Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rozvod medzi Britániou a EÚ musí skončiť víťazstvom Únie, vyhlásil Fico

Predseda vlády SR Robert Fico.
Predseda vlády SR Robert Fico. (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

BRATISLAVA - Rozvod medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou (EÚ) musí skončiť víťazstvom Únie. Ak by si totiž Británia vyrokovala lepšie podmienky ako Únia, bola by to politická prehra. V dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

"Tento rozvod medzi Britániou a Úniou musí skončiť víťazstvom Únie. Akonáhle by Veľká Británia vyrokovala lepšie podmienky, tak by to bol veľmi zlý príklad pre ľudí, ktorí chcú z Únie odísť. Preto verím, že vyrokujeme také podmienky, ktoré budú pre nás lepšie ako pre Britániu. Inak to bude absolútna politická prehra," uviedol Fico.

Zopakoval, že je dohoda 27 členských štátov EÚ na spoločnom postupe v rokovaní s Veľkou Britániou. "Pretože ak by sme rokovali individuálne, bilaterálne, mohla by si niektorá krajina vyrokovať lepšie pozície, čo nemôžeme akceptovať," vysvetlil. Zdôraznil, že je dôležité, aby naši občania, ktorí už sú vo Veľkej Británii, neboli poškodení odchodom Británie z Únie a aby mali rovnaké práva ako britskí občania.

Dôveruje Kaliňákovi a Gašparovi

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) a policajný prezident Tibor Gašpar majú plnú dôveru premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Predseda vlády zároveň v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy vyhlásil, že téme korupcie venuje primeranú pozornosť a jeho vláda robí, čo môže. Odmieta však vytváranie dojmu, že všetci ministri sú zlí. Tvrdí, že ak uvidí pri ktoromkoľvek z nich pochybenie, bude konať.

"Nič nie je také na svete, pokiaľ ide o otázku boja s korupciou a ďalšie veci, kde by som váhal, aby som obetoval moje meno, meno tejto vlády. Ak budem vidieť pri ktoromkoľvek ministrovi, pri ktoromkoľvek ústrednom predstaviteľovi tohto štátu, že urobil chybu, tak tento človek pôjde preč," vyhlásil v diskusii Fico. Zároveň žiada orgány činné v trestnom konaní, aby počúvali, čo hovoria kontrolné inštitúcie ako Najvyšší kontrolný úrad či Úrad pre verejné obstarávanie, a prípadne konajú.

V reakcii na nedávny Veľký protikorupčný pochod organizovaný stredoškolákmi, ktorý priviedol do ulíc niekoľko tisíc ľudí, uviedol, že korupcia je téma, ktorá hýbe Slovenskom. "Rešpektujem, že verejnosť je touto témou rozrušená," poznamenal a zopakoval, že rešpektuje právo ľudí zhromažďovať sa. A ak ľudia hovoria, že korupcia je problém, premiér podľa vlastných slov cíti väčší tlak na to, aby jeho vláda prijímala ďalšia opatrenia. Poukázal na prípravu zákona o oznamovateľoch korupcie aj na vládou schválené opatrenia na boj s daňovými únikmi.

Ľudia na proteste žiadali odchod ministra Kaliňáka, policajného šéfa Gašpara aj špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Fico pripomenul, že Kováčika volí a odvoláva Národná rada SR, ktorá ho opakovane zvolila ústavnou väčšinou. Kováčik je teda podľa neho téma pre parlament. Pokiaľ ide o Kaliňáka a Gašpara, za tými si predseda vlády stojí.

"Rešpektujem, čo ľudia hovoria na protestoch, vytvára to na nás primeraný tlak, reagujem na to ďalšími a ďalšími aktivitami v boji proti korupcii. Ale pokiaľ ide o špeciálneho prokurátora, to je otázka pre Národnú radu. Pokiaľ o ministra vnútra a prezidenta Policajného zboru majú moju plnú dôveru," vyhlásil s tým, že Kováčikove kroky vníma ako adekvátne.

Fico zároveň odmietol, že by niekto kládol prekážky vyšetrovateľom, prokurátorom a sudcom pri vyšetrovaní napríklad kauzy Gorila. Trvá na tom, že je to kauza druhej vlády Mikuláša Dzurindu a chcel by aj on vedieť, či vtedy politici brali za privatizáciu strategických podnikov úplatky. Fico neodpovedal na otázku, či pil v goriľom konšpiračnom byte na Vazovovej ulici kolu. "Ja sa do týchto hier nenechám zatiahnuť," zopakoval.

Predseda vlády by bol rád, keby sa verejnosti nehovorili iba negatívne informácie. "Každá krajina má radosti a starosti. Máme starosti, s ktorými sa snažíme boriť. Myslím si, že v tej korupcii robíme, čo sa dá robiť. Na druhej strane je tu obrovské množstvo pozitívnych informácií. Slovensko nikdy nemalo také pozitívne čísla ako teraz. Máme historicky najnižší deficit, klesajúci verejný dlh. Rešpektujem, že subjektívne pocity ľudí môžu byť iné, ale Slovensku sa ako takému darí," povedal Fico. Médiá podľa neho majú informovať tak o negatívnych, ako aj o pozitívnych veciach. "Nešírme stále len tú blbú náladu," poznamenal.

Premiér zároveň zopakoval, že jeho strana nepodporí program mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej chce opozícia odvolať predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) za kauzu otvárania listov občanov pre poslancov. "Snáď si všetci uvedomujeme, že predseda parlamentu nesedí nad listami a nečíta ich. Nepodporíme schôdzu na odvolanie predsedu parlamentu, nezahlasujeme za program, táto schôdza nebude. Ja odmietam, aby niekto vylieval kýble špiny na môjho koaličného partnera," vyhlásil Fico.

Sobotka hovorí o agende EÚ

Potrebu politickej jednoty krajín EÚ pri vyjednávaniach s Britániou o brexite zdôraznil dnes v Bruseli český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Za najťažšiu označil otázku dvojfázového vyjednávania o brexite, lebo EÚ a Spojené kráľovstvo majú rozdielny pohľad na tento prístup. "Tu máme rozdielne záujmy. Briti by sa čo najskôr chceli venovať budúcim obchodným vzťahom medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ," opísal situáciu. Pre EÚ je však najskôr dôležitá prvá fáza, čo znamená dosiahnuť dohodu o statuse občanov EÚ v Británii po brexite, sú tam otázky právnej kontinuity (ako budú prebiehať súdne spory v Británii s občanmi a podnikmi z EÚ po brexite), otázky finančného vyrovnania zo strany Londýna.

Až sa dosiahne pokrok v týchto bodoch môže nastúpiť druhá fáza rokovaní s Britmi o budúcich obchodných vzťahoch medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. Podľa niektorých diplomatických zdrojov z prostredia EÚ by k tomu mohlo dôjsť už v decembri tohto roku. Sobotka pripomenul, že EÚ by kvôli rokovaniam o brexite nemala zabúdať na ďalšie dôležité veci ako je bezpečnosť Európanov, ich prosperita a odstraňovanie byrokratickej záťaže.

Na otázku, či prípadné víťazstvo Marine Le Penovej v druhom kole francúzskych prezidentských volieb neohrozí aj rokovania s brexitom, Sobotka uviedol, že je na francúzskych voličoch ako sa rozhodnú, zároveň však priznal, že z pohľadu českých národných záujmov nie je želateľné posilnenie nacionalistov, ktorí sa vymedzujú voči strednej a východnej Európe.

"Víťazstvo Le Penovej by prinieslo ďalšie bariéry v Európe, na vnútornom európskom trhu a to by určite poškodilo aj naše pracovné miesta," skonštatoval český premiér. Dodal, že Česi by radšej privítali na čele Francúzska človeka, ktorý bude garantom pokračovania európskej spolupráce, dobrého fungovania vnútorného trhu a schopnosti hľadať kompromis v rámci EÚ.

EÚ preukázala odhodlanie

V rokovaniach so Spojeným kráľovstvom bude Európska únia jednotná, prioritami sú ochrana občanov EÚ žijúcich na ostrovoch, splnenie finančných záväzkov, hranica s Írskom. V rokovaniach nebudú žiadne bilaterálne dohody a bude sa uzatvárať iba jedna komplexná dohoda, nie žiadne čiastkové dohody. Premiéri a prezidenti sa takisto zhodli na tom, že najprv budú so Spojeným kráľovstvom rokovať o rozvode, až potom o budúcich vzťahoch.

Takýto odkaz vyslali premiéri a prezidenti zostávajúcich 27 členských krajín Veľkej Británii na dnešnom mimoriadnom summite, na ktorom schválili usmernenia pre brexit. Lídri usmernenia prijali za niekoľko minút, neskôr nasledovala diskusia s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a hlavným vyjednávačom Michelom Barnierom. Slovenské médiá o tom informoval premiér Robert Fico.

„Platí, že ideme cestou jedného negociovaného balíka, čo znamená, že neprichádzajú do úvahy žiadne parciálne dohody, a pokiaľ nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič,“ ozrejmil premiér to, na čom sa dohodli. „Ďalej je tu jasné posolstvo EÚ, že nebude žiadne vyberanie čerešničiek, lebo takýto záujem by Veľká Británia mohla mať. Nám veľmi záleží na integrite jednotného trhu, záleží nám aj na rešpektovaní štyroch základných slobôd,“ dodal.

Premiér ďalej informoval, že budú existovať dve fázy procesu. „V tej prvej fáze chceme riešiť rozvod – podmienky, za ktorých Veľká Británia odchádza z EÚ a Euratomu, pričom sa chceme sústrediť na dve témy, a to je postavenie občanov EÚ, ktorí žijú pracujú a študujú vo Veľkej Británii. Druhá téma je vysporiadanie finančných vzťahov, pretože Veľká Británia dobrovoľne sama odchádza z EÚ a je to tá istá Veľká Británia, ktorá nie tak dávno prijala dobrovoľne na seba určité finančné záväzky vo vzťahu k rozpočtu, ako aj k viacročnému finančnému rámcu,“ povedal Fico.

„Vychádzame z toho, že Veľká Británia slobodne odchádza a slobodne sa zaviazala, že prispeje do rozpočtu EÚ. Preto východisko, ktoré bolo dnes sformulované, je jasné – Veľká Británia si musí splniť finančné záväzky, ktoré prijala na seba, pokiaľ ide o rámec rokov 2014 – 2020,“ informoval Fico s tým, že nikto sa nezaoberal tým, čo by sa udialo, keby tieto peniaze neprišli. „Pokiaľ by došlo k nedohode, tak by sa možno o nejaký objem rozpočet EÚ krátil,“ myslí si šéf slovenskej exekutívy.

„Nateraz platí, že sme sa dohodli na dvoch prioritách, a to je postavenie občanov EÚ vo Veľkej Británii a finančné vyrovnanie. Všetko ostatné je vo hviezdach,“ dodal premiér s tým, že najprv treba zvládnuť rozvod s ostrovmi, a to tak, aby sme mali istotu, že môžeme pokračovať s fondami, a aby sme mali istotu, že naši ľudia sa nestanú občanmi druhej kategórii v Spojenom kráľovstve.

Za veľkú tému Fico označil aj otázku vonkajšej hranice a vzťahu s Írskom, kde je obrovská snaha vyhnúť sa vytvoreniu tvrdej hranice. Je tu aj téma, ktorá sa týka britskej vojenskej základne na Cypre a téma postupovania v boji proti terorizmu, kde EÚ očakáva od Spojeného kráľovstva maximálnu súčinnosť. Brexit bude mať podľa Fica dopad aj na fungovanie Európskeho parlamentu. Keď bude otázka, či sa počet mandátov, ktoré pripadajú Británii prepočíta, alebo sa o toľko zníži celkový počet poslancov v EP, premiér Fico by bol za zníženie počtu.

Podľa premiéra je dobré, že text prijatých politických usmernení je formulovaný priamočiaro, sebavedome a negociačne. „Vysielame veľmi jasný politický signál do Európy, že my máme riešenia, vieme, čo chceme, kým na druhej strane je tu Veľká Británia, ktorá sa sama rozhodla odísť z EÚ a Euratomu a zdá sa, že zďaleka nie je tak pripravená na tieto rokovania, ako je pripravená EÚ27,“ vyhlásil šéf slovenskej exekutívy s tým, že najpodstatnejšie na usmerneniach je, že všetci lídri trvajú na jednotnom postupe EÚ voči Veľkej Británii.

„Ak bude 27 štátov postupovať naraz a obmedzíme akékoľvek bilaterálne rokovania, budeme pri týchto rokovaniach úspešnejší,“ tvrdí Fico s tým, že ak má brexit bolieť, musí viac bolieť Londýn. Ak by odchodom viac trpela Únia, vyslalo by to nebezpečný signál euroskeptickým štátom, že odísť sa oplatí.

„Myslím si, že dnes sme urobili v rámci Európskej rady veľmi dôležitý krok, pretože sme preukázali jednotu a odhodlanie ísť spoločne do rokovania s Veľkou Britániou, pokiaľ ide o podmienky vystúpenia tohto ešte stále členského štátu z EÚ. Toto odhodlanie a pripravenosť sme ukázali tak, že prebehli veľmi kvalitné prípravné práce a prakticky nikto nemal dnes žiadne pripomienky, ani na návrhy na zmenu negociačných usmernení ER, ktoré sme prijali za niekoľko minút,“ opísal priebeh summitu Fico.

Viac o téme: Robert FicoVeľká BritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu