Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko podpísalo dôležitú zmluvu s Nórskom: Ide o finančný a hospodársky priestor

Ministerka Nórskeho kráľovstva pre EÚ a EHP Elisabeth Vik Aspakerová a Miroslav Lajčák Zobraziť galériu (2)
Ministerka Nórskeho kráľovstva pre EÚ a EHP Elisabeth Vik Aspakerová a Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko a Nórsko podpísali dnes v Bratislave Memorandá o porozumení pri implementácii Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórskeho finančného mechanizmu.

Za slovenskú stranu podpísal dokumenty minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák a za Nórske kráľovstvo ministerka pre EHP a európske záležitosti Elisabeth Vik Aspakerová. Na základe toho môže Slovensko čerpať finančné prostriedky z fondov EHP a tzv. nórskych fondov vo výške až 113 miliónov eur do roku 2021. Je to podstatne vyššia suma ako v predošlom období.

Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

"Slovensko je medzi 16 prijímateľskými krajinami už tradične lídrom v rokovaniach o uzavretí memoránd k finančným mechanizmom. Tento rok sme boli druhí, kto podpisom memoranda potvrdil záujem čerpať finančné prostriedky poskytnuté Nórskom, Islandom a Lichtenštajnskom," pripomenul minister M. Lajčák. "Nórske fondy sú využívané naozaj zmysluplne, lebo okrem iného prispievajú k znižovaniu hospodárskych a sociálnych rozdielov medzi slovenskými regiónmi," konštatoval minister M. Lajčák a dodal, že využité boli aj na mnohé úspešné projekty verejnoprospešného a turistického charakteru.

"Za všetky spomeniem projekt Pro Monumenta - prevencia údržbou, ktorý účinne pomáha pri zachovaní a revitalizácii kultúrneho a prírodného dedičstva. Ďalej renovácia hradu Devín, či obnova Rosenfeldovho paláca v Žiline a Štátneho divadla v Košiciach. Asi najviditeľnejší príklad je reštaurovanie bratislavskej Reduty, ktorá bola hlavné dejisko a výkladná skriňa rokovaní slovenského predsedníctva v Rade EÚ v Bratislave. Takýmto spôsobom aj Nórsko - ako nečlen EÚ - prispelo svojim dielom k výbornému dojmu, ktorý Reduta zanechala u zahraničných účastníkov predsedníckych podujatí," zdôraznil minister M. Lajčák a dnešný podpis memoránd označil za jednoznačný krok ďalšieho posilňovania slovensko-nórskej spolupráce a vzťahov.

Finančné prostriedky nového rozpočtového obdobia grantov budú na Slovensku použité na podporu podnikania a inovácií, zmeny klímy, kultúrneho dedičstva, boja proti rodovo podmienenému násiliu, miestneho rozvoja a inklúzie Rómov či transparentnosti justície. Podstatná časť príspevku pôjde aj na podporu občianskej spoločnosti.

Viac o téme: NórskoMiroslav LajčákElisabeth Vik Aspakerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu