Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zvrat v prípade vojenského projektu USA: Poznáme detaily, naša obrana a Američania prehovorili

MiG – 29
MiG – 29 (Zdroj: wikimedia)

BRATISLAVA - Stavbu vojenského centra razantne popierajú, je tu však jedno ale. Zakázky, ktoré boli nájdené na americkej vládnej stránke, by mali slúžiť na modernizáciu letísk. Ministerstvo tvrdí, že bude slúžiť našim účelom, Američania hovoria o službe aj pre NATO.

Ako tvrdí vedenie ministerstva obrany, momentálne sa nevedú žiadne rokovania o výstavbe základne či vojenského centra na našom území. Dodáva však, že v rámci bilaterálnych stretnutí sa neformálne rokovalo, z čoho vzišla možnosť podpory existujúcej infraštruktúry. „To znamená, že Slovenská republika má príležitosť modernizovať svoju vojenskú infraštruktúru, v tomto prípade určenú pre Vzdušné sily OS SR," píše sa v stanovisku rezortu. Podľa neho by zmodernizovanými mali byť letiská v Kuchyni a na Sliači.

Mierne odlišná odpoveď prišla z americkej strany. Tieto kontrakty by sa síce mali týkať potenciálneho vylepšenia letísk na Slovensku, avšak nie iba pre naše potreby, ako tvrdí ministerstvo obrany. „Tieto vylepšenia umožnia slovenským letiskám lepšiu podporu lietadiel zo Slovenska a spojencov NATO prostredníctvom zlepšených dráh." uvádza hovorca Jason Khile z amerického veľvyslanectva a tvrdí, že to nie sú zakázky na výstavbu a nie je garantované, že budú použité. 

Ministerstvo o neinformovaní

Na otázku, či ministerstvo v takýchto prípadoch neinformovaním verejnosti nenesie zodpovednosť za vznik rôznych fám, nahráva tak druhej strane v informačnej vojne a môže si za vzniknutú situáciu tak trochu samo, ministerstvo odpovedalo záporne. Zaujímavé je, že zatiaľ čo oznam o samotnej zakázke bol na danej stránke zverejnený viac ako mesiac, rezort reagoval až po medializovaní informácie.

„Vzhľadom na to, že nebola uzatvorená žiadna dohoda, zmluva ani iný právny vzťah nebol dôvod komunikovať niečo vopred do médií. V minulosti sa to veľakrát udialo v mnohých prípadoch a z realizácie napokon zišlo. V prípade, ak by bola akákoľvek dohoda uzatvorená, alebo sa aspoň reálne črtala, budeme o nej a jej výhodách pre Slovenskú republiku, určite včas informovať. K téme vybudovania vojenskej základne USA len toľko, že sme neviedli a nevedieme žiadne rokovania s americkou stranou o výstavbe žiadnej základne, ani vojenského centra na území Slovenskej republiky. A naozaj sa striktne ohradzujeme voči tomu, že niekoho zavádzame a niečo skrývame," argumentuje hovorkyňa Danka Capáková.

Viac o téme: Ministerstvo obranyAmerická základňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu