Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nepredstaviteľné spojenie v parlamente! Kotlebovci opäť ako tichý partner pri megakauze Smeru

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V parlamente sa črtá nová koalično-opozičná spolupráca. Kotlebovci sa totiž opäť spojili so smerákmi. Tento raz im pomohli stopnúť prešetrovanie podozrivého plytvania na ministerstve zahraničia. Je to ostrý kontrast s tým, čo hovorila strana Mariana Kotlebu pred voľbami.

Prieskum ukončený, plytvanie nepotvrdené, Kecskés pomohol koalícii

Na ministerstve zahraničia sa neplytvalo. Rozhodol o tom zahraničný výbor v parlamente. Zahlasoval za to aj opozičný poslanec za ĽSNS Ján Kecskés, čím podržal koalíciu. Zahraničný parlamentný výbor odmietol konštatovať, že pri organizácii podujatí, ktoré súviseli so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ, sa plytvalo financiami. Takéto uznesenie požadoval prijať opozičný poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený), koaličná väčšina ho však nepodporila. Výbor namiesto toho odhlasoval, že berie na vedomie Správu z poslaneckého prieskumu z 1. decembra 2016 na ministerstve zahraničných vecí (MZV).

(Poznámka redakcie: Keckés z výboru neodišiel a tým pomohol členom vládnej koalície, ktorá neprijala uznesenie, že Lajčákovo ministerstvo plytvalo).

Ján Keckés v parlamente
Zobraziť galériu (4)
Ján Keckés v parlamente  (Zdroj: Jan Zemiar)

Nie je to prvá spolupráca ĽSNS + SMER

Nie je to po prvý raz, čo sa kotlebovci spojili so smerákmi. Spolu zahlasovali už aj za odsúdenie poslanca SaS Petra Osuského. "Poslanci SMERu Puci, Buček, Chudík, Burian, Jahnátek, Nachtmannová, Kvorka a ďalší práve hlasovali za návrh Mariána Kotlebu. Spojili sa s fašistami kvôli tak zásadnej veci, ako je... odsúdenie poslanca Osuského za facku Vaskému. V prípade poslanca Kvorku je to obzvlášť srandovné," napísal pred pár mesiacmi nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Za návrh hlasovali 14 kotlebovci a 8 smeráci.

Peter Osuský
Zobraziť galériu (4)
Peter Osuský  (Zdroj: SITA)

A taktiež hlasovali ako jediní z opozície so Smerákmi za prijatie deklarácie, ktorá odsudzuje Mečiarove amnestie, ale neplánuje ich zrušiť. Táto spolupráca na pôde parlamentu je v kontraste s predvolebnými rečami kotlebovcov, ktorí tvrdili, že sa dištancujú od tradičných parlamentných strán.

Kauza možného plytvania u Lajčáka

Bývalá zamestnankyňa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Zuzana Hlávková v pondelok (21. 11.) obvinila rezort diplomacie z predražených zákaziek súvisiacich so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ. Povedala, že k podujatiu predstavenia loga slovenského predsedníctva bol z troch zaslaných návrhov agentúr, ktoré mali zastrešovať podujatie, automaticky vybratý práve návrh Agentúry Evka za 156.000 eur ako ten, ktorý sa bude realizovať.

Zuzana Hlávková
Zobraziť galériu (4)
Zuzana Hlávková  (Zdroj: SITA - Marek Mrviš)

Upozornila aj na to, že rozpočty viacerých projektov sa po príchode externej poradkyne Zuzany Ťapákovej začali navyšovať. Hlávková mala o tom upovedomiť svojím listom aj priamo ministra. Podľa jej slov Lajčák však v tejto veci nekonal. Ponúkol jej na ministerstve iné miesto, ona odmietla.

Viac o téme: PoslanciMarian KotlebaJán Kecskés
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu