Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Škandalózne klamstvo v kauze cien energií: FOTO Ficov graf a odhalenie opozície

Erik Tomáš v RTVS s novým grafom Zobraziť galériu (3)
Erik Tomáš v RTVS s novým grafom (Zdroj: rtvs.sk)

BRATISLAVA – Smer je opäť na smiech a znovu sú dôvodom grafy! Tak, ako kedysi tieto vizuálne pomôcky zradili v televíznej diskusii Petra Kažimíra, včera musel podobnú situáciu riešiť aj poradca Roberta Fica Erik Tomáš.

V relácii O 5 minút 12 spočiatku iba ukázal graf a obhajoval vládu Smeru ako strážcu ceny energií.„Najvyššie ceny elektrickej energie boli za vlády Ivety Radičovej. A dokonca ako sa deň s nocou strieda, tak je prakticky automatické, že počas ľavicových vlád ceny energií klesajú alebo sú stabilné. Počas pravicových vlád stále stúpajú,“ povedal Tomáš a dodal, že Fico stráži ceny energií už niekoľko rokov, na čo sa Kollár rozosmial.

Ako na to ako prvý upozornil Denník N, v diskusii ale ukazoval prerobenú verziu grafu s cenami energií, ktorým sa minulý týždeň prezentoval premiér. Na podnet moderátora si opoziční poslanci Ľubomír Galko (SaS) a Boris Kollár (Sme rodina) rozdiel všimli. Zatiaľ čo pôvodný graf začínal pri hodnote 110 eur/MWh a výsledky tak ukazoval skreslene, tentoraz sa už začínal od nuly.

Pôvodný graf Roberta Fica
Zobraziť galériu (3)
Pôvodný graf Roberta Fica  (Zdroj: FB / Robert Fico)

Opravený graf
Zobraziť galériu (3)
Opravený graf  (Zdroj: rtvs.sk)

„Smer stráži vysoké ceny energií,“ reagoval ešte na Tomášove tvrdenia Galko a tvrdí, že cena MWh energie na burze od roku 2008 klesla z 80 eur na 30 eur. Následne sa už venoval grafu. „Pán premiér Fico zmanipuloval ten graf, lebo tam začínal od nejakých 140 eur, aby tam boli tie skoky väčšie. Dnes doniesol pán Tomáš korektný graf, ktorý začína od nuly v tej mierke," tvrdí a dodáva, že Fico mal graf zrejme od Kažimíra, zatiaľ čo tento nový si robil Tomáš sám.

Ako pôvodne pri zverejnení grafu napísal premiér, chcel ním ukázať, „aké maslo na hlave a aké morálne právo kritizovať má opozícia“. Po tom, čo práve opozícia poukázala na jeho zvláštnosť, sa Fico bránil. Podľa jeho slov bol tento graf vecne správny. „Ak by sme použili akýkoľvek iný typ grafu, aj ten by potvrdil nespochybniteľný fakt, že ceny elektrickej energie boli za vlády I. Radičovej najvyššie a naopak, počas mojej druhej vlády klesali,“ dodal.

Viac o téme: Robert FicoĽubomír GalkoBoris KollárErik Tomáš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu