Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Matovič reaguje odchody z OľaNO: Sú za tým nezhody v strane?

Oto Žarnay a Viera Dubačová opúšťajú klub OĽaNO-Nova
Oto Žarnay a Viera Dubačová opúšťajú klub OĽaNO-Nova (Zdroj: SITA/Marko Erd, Robert Tappert)

BRATISLAVA – Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič odmieta, že by za odchodom Ota Žarnaya a Viery Dubačovej z poslaneckého klubu Obyčajných boli nezhody. Trvá na tom, že odchádzajú kvôli krajským voľbám, v ktorých obaja kandidujú za poslancov svojho VÚC.

Žarnay sa v utorok (14.2.) nepostavil na tlačovej konferencii za Matoviča, na ktorej šéf OĽaNO-NOVA vysvetľoval okolnosti prerušenia mimoriadnej schôdze k odvolávaniu premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) ju prerušil, lebo Matovič mal pri sebe obrázky, čo nový rokovací poriadok zakazuje.

"Nebolo to celkom podľa mojich predstáv, ako sa táto schôdza začala," povedal pre Denník N Žarnay. Matovič tento postoj a odchod z klubu spájať nechce. "Žarnay bol vždy jeden z tých nezávislých. On aj v minulosti nebol konformný. Žarnay je Žarnay, on je svoj," povedal.

Na margo Dubačovej poznamenal, že chce pracovať na tom, aby sa Marianovi Kotlebovi (ĽSNS) v Banskobystrickom kraji postavil iba jeden silný kandidát. A pri rokovaniach s istými politikmi by jej podľa Matoviča nálepka OĽaNO-NOVA mohla priťažiť. Zároveň sú Dubačová aj Žarnay presvedčení, že voliči v krajských voľbách radšej uprednostnia nezávislých kandidátov, ako uchádzačov, ktorí majú za menom množstvo strán.

Žarnay bude kandidovať v Košickom kraji, Dubačová v Banskobystrickom. V parlamente môže Matovič naďalej rátať s ich podporou. Poslanecký klub OĽaNO-NOVA bude mať po ich odchode 17 členov.      

Budú pôsobiť ako nezaradení poslanci

Poslanci NR SR Oto Žarnay a Viera Dubačová dočasne odchádzajú z poslaneckého klubu OĽaNO-Nova pre regionálne voľby. Podľa informácií opúšťajú klub a budú v parlamente pôsobiť ako nezaradení poslanci. Včera sa na tom dohodli s kolegami z klubu. OĽaNO-Nova po odchode dvojice zostane v parlamente 17 poslancov. 

Odchod potvrdili televízii Joj obaja poslanci spoločne so šéfom hnutia Igorom Matovičom po rokovaní poslaneckého klubu. Za odchodom treba podľa poslancov vidieť racionálne rozhodnutie pred blížiacimi sa voľbami do VÚC. Majú pocit, že "ľuďom sú nezávislí kandidáti sympatickejší".

Viac o téme: Igor MatovičOto ŽarnayOĽaNO-NOVAViera Dubačová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu