Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Matovič bojuje proti odvolaniu z parlamentu: Jeho živnosť už rieši Ústavný súd

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok)

KOŠICE - Ústavný súd (ÚS) SR prerušil konanie týkajúce sa pokuty, ktorú udelil lídrovi OĽaNO-NOVA Igorovi Matovičovi Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií preto, že nemal pozastavenú živnosť. TASR to potvrdila hovorkyňa ÚS SR Martina Ferencová.

Matovič chce, aby Ústavný súd preskúmal rozhodnutie výboru. Jeho podaním sa zaoberal II. senát ÚS SR zložený z predsedu Lajosa Mészárosa a sudcov Ľudmily Gajdošíkovej a Ladislava Orosza na neverejnom zasadnutí senátu 4. novembra. Senát konanie prerušil s tým, že sudca spravodajca má predložiť plénu ÚS SR návrh na zjednotenie odchylných právnych názorov.

Ferencová to bližšie nekonkretizovala, keďže návrh ešte predložený nebol. Nepovedala teda, či ide o rozdielne názory na to, či sa za porušenie ústavného zákona o konflikte záujmov pokladá už aj vlastníctvo živnostenského oprávnenia, hoci verejný funkcionár aktívne nepodniká, alebo až samotné aktívne podnikanie.

Práve na to sa odvoláva Matovič. Nazdáva sa, že ústavný zákon neporušil, lebo aktívne nepodnikal, hoci živnosť nemal pozastavenú. Mať živnostenské oprávnenie ešte podľa neho totiž neznamená, že jeho majiteľ aktívne podniká. Pri tomto tvrdení sa odvolával na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR.

Parlamentný výbor poslancovi uložil za porušenie ústavného zákona pokutu vo výške polročného platu, čo je takmer 12.000 eur. Podľa predsedu výboru Martina Poliačika (SaS) Matovič zákon porušil. Ústavný súd v minulosti totiž podľa Poliačika povedal, že výbor nemá skúmať, či verejný funkcionár aktívne podniká. Ak je možnosť na podnikanie, teda aj obnovená živnosť, výbor má konať.

Matovič si po udelení pokuty na živnosť pozor nedal. Pred časom ju mal opäť obnovenú a opäť sa tak dostal na program výboru. Pre opakované porušenie ústavného zákona o konflikte záujmov mu hrozí strata poslaneckého mandátu. Výbor sa má Matovičovým prípadom zaoberať v stredu 23. novembra. 

Viac o téme: ŽivnosťIgor Matovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu