Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ružinovskí poslanci sú nespokojní s vyhlasovaním stavebných uzáver na svojom území

Na snímke bývalý starosta mestskej časti Bratislava - Ružinov Slavomír Drozd
Na snímke bývalý starosta mestskej časti Bratislava - Ružinov Slavomír Drozd (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Bratislavský Ružinov nie je spokojný s vyhlasovaním stavebných uzáver na svojom území. Vyplýva to zo schváleného uznesenia miestnych poslancov, ktorí vyjadrili znepokojenie s pomalým procesom ich vyhlasovania. Tí zároveň požiadali starostu Dušana Pekára, aby na najbližšie rokovanie zastupiteľstva predložil harmonogram procesu vyhlasovania stavebných uzáver na tých územiach, kde mestská časť spracováva územný plán zóny.

Predmetné uznesenia prijali ružinovskí miestni poslanci v súvislosti s petíciou proti zahusťovaniu sídlisk na území mestskej časti a s bezodkladným podaním návrhov na začatie konaní o vydanie rozhodnutí o stavebných uzáverách. Tú podpísalo takmer 5000 nespokojných obyvateľov a dnes ju poslanci zobrali na vedomie.

Mestská časť má v súčasnosti vyhlásené len dve stavebné uzávery. Ide o stavebnú uzáveru v súvislosti so spracovávaním územných plánov zón (ÚPZ) Bajkalská-roh a Ostredky. V ďalších dvoch prípadoch boli rozhodnutia zrušené a vrátené prvostupňovému správnemu orgánu na nové prejednanie a rozhodnutie.

Konkrétne ide o ÚPZ Štrkovecké jazero, keď rozhodnutie koncom marca tohto roka zrušil Okresný úrad Bratislava. Ešte v roku 2016 bolo Úradom pre verejné obstarávanie zrušené verejné obstarávanie v súvislosti s ÚPZ Pošeň (sever a juh). Obstarávanie prebehlo opätovne v tomto roku, v súčasnosti plynú zákonné lehoty na podpis zmluvy so spracovateľom. Prvým krokom bude následne vyhotovenie projektovej dokumentácie pre stavebnú uzáveru.

Nespokojnosť s aktuálnym stavom vyjadril mestský poslanec za Ružinov Ján Buocik, ktorý za predmetnou petíciou stojí. Podľa neho je nepredstaviteľné či absurdné, že nie sú schvaľované žiadne stavebné uzávery, resp. že ich spracovávanie trvá roky. Upozorňuje, že v jednom prípade bola vyhlásená stavebná uzávera až po skolaudovaní 11-podlažného administratívneho objektu na rohu Bajkalskej a Ružinovskej, čo považuje sa výsmech Ružinovčanov. Zároveň podotýka, že ak by platilo viac stavebných uzáver, nemuselo by v Ružinove stáť viacero výškových budov.

Poslancovi sa nepozdáva ani vyjadrenie starostu, podľa ktorého je najvhodnejším spôsobom na dosiahnutie zámerov petície spracovanie nového územného plánu mesta. "Neveril som vlastným očiam, že starosta Pekár nesplní základnú požiadavku petície, a to okamžité vyhlásenie stavebných uzáver, ale vyhovorí sa na hlavné mesto," skonštatoval Buocik, podľa ktorého môže starosta kedykoľvek podať stavebnému úradu podnet na vyhlásenie stavebných uzáver. "V podstate si môže navrhnúť vyhlásenie stavebnej uzávery sám sebe, lebo je aj šéfom stavebného úradu," doplnil. Samotný starosta sa na margo petície vyjadril, že ju síce berie vážne, ale zároveň to berie ako predvolebnú kampaň. Poukázal tiež na to, ako sa predloženú petíciu na miestnom úrade podarilo prerokovať až v septembri minulého roka, pričom na úrad bola doručená už v júni. Poslanec to odôvodňoval dovolenkami členov petičného výboru.

Miestni poslanci sa zhodujú na tom, že stavebné uzávery na území mestskej časti treba. Mali by totiž urýchliť spracovanie územných plánov zón, ktoré nastavia dlhodobé konkrétne pravidlá pre jednotlivé územia. "Rozvoj sa zastaviť nedá, regulovať ale áno. Vývoj nemôžete zastaviť, niekde stavať treba," myslí si poslanec Igor Adamec. Súhlasí s ním poslanec Slavomír Drozd, ktorý si vie takýto rozvoj predstaviť v bývalých priemyselných zónach s nefunkčnými skladmi a nie na sídliskách.

Viac o téme: BratislavaRužinovIgor AdamecJán BuocikSlavomír Drozd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu