Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Matovič bude opäť čeliť hlasovaniu o jeho mandáte: Ide o jeho živnosť

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič bude čeliť návrhu na zbavenie poslaneckého mandátu pre opakované porušenie ústavného zákona. Odobratie mandátu navrhol dnes parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií za to, že Matovič opakovane nemal pozastavenú živnosť.

O tom, či príde o kreslo, rozhodne definitívne plénum Národnej rady (NR) SR. Zbavenie mandátu musia podporiť aspoň tri pätiny poslancov (aspoň 90 hlasov). "Ide o opakované porušenie zákona," uviedol Róbert Puci (Smer-SD) na rokovaní výboru. Pripomenul, že v júni 2016 výbor Matoviča pokutoval za nepozastavenú živnosť. Napriek tejto sankcii a vedomosti o nej Matovič o tri mesiace neskôr opäť nemal živnosť pozastavenú.

"Raz o tom vedel a opätovne spravil to isté. Neverím vyjadreniu 'zabudol som'. Raz možno, ale dvakrát po sebe za tri mesiace sa nedá," doplnil s tým, že chce od Matoviča počuť, prečo to urobil. Pýtať sa ho na to bude v pléne. "O tom, čo sa v tomto parlamente dá alebo nedá, by sme vedeli hovoriť," kontroval predseda výboru Martin Poliačik (SaS), ktorý nie je za odobratie mandátu Matovičovi. Skôr by bol za ďalšiu finančnú pokutu. Podľa Poliačika by sa totiž malo rozlišovať, či došlo k porušeniu zákona v jednom alebo vo viacerých volebných obdobiach.

O jeho návrhu na pokutu poslanci nerozhodovali, keďže odobrili návrh na zbavenie mandátu, ktorý posúvajú do pléna parlamentu. Koaliční poslanci zdôraznili, že na zbavenie mandátu poslanca je potrebná ústavná väčšina. Odmietajú názory, že by koalícia mohla Matoviča zbaviť mandátu. "Nemáme dosť hlasov, musela by to podporiť aj opozícia," podotkol Puci.

Niektorí opoziční poslanci chceli, aby výbor dnes o Matovičovi nerozhodoval, ale aby si ho najskôr prizvali a vypočuli. Väčšina vrátane opozičných poslancov sa však zhodla, že už mal priestor na písomné vyjadrenie sa a tiež mohol byť na dnešnom rokovaní výboru. Priestor dostane v pléne.

Výbor bude teraz informovať o uznesení predsedu Národnej rady SR Andreja Danka a od neho závisí, kedy do programu zaradí návrh na zbavenie mandátu. Hlasovanie by podľa Poliačika malo byť verejné. "Každý volič má právo vedieť, ako hlasuje jeho volený zástupca," vysvetlil.

Predseda výboru si myslí, že Matovič o mandát nepríde. "Príde mi to totálne nenáležité," povedal o návrhu na stratu mandátu. Poliačik si naďalej myslí, že finančná pokuta by bola lepšia. "Považoval by som za čistejšie riešenie, keby sme to posudzovali ako dve porušenia v dvoch volebných obdobiach a za obe by bola finančná pokuta," poznamenal.

Štátu som neškodil

Nespáchal žiadnu škodu štátu a chcú mu zobrať mandát. Povedal to dnes na tlačovej besede líder OĽaNO Igor Matovič po tom, čo parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií rozhodol, že plénum NR SR bude hlasovať o jeho zbavení mandátu za opätovné nepozastavanie živnosti. Ako dodal, , takéto rozhodnutie väčšiny členov výboru považuje za šikanovanie za to, že poukazuje na kauzy vládnej koalície.

Rozhodnutie výboru považuje za nedemokratické. „Ale v prípade Roberta Kliňáka nezačnú konať. Ak si niekto myslí, že budem rozhodnutie rešpektovať, mýli sa. Duch mečiarizmu sa do parlamentu vrátil, chcú ma popraviť, lebo im je nepríjemná pravda, ktorú im do oči hovorím. Štát mi obnovil živnosť a mal som 0 eur tržieb, dvakrát,“ povedal s tým, že Kaliňák obchodoval s podnikateľom podozrivým z daňových únikov Ladislavom Bašternákom. Dodal, že ak by mu prišla informačná SMS od daňového úradu, že mu končí pozastavenie, určite by tak urobil.

„Mal som aktívnu živnosť a zároveň nula eur tržieb. Akým spôsobom som ohrozil verejný záujem, ako som mohol podnikať, keď som mal nula eur tržieb,“ uviedol s tým, že s jeho výkladom významu podnikania súhlasil aj senát Ústavného súdu, sudcu Ladislava Orosza. Výbor mal podľa neho skúmať, či reálne podnikal. Zdôraznil, že nebude poslancov ovplyvňovať pri hlasovaní. „Ja som prvý za to, aby bola tajná voľba. Aby každý slobodne vyjadril svoj názor,“ povedal. Matovič však zdôraznil, že v prípade straty mandátu nemieni z verejného politického života odísť.

Líder OĽaNO Igor Matovič bude musieť svoju nepozastavenú živnosť vysvetľovať v pléne parlamentu. Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií dnes prijal uznesenie, za ktoré hlasovalo deväť z pätnástich členov výboru. Predseda výboru Martin Poliačik bol za udelenie pokuty. Podľa koaličných členov výboru však Matovič má možnosť v pléne NR SR svoje pochybenie obhájiť. Ak sa mu to podarí, o mandát poslanca nepríde. Za zbavenie mandátu musí hlasovať ústavná väčšina, teda 90 poslancov národnej rady.

„Výbor schválil návrh plénu NR SR na zbavenie mandátu poslanca Matoviča. Výbor bude o tom informovať predsedu parlamentu, ten to zaradí na rokovanie a plénum rozhodne,“ povedal Poliačik, ktorý zatiaľ nevie posúdiť, či sa návrh dostane na rokovanie počas aktuálnej schôdze NR SR. Avšak predseda výboru nevidí dôvod, prečo by hlasovanie o zbavení mandátu malo byť tajné. „Každý volič má právo vedieť, ako hlasuje jeho zástupca,“ povedal. Poliačik odhaduje, že Matovič nebude odvolaný z poslaneckého mandátu. „Príde mi to nenáležité, na základe čoho sa ten návrh dáva,“ zdôvodnil.

Preto dnes na výbore navrhoval, aby líder OĽaNO dostal pokutu. „Ak by plénum aj odsúhlasilo zbavenie mandátu, poslanec má právo požiadať o výklad ústavný súd, a kým nerozhodne, poslanec má právo stále sedieť v parlamente,“ dodal s tým, že za čistejšie riešenie by považoval, keby opätovné nepozastavenie živnosti brali ako dve samostatné porušenia v dvoch volebných obdobiach.

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií začal o prípade rokovať opäť po tom, čo ústavný súd rozhodoval o pokute Matoviča za aktívnu živnosť. Ako 10. marca Matovič povedal, rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) Slovenskej republiky rešpektuje, no považuje ho za „za čisto politické rozhodnutie“. „Proti nemu sa nemôžem odvolať, nemožno podať opravný prostriedok,“ povedal. Ústavný súd rozhodoval po tom, čo Matovič nemal po druhýkrát ako poslanec NR SR pozastavenú živnosť.

O tom, že Matovič porušil zákon o ochrane verejného záujmu a že musí zaplatiť pokutu vo výške šesť mesačných platov rozhodol II. Senát ÚS SR Ladislava Orosza, ktorý mu dal najprv za pravdu, ale plénum súdu nakoniec rozhodlo inak. Podľa Matoviča sú všetci sudcovia ÚS SR dnes nominanti vládnej koalície alebo HZDS. „Toto bola čisto politická otázka, v takejto situácii by mal byť ÚS SR baštou demokracie,“ povedal Matovič. „Čím som ohrozil verejný záujem? Že som mal mŕtvy živnostenský list na poličke, na ktorý som vôbec nepodnikal?“ pýtal sa líder OĽaNO.

Jeho advokát Miroslav Kadúc a exposlanec NR SR priblížil, že Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií v júni pokračoval v konaní, ktoré sa začalo ešte počas minulého volebného obdobia. „Výbor rozhodol o udelení pokuty aj napriek tomu, že celý výbor sa uzniesol vo svojom rozhodnutí na tom, že „nepredpokladá, že verejný funkcionár živnostenskú činnosť aktívne vykonával,“ povedal. Aj samotný výbor rozhodnutie považoval podľa Kadúca za nespravodlivé.

My sme požiadali ÚS SR aby povedal, ako je to do budúcna, či nepozastavená živnosť je problémom aj vtedy, ak verejný funkcionár aktívnu činnosť za účelom zisku nevykonáva. „Senát ústavného súdu prijal náš podnet na ďalšie konanie a následne požiadal plénum ÚS SR o zjednocujúce stanovisko. Senát povedal, že podnikateľ, ktorý nevykonáva sústavnú činnosť na dosiahnutie zisku, nepodniká. Súd povedal, že výbor musí zistiť, či aktívne vykonával činnosť za účelom zisku,“ dodal s tým, že súd im dal vo väčšine vecí za pravdu.

„Potom zasadlo plénum ÚS SR v počte osem členov a návrh zamietlo,“ dodal Kadúc s tým, že z trinástich sudcov bolo prítomných len osem a na prijatie návrhu je potrebná väčšina, teda sedem hlasov. Aj napriek tomu, že bol návrh zamietnutý, plénum odkazovalo na predchádzajúce rozhodnutia. „A tu je kameň úrazu,“ povedal Kadúc. ÚS SR v minulosti päťkrát v podobných prípadoch konštatoval, že „nie je podstatné, či verejný funkcionár mal z činnosti príjem, ale či v tom období podnikal“. „Plénum sa k tomu postavilo alibisticky tak, že návrh zamietlo,“ dodal.

Vo veci rozhodol ÚS SR na verejnom zasadnutí 2. marca 2017. Rozhodnutie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre nezlučiteľnosť funkcií zo 16. júna 2016, na základe ktorého poslanec NR SR Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) dostal pokutu 12-tisíc eur, potvrdil rozhodnutím II. senát Ústavného súdu SR. Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií udelil Matovičovi sankciu 12-tisíc eur za to, že v roku 2013 mal platnú živnosť 21 dní, pretože ju zabudol pozastaviť. Líder obyčajných ľudí sa obrátil so sťažnosťou voči pokute na ústavný súd, ktorý rozhodol o jej zákonnosti.

Viac o téme: OdvolávanieIgor Matovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu