Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poslanci si v parlamente zmrazovali platy: Stalo sa z toho veľké divadlo, tvrdí Poliačik

Martin Poliačik
Martin Poliačik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR by mali systémovo vyriešiť odmeňovanie ústavných činiteľov, aby sa každý rok neopakovalo v parlamente divadlo o tom, kto prvý navrhol zmrazenie platov. Myslí si to poslanec za SaS Martin Poliačik.

"Vyzývam, sadnime si k rokovaciemu stolu, zmeňme zákon o odmeňovaní ústavných činiteľov, pokojne aj silou ústavného zákona, aby sa to týkalo aj sudcov, aby si nemohli vybojovať výnimku. Spravme to ako odborníci, aby sa tu už neopakovalo toto divadlo," povedal Poliačik v pléne k návrhu na skrátené legislatívne konanie k návrhu na zmrazenie platov.

Poliačik nesúhlasí s prijímaním zákona v zrýchlenom režime, keďže podľa neho neboli naplnené podmienky na takýto režim. Podobný názor má nezaradený poslanec Miroslav Beblavý, ktorý za skrátené konanie nezahlasuje. Zároveň oznámil stiahnutie svojho návrhu zákona, ktorý platy síce nemal zmraziť, ale mal rieši odmeňovanie systémovo.

Beblavého zákon by podporil aj Hrnko

Beblavého návrh mal znížiť paušálne náhrady poslancov a tiež zaviesť ich zdaňovanie, čo dnes chýba. Tým by sa dosiahlo, že budúcoročný plat poslancov by sa oproti tomu dnešnému v podstate nezmenil. Rástol by spolu s platmi občanov. Návrh stiahol preto, že nevidí šancu na diskusiu a schválenie, keďže vláda prišla so zmrazením a to prejde.

"Váš zákon je dobrý, mohlo by sa po novom roku sadnúť v rámci koalície a opozície a dohodnúť sa na tom, aby sme populizmu už zabránili," reagoval na Beblavého návrh a vystúpenie Anton Hrnko z SNS. Zároveň odmieta tvrdenia o poslancoch darmožráčoch, ktoré viedol v úvode debaty Igor Matovič (OĽaNO-NOVA).

Podľa Matoviča si dve tretiny poslancov plat nezaslúžia

Podľa Matoviča si dve tretiny poslancov plat nezaslúžia, lebo len podľa príkazu svojich šéfov stláčajú gombíky a nerobia pre ľudí. Matovič zároveň opätovne obvinil koaličných a opozičných poslancov z pôvodne plánovanej tajnej dohody na nezmrazení platov. To poslanci v pléne odmietli, Matoviča označili za klamára.

"Toľko lži, nenávisti ako vy tu vykladáte, to nemá obdoby. Pán poslanec, vy si tie peniaze nezaslúžite, kvôli vám sa parlament skoro mesiac nemohol venovať svojej práci," reagoval Hrnko. Podpredseda NRSR Béla Bugár (Most-Híd) tvrdo odmietol reči o tichej dohode. "Ak niekto klame, ste to vy," obrátil sa Bugár na Matoviča.

Miroslav Číž zo Smeru-SD pripomenul Matovičovi jeho štýl práce, ktoré Číž nepovažuje za výkon mandátu, za ktorý si poslanec zaslúži peniaze. "Vysypanie striekačiek na hlavu kolegovi, nahrávanie kolegu a zneužívanie v mediálnom priestore, fyzické napádanie iných poslancov, to sú vaše metódy," odkázal Matovičovi s tým, že len vnáša nenávisť do spoločnosti.

Vláda navrhuje v skrátenom konaní prijať zákon, vďaka ktorému platy ústavných činiteľov, poslancov, členov vlády s výnimkou sudcov a prokurátorov zostanú zmrazené aj na budúci rok. Zmrazovanie platov sa má týkať aj riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii v služobnom úrade, ktorým je ministerstvo. Rovnako vedúceho ostatného ústredného orgánu štátnej správy, komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Ich platy sú totiž naviazané na platy poslancov. Výška ich platových pomerov sa má ponechať na úrovni určenej na rok 2016.

Viac o téme: Martin Poliačik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu