Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odvolávací maratón sa skončil: Fico urážky a napätie v parlamente ustál, zostáva vo funkcii

Robert Fico a Igor Matovič Zobraziť galériu (22)
Robert Fico a Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) podľa očakávaní zostáva vo funkcii, opozícii sa ho dnes pre kauzu cien energií odvolať nepodarilo. Za zosadenie premiéra na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo 60 poslancov zo 130 prítomných.

Roberta Fica vo funkcii podržali poslanci Smeru-SD, Mostu-Híd aj SNS. Proti odvolaniu premiéra boli aj nezaradení poslanci Peter Marček a Rastislav Holúbek. Mimoriadna schôdza trvala takmer 12 hodín, v rozprave vystúpilo 27 poslancov.

Opozícia chcela odvolať predsedu vlády za to, že sa spreneveril svojmu verejnému prísľubu zachovať stabilné ceny energií a ľuďom sa mal otočiť chrbtom. "Dosadil svojich ľudí do predstavenstiev a dozorných rád energetických spoločností, ktorí následne pripravili bezprecedentný podvod na ľuďoch. Tento podvod následne dlhodobo kryl, obhajoval a snažil sa všemožne ľuďom vnútiť predstavu, že faktúry o stovky percent vyššie oproti roku 2016 sú nižšie. Ignoroval výzvy opozície na nápravu a opozičných poslancov verejne za snahu pomôcť ľuďom ponižoval," uviedli v návrhu opoziční poslanci.

Tiež sa im nepáčilo, že Fico tvrdošijne odmieta odvolať ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD), ako aj ostatných nominantov v predstavenstvách a dozorných radách energetických spoločností, ktorí podľa opozície nehájili verejný záujem. Premiér sa mal podľa nich takýmto konaním spreneveriť svojmu poslaniu, verejnému prísľubu, svojim voličom, ako aj ostatným občanom SR. Ich záujem by mal pritom chrániť.

Fico v prejave vyhlásil, že účelom mimoriadnej schôdze je vyvolať konflikt a ešte hlbšiu apatiu verejnosti voči štandardným stranám. "Obraciam sa na koaličných poslancov, najmä na poslancov Smeru-SD, aby sa nenechali do toho vtiahnuť. Vieme, o čo Igorovi Matovičovi (OĽaNO-NOVA) a iným ide. O chaos a rozvrat, lebo nemajú čo iné ponúknuť. Prosím poslancov, aby sme sa išli venovať normálnej robote," apeloval.

Na margo kauzy cien energií zopakoval, že vládna koalícia použila politický tlak na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví a na základe tohto tlaku sa urobili náhradné rozhodnutia. "Monitorujeme ich, lebo vláda nemá možnosť vstupovať do cenových konaní. Ak sa ukáže, že neboli napravené krivdy, opäť budeme vytvárať primeraný tlak," dodal.

Odvolávanie prerušili kontroverzné obrázky

Opozičný pokus o odvolanie Roberta Fica sa začal už v utorok. Schôdzu však musel Andrej Danko prerušiť po tom, čo Igor Matovič spôsobil rozruch použitím obrázku, ktorú predseda parlamentu klasifikoval ako vizuálnu pomôcku.

Utorkové odvolávanie malo zaujímavú dohru. V tlačovkách na seba navzájom reagovali podpredsedovia NRSR - Andrej Danko, Béla Bugár, Martin Glváč a Andrej Hrnčiar - a jeden z opozičných lídrov Igor Matovič. Bugár ho obvinil z toho, že bol v jeho prítomnosti vulgárny. Matovič sa bránil, že mimoriadne vulgárny je Bugár a Slovákom adresoval veľkú výzvu.

Prerušené odvolávanie ale prinieslo aj ďalšiu kauzu. Robert Fico včera obvinil lídra OĽaNO z toho, že ako vizuálnu pomôcku použil fotografiu mŕtvej babičky, pričom to označil za cynické a odsúdeniahodné. Matovič kontroval ospravedlním a ďalším štvrtkovým odhalením.

Matovič rečnil tri hodiny

Šéf OĽaNO rozprával v pléne takmer tri hodiny, viackrát pritom Fica vyzval, aby si zachoval tvár. Ten na jeho vystúpenie reagoval iba v krátkosti. Po Ficovom vyjadrení sa väčšina koaličných poslancov zo sály vytratila.

Situáciu sme sledovali ONLINE

21:15 Mimoriadna schôdza pokračuje za prítomnosti niekoľkých poslancov v rokovacej sále. V rozprave vystúpia ešte desiati písomne prihlásení opoziční poslanci, po nich môžu vystúpiť ešte ďalší ústne. Okrem podpredsedu parlamentu Andreja Hrnčiara (Most-Híd), ktorý vedie schôdzu, nie je v sále žiaden koaličný poslanec.

20:50 „No a keďže to dnes v NR SR vyzerá na dlhšie, tak som sa adekvátne pripravil," napísal poslanec Martin Klus (SaS) na svojom Facebooku.

Martin Klus
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: FB / Martin Klus)

20:35 Koaliční poslanci veľmi nediskutujú

Koaliční poslanci sa do diskusie veľmi nezapájajú. Žiaden z nich sa do rozpravy písomne neprihlásil a takmer vôbec nereagujú ani cez faktické poznámky. SNS na sociálnej sieti uviedla, že dnešná mimoriadna schôdza pokračuje bez porušenia rokovacieho poriadku. „Nový rokovací poriadok ukázal, že diskutovať konštruktívne sa dá aj bez použitia vizuálnych pomôcok," konštatujú národniari.

20:23 Kritizoval aj odídenec zo strany Most-Híd Zsolt Simon, tvrdí, že ide o zbabelosť, že Fico utiekol. 

20:13 Erika Jurinová tvrdí, že terajšia vláda je ultrapravicová, nie sociálna demokracia.

20:10 Sociálna vláda vraj rozvracia rodiny a vyháňa mladých za hranice. „A vy stále hráte hrdinu, ktorý chráni ľudí? Neuveriteľné?" krúti hlavou Jurinová. Zaostalé regióny sa podľa nej stávajú ešte zaostalejšími, akčné plány nefungujú.  Dôvody na odvolanie Fica sú legitímne, tvrdí.  

20:05 Odstúpenie Holjenčíka by malo byť začiatkom, Fico takto iba stavia múr medzi ním a občanmi, tvrdí Erika Jurinová. Kritizuje napríklad aj jasličkový zákon.

19:50 Petra Krištufkova (Sme rodina) počas odvolávania Roberta Fica.

19:40 Fico je podľa podpredsedu SaS najväčší zbabelec v kresle predsedu vlády počas samostatnosti Slovenska. „Je čas stranu Smer-SD vymeniť, pretože je to strana v morálnom rozklade, ktorá už nič dobré občanom našej vlasti neponúka," dodáva. Momentálne reční Jana Cigániková.

19:35 Galko kritizuje premiéra. Je to nenormálne, že chodí do diskusií sám, hovorí. „Čo má nákazlivú chorobu?" pýta sa. Smeráci vraj zbabelo utekajú pred novinármi či nevystupujú v rozprave.

19:30 Problémy ešte len začínajú

Problémy v energetike ešte len začínajú, povedal Karol Galek. „Na svedomí to má práve tá vyhláška, ktorá má podľa premiéra všetko vyriešiť. Bola zverejnená minulý týždeň a musím povedať, že v odbornej verejnosti sa postarala o poriadny rozruch,“ povedal v rámci parlamentnej rozpravy.

19:20 K slovu sa dostal Jaroslav Paška (SNS), venoval sa spomenutiu finančnej skupiny. Chcel by skôr, aby sa skôr venoval tomu, kto sa skrýva za Danielom Křetinským z J&T, ktorého pomenoval „Capo di tutti Capi".

19:14 Rajtár obviňuje Fica z toho, že pomáhal J&T.  Ako tvrdí liberál, zvyšovanie cien energií údajne malo priniesť vyššie príjmy pre spoločnosť. Rajtár nazýva tieto finančné skupiny „lúpežnými barónmi".

18:55 Martin Poliačik Galekovi odkazuje, že ak sa raz niektoré z jeho detí bude venovať energetike, dá mu nad posteľ plagát Galekovi. Tvrdí, že úrad je vlastne Jozef Holjenčík. „Celá tá budova je napáchnutá tým človekom," hovorí a dodáva, že musia byť vymenení ľudia, čo tam boli s ním, štruktúry a kroky, ktoré podnikol.

18:42 Dôvodom, prečo ľudia na Slovensku podľa Kollára platia za energie tak veľa, je to, že cez ne uhrádzajú aj dotácie na takzvanú „zelenú" energiu, ktorou sa životné prostredie šetrí. Ale zároveň sa podľa neho cez ceny energií uhrádzajú aj dotácie pre takzvanú „špinavú" energiu, čiže dotácie na podporu baníkov.

Boris Kollár počas odvolávania Fica
Zobraziť galériu (22)
Boris Kollár počas odvolávania Fica  (Zdroj: SITA)

18:33 Reční poslanec Karol Galek (SaS), ktorý tvrdí, že výzva Fica Slovákom, aby roztrhali faktúry, môže byť považovaná za trestný čin.

18:25 Krajniak si počas prejavu nedal dole kabát. Je to podľa neho rovnako nepatričné, ako ceny energií, ktoré presadil ÚRSO.

18:17 Podobne ako Kollár, ironicky sa pozdravil aj ďalší poslanec z hnutia Sme rodina Milan Krajniak. „Slovenky a Slováci! Nemá zmysel k týmto prázdnym stoličkám..."

18:10 To, čo prezentuje vláda nie je jednoduché riešenie, vyhlásila Remišová. 

18:04 Remišová začala čítať emaily, ktoré dostali od ľudí ohľadom zdražovanie energií.

17:55 Ľudia boli podľa slov Kiššovej šokovaní zo súm, ktoré im prišli v zálohových faktúrach a zneistení tým, aké zmätočné informácie dostávali od predstaviteľov vlády, ako majú s nimi naložiť. „Hotové Kocúrkovo," skonštatovala.

17:50  „Do mimoriadnej situácie nás priviedol Robert Fico, ktorý svojím dlhodobým pôsobením, vyjadreniami, konaním a často práve nekonaním a mlčaním spôsobil v oblasti cien energií obrovský chaos a doslova kolaps," vyhlásila Jana Kiššová.  Upozornila na to, že zatiaľ, čo vo svete ceny energií klesali, na Slovensku tomu tak nebolo. Dokonca tento rok rástli dramaticky. 

Béla Bugár, Andrej Hrnčiar a Martin Glváč
Zobraziť galériu (22)
Béla Bugár, Andrej Hrnčiar a Martin Glváč  (Zdroj: TASR / Michal Svítok)

17:40 Vystupuje Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA).

17:36 „Občania, občania, pozor, pozor. Elektrina nezdražela, babička na obrázku je z Čiech," lúči sa Kollár po veľkej kritike Roberta Fica.

17:33 Aj pri cenách za energie na úrovni roku 2016 sú podľa lídra opozičného hnutia Sme rodina Borisa Kollára ľudia okrádaní, a to minimálne o 30 %.

17:29 „Vážené dámy, vážení páni, ctené stoličky," zdraví sa ironicky Boris Kollár (Sme rodina).

17:26 Nicholsonová spomína aj kauzu alobal, ide najmä o Hornonitrianske bane. ktoré boli tunelované. „Vážení občania, čím dlhšie budete ovce, tým viac sa z vás Fico, Jánoś, Čičmanec a Žiga budú smiať," odkazuje.

17:22 Na dotovanej energetike podľa Nicholsonovej zarába vraj aj firma Taper.

17:08 „Pán premiér Fico je zbabelec," konštatuje Lucia Nicholsonová a hovorí, že utiekol, aby ich nemusel počúvať. Prejav chce venovať občanom.

Poslanci počas odvolávania Roberta Fica
Zobraziť galériu (22)
Poslanci počas odvolávania Roberta Fica  (Zdroj: SITA)

17:02 Po Natálii Blahovej nasledoval Martin Klus, ten sa pýta, či Fico nemá aspoň toľko slušnosti, aby tam ešte bol.

16:59 Rozpráva Jozef Rajtár (SaS), praktiky, ktoré má Fico, vraj nemali ani komunistickí papaláši. Vyjadruje sa aj jeho stranícka kolegyňa Jana Cigániková.

16:57 „Keď mu to vyhovuje, tak on je ten, čo ceny riadi a dlhé roky sa tvári, že ich má pod palcom a ak mu to zrazu nevyhovuje a je pristihnutý, že robí niečo nezákonné alebo sa mu to neželane vymkne z rúk, tak zrazu on nič neriadi, nič neovplyvňuje a za nič nezodpovedá," kritizuje Kiššová predsedu vlády SR.

16:50 Kiššová tvrdí, že Fico cez baníkov berie peniaze. Všíma si, že z koalície tam takmer nikto nesedí.

16:47 Fico ho vraj ešte tri hodiny nepočúval, napísal Matovič na sociálnej sieti. „Dnes to dal, ale hneď vyhlásil, že sa ho nič nedotklo. Stroj a ľudia čísla," odkazuje. Fico už v sále nie je.

Status Igora Matoviča
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: FB / Igor Matovic)

16:41 Galko sa pustil do Fica

„Matovič skončil, premiér Fico vystupuje ako správny zbabelec ešte pred spravodajcom, takže mimo rozpravy, aby sme naňho nemohli reagovať faktickými pripomienkami. Poslanci Smeru nabehli do sály ako na povel a tlieskajú po každej druhej - tretej vete. Sú nejakí strnulí," reagoval podpredseda SaS na Facebooku.

Status Ľubomíra Galka
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: FB / Ľubomír Galko)

Dodáva, že Fico odkázal straníckym kolegom, aby sa „išli venovať inej robote". Poslanci Smeru odišli zo sály, ostal tam iba spravodajca.

16:33 Do rozpravy sa prihlásilo 21 opozičných poslancov. Momentálne rozpráva Jana Kiššová z SaS. Správanie Fica pri vystúpení prirovnala k diktátorovi.

16:29 Anton Hrnko (SNS) odkazuje Matovičovi: „Trošku majte úctu k faktom a netrepte tu také voloviny, ktoré ste tu trepali." 

16:25 Fico opäť použil lož ako pracovnú metóda, hovorí Matovič po krátkom vystúpení spoločného spravodajcu Martina Nemkyho (Smer-SD).

16:20 Premiér hovorí o ľahko popísateľnej situácii. Nebude sa k veciam vracať. Uznáva, že vláda použila politický tlak. Koaličným poslancom odkazuje, aby sa nenechali vtiahnuť do konfliktu. Matovičovi ide o chaos a rozvrat. Svoj prejav skončil už po pár minútach.

Robert Fico za rečníckym
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

16:16 V roku 2008, keď už SPP bolo sprivatizované, hovorí Fico, podľa ich návrhu malo o cenových návrhoch rozhodovať valné zhromaždenie akcionárov. V 2010 to vraj vtedajšia koalícia zrušila. Rozpráva aj o ďalších veciach, podľa ktorých vraj nemôže rešpektovať Matoviča.

16:12 Robert Fico už reční. Začína v histórii, júnom 1992. Hovorí o rešpekte k slovenskej ústave, rešpekt k Matovičovi vraj v žiadnom prípade nemôže mať. Dostáva potlesk od koaličných partnerov. Na Matoviča reagovať nebude chcieť.

Robert Fico a Igor
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky.sk)

16:10 Lucia Nicholsonová koalíciu obviňuje z porušenia rokovacieho poriadku.

16:08 Matovič po troch hodinách skončil. Fico ho väčšinu času počúval.

Robert Fico počas odvolávania
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

16:04 Igor Matovič pomaly sumarizuje. „Nechcem, aby zo Slovenska bol skanzen, odkiaľ utečú ľudia a nebude sa tu dať žiť." Dúfa, že premiér skončí s podlými útokmi a že si vstúpi do svedomia. Čas na demokratické riešenie situácie sa vraj kráti.

15:53 Matovič stále presviedča Fica, že má šancu vrátiť sa späť a byť skutočným sociálnym demokratom. 

15:44 Fico momentálne diskutuje s Dušanom Jarjabkom. „Nemyslím si, že ste všetci zlí," hovorí matovič o poslancoch Smeru. Len si myslí, že niektorí sú hlúpi a naivní. 

Diskutujúci Robert Fico a
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: nrsr.sk)

15:30 Kto podľa ministra hospodárstva Petra Žigu tvrdí, že okrem šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjenčíka je za neúmerné zvyšovanie cien energií zodpovedný aj niekto iný, nevie, ako celý systém funguje.

Podpredsedovia v akcii
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

15:18 Fico vraj chcel krivo obviniť Ivetu Radičovú a vtedajších koaličných poslancov, odstrihol spodnú časť grafu, tvrdí MatovIč.

15:12 Predseda OĽaNO teraz pripomína graf, ktorým sa Fico prezentoval pri cenách energií. Premiérové renomé vraj poriadne utrpelo, ide teraz „na sedláka".

15:07 Igor Matovič rozpráva už viac ako dve hodiny. Pred chvíľou upozorňoval Vladimíra Matejičku, ktorý si robil fotografie, na porušovanie rokovacieho poriadku, za pravdu mu dal aj Béla Bugár.

15:00 Premiér sa premáva po parlamente.

14:56 Lucia Nicholsonová tvrdí, že jej nechcú povoliť schôdzu, pokiaľ nevystúpi premiér. Podľa rozpisu mala ísť od 15:00.

Status Lucie Nicholsonovej
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: FB / Lucia Nicholsonova)

14:46 Bugár upozorňuje, nech sa poslanci nehádajú. „Žiga, Šuca, to je jedno. Jedna banda," hovorí Matovič o poslancoch Smeru, ktorých si pred chvíľou pomýlil.

14:39 Fico mu môźe nadávať, pre MatovIča sú dôležití vraj obyčajní ľudia. „Ak ma budete poćúvať a budete si potrebovať uľaviť, robte to aj naďalej," odkazuje.

Peter Žiga
Zobraziť galériu (22)
Peter Žiga  (Zdroj: SITA)

14:35 Matovič stále rozpráva. Tentoraz si na paškál vzal iného koaličného poslanca. „Hanbíš sa trochu, Peťo? Mal by si sa, mal," kritizuje aj ministra Petra Žigu.

14:29 „Pozerám, že Bašternákov kamarát sa skrýva pod balkónom. Nech sa páči, pán Kaliňák, poďte si sadnúť a hanbiť sa!" všimol si Matovič Kaliňáka. Bugár ho upozorňuje.

14:25 Ľudia vraj pôjdu voliť Kotlebu, ak budú sklamaní. „Začnite sa zaujímať o obyčajných ľudí," hovorí Ficovi čo musí robiť, ak chce bojovať proti extrémizmu.

14:24 „Nemáte so sociálnym demokratom vôbec nič!" krič a dodáva, že Ficom opovrhuj za to, ako opovrhol týmito ľuďmi. Zároveň premiérovi aj celej vláde pripomenul, že vo svojom programovom vyhlásení koaličné strany schválili, že „vláda dôrazne podporí zabezpečenie ochrany zraniteľných odberateľov, vrátane riešenia energetickej chudoby".

14:22 „Odíďte z toho bytu," vyhlasuje Matovič a tvrdí, že Ficovi zaplatí akýkoľvek byt a zaplatí akýkoľvek nájom.

Odvolávací maratón sa skončil:
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

14:20 „Obrovské víťazstvo ľudí nad premiérom Ficom," tvrdí Matovič opäť. Fico vraj zabudol na reálne osudy ľudí, ktorí žijú z ruky do úst. Z poslancov Smeru sa vraj stali iba hlasovacie stroje, ktoré hlasujú za miesta na kandidátke.

14:14 Premiér sa zdraví so straníckym kolegom Ľubošom Blahom a krúti hlavou, následne sa rozpráva s Martin Glváčom.

14:10 Bugár upozornil aj poslanca Františka Šebeja, aby netelefonoval v rokovacej sieni.

14:04 Ľudia sa vzbúrili a položili ho na lopatky, odkazuje Matovič ohľadom kauzy energií. 

13:54 Premiér v sále telefonoval a porušil tak rokovací poriadok.

Robert Fico
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Topky.sk)

13:50 Hrdina, odkazuje Nicholsonová Ficovi

„Fico chce vystúpiť hneď po Matovičovi. Od Bugára žiada, aby sme naňho nemohli reagovať s faktickými. Hrdina. Plukovník," napísala na Facebooku.

Status Lucia Nicholsonová
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: FB / Lucia Nicholsonova)

13:44 Fico sa vraj začal ozývať, až keď ho ľudia bombardovali faktúrami, hovorí opozičný politik. „Obludnosť, arogancia," komentuje a kritizuje Holjenčíka.

13:40 Matovič vymenováva správy a články, ktoré sa týkali cien energií.

13:33 Glváč kritizuje Matoviča

„Pán Matovič aktuálne predvádza v parlamente veľmi trápne divadlo. Kokce, uráža. Kolega Bugár ho už musel upozorniť, že nesedí v krčme ale v parlamente. Zneužitie nebohej českej občianky sa snaží prekryť urážaním iných," napísal podpredseda parlamentu na Facebooku.

Status Martina Glváča
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: FB / Martin Glváč)

13:26 Fico sa vraj má pozrieť do svojich radov, keď ide o ceny energií. Do dozorných rád vraj dosadil neschopných ľudí, hovorí šéf OĽaNO.

13:21 „Zradili ste sociálnu demokraciu. Zradili ste to, s čím ste prvýkrát kandidovali do Národnej rady Slovenskej republiky," hovorí o Ficovi. Vraj zradil ľudí. Kritizuje aj za bývanie v komplexe Bonaparte u podnikateľa Baśternáka.

13:17 „Nastavovať zrkadlo, to je bordel? To je chaos?" odkazuje Matovič. Tvrdí, že z Fica sa stal iba obyčajný stroj, ktorý sa pozerá na ľudí iba ako na čísla. „Toto je hyenizmus, pán premier," dodáva.

13:14 Hyenizmus bolo vraj správanie sa premiéra k starodôchodcom či mamičkám, Matovič spomína aj tému Rómov.

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (22)
Erik Tomáš  (Zdroj: SITA / Marko Erd)

13:11 Erika Tomáša nazval „Goebbelsom" (minister propagandy v nacistickom Nemecku), Bugár ho upozornil, aby sa krotil.

13:08 Bugár odkazuje, že sa nenechá vyprovokovať Matovičom. Výkriky vládnych poslancov zatiaľ nerieši.

13:05 Matovič spôsobil rozruch, útočí na Fica. Hovorí o cynickom hyenizme Fica, súvisí to vraj s cenou energií. "Sedem týždňov sa spoliehal, však to tí ľudia zaplatia, nejako mi ten podvod prejde. Až po siedmich týždňoch kapituloval pred faktúrami ľudí," vyhlásil dnes Matovič

13:02 Poslanci sa prezentujú.

Prítomní poslanci
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: nrsr.sk)

13:00 Schôdza sa začína.

Viac o téme: Igor Matovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu