Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ostrá konfrontácia Sulíka s Havranom: Hádky o fašistoch, veľké priznanie šéfa SaS!

Richard Sulík a Michal Havran
Richard Sulík a Michal Havran (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dvaja sokovia Richard Sulík a Michal Havran sa stretli zoči voči a ich diskusia, ktorá mala poriadny náboj, priniesla aj zaujímavé vyjadrenie. Predseda SaS totiž povedal, že sa už nepovažuje za liberála európskeho ľavicového typu.

Ako povedal v diskusii, ktorú organizoval Denník N, začínal ako liberál, no časom zistil, že liberáli sú vo veľkej miere socialisti a ľavičiari. „Dnes sa už medzi liberálov nehlásim. Ja som človek, ktorý bojuje za slobodu jednotlivca. Ale určite nie som liberál v európskom ponímaní, lebo to sú pre mňa ľavicoví pokrokári, ktorí nechcú slobodu jednotlivca, ktorí chcú rovnosť. To je veľký rozdiel,“ prekvapil Sulík všetkých prítomných.

Samotná diskusia sa prevažnú časť venovala konfliktu ohľadom statusu, v ktorom Havran prirovnal europoslanca k „trápnučkemu fašistovi" a za ktorý následne Sulík publicistu zažaloval. Obaja diskutujúci sa nedokázali zhodnúť ani na definícii fašizmu - zatiaľ čo Havran hovoril o tom, že fašista je aj ten, kto sa prihovára väčšine a presviedča ju o tom, že je v skutočnosti prenasledovanou menšinou, Sulík mal iný názor.

"To sú tí, čo ľudí posielali do plynu, to sú tí, čo hajlovali, to sú tí, čo nosia tie uniformy, to sú tí, ktorí tú rozpútali nejaké dve vojny, to sú tí, ktorí chceli stavovský štát, to sú tí, ktorí chvália Hitlera, respektíve ktorí tvrdia, že členovia SS boli úctyhodní ľudia. Toto sú pre mňa fašisti," vysvetľoval svoj názor na fašizmus šéf SaS.

Na pretrase aj stretnutie s Kotlebom

Na pretras prišlo aj stretnutie s Marianom Kotlebom. Sulík počas večer odmietol možnosť koalície s ĽSNS, avšak v hypotetickom prípade, ak by kotlebovci navrhli napríklad rovnú 19% daň, ktorá je v programe SaS a osud návrhu by závisel od hlasov sulíkovcov, tak by ich jednoducho dal.

Samotného Kotlebu však označil za fašistu. „Keď si zoberieme celý Kotlebov život, tak zrejme nájdeme dostatočne veľa výrokov, ktoré sa dajú považovať za fašistické. A súhlasím s tým, že ak niekto prekročí koncentráciu takýchto výrokov, tak je legitímne ho značiť za fašistu. Tak áno, Kotlebu vnímam ako fašistu,“ povedal Sulík.

Kompromisy Havran nechcel

Havran nepristúpil ani na kompromisy, ktoré jeho protivník navrhoval. Sulík totiž uviedol, že ak Havran v statuse nahradí slovo „fašista" slovami „blbec alebo somár" a nebude ho viac označovať za fašistu, tak žalobu stiahne.

„Pán Sulík, ja vám nemôžem sľúbiť takú vec. Rozumiem, že ste sa dostali do situácie veľkorysého gesta, aj si to vážim, že ste to povedali, ale keď sa budete znovu stretávať s Kotlebom alebo budete mať také výroky, ktoré vo mne budú vyvolávať tento pocit, tak ja to budem musieť napísať," odmietol ponuku publicista a neprijal ani ďalšiu.

Viac o téme: Richard SulíkMichal Havran
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu