Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Koaliční poslanci túžia po zmene vo voľbách do VÚC: Chcú jednokolovú voľbu predsedu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Voľba predsedu samosprávneho kraja by mala byť jednokolová. Druhé kolo navrhujú zrušiť koaliční poslanci zo Smeru-SD a Mosta-Híd v novele zákona o podmienkach volebného práva. Zmeniť navrhujú súčasne zákon o volebnej kampani a o politických stranách a politických hnutiach. Návrh predložili na budúcu schôdzu Národnej rady SR.

"Navrhuje sa upraviť voľbu predsedu samosprávneho kraja tak, aby vo voľbách bol zvolený za predsedu samosprávneho kraja kandidát, ktorý vo voľbách získa najviac platných hlasov," píše sa v návrhu novely. Predkladatelia zmeny odôvodňujú praktickými skúsenosťami, ktoré podľa nich ukázali, že voliči chodia voliť skôr v prvom kole. "Účasť na druhom kole volieb býva veľmi nízka, a preto ani voľby v tomto prípade nie sú úplným odrazom vôle voličov," vysvetľujú navrhovatelia.

Poukazujú, že aj starostovia a primátori sa volia v jednokolovom hlasovaní. "Pričom postavenie a zodpovednosť primátorov veľkých krajských miest sú porovnateľné s postavením a zodpovednosťou predsedov samosprávnych krajov," uvádzajú koaliční poslanci. Zmena by mala podľa nich priniesť úspory. Pripomínajú, že vo voľbách v roku 2013 sa druhé kolo konalo v piatich samosprávnych krajoch.

Ak by sa druhé kolo volieb v tomto čase nekonalo, ušetrilo by sa podľa koalície približne 2,4 milióna eur. Novela má okrem toho určiť odmenu zapisovateľovi štátnej komisie. Koaliční poslanci navrhujú, aby právna norma v prípade schválenia bola účinná dňom vyhlásenia. Zmeny by už mohli platiť pre voľby do vyšších územných celkov, ktoré by sa mali konať na jeseň budúceho roka.

KDH je za zachovanie dvojkolovej voľby predsedov VÚC

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) je za zachovanie dvojkolovej voľby predsedov vyšších územných celkov (VÚC). Reaguje tak na návrh koaličných poslancov Národnej rady SR zo Smeru-SD a Mosta-Híd, ktorí navrhujú zrušiť druhé kolo a voliť predsedu VÚC v jednokolovom hlasovaní.

"Predsedom samosprávneho kraja sa stáva len jeden z kandidátov a dvojkolová voľba mu zabezpečuje legitimitu, keď na zvolenie musí získať nadpolovičnú väčšinu zúčastnených voličov. Takáto dvojkolová voľba má zabrániť aj špekulatívnym kandidátom, ktorých skutočnou úlohou je odoberanie hlasov určitým kandidátom," uviedlo KDH vo svojom stanovisku.

Poukazuje, že pri jednom kole volieb a väčšom počte kandidátov sa môže stať víťazom aj kandidát s menej ako 20-percentnou podporou zúčastnených voličov. "Pri tradične nízkej volebnej účasti, je návrh na jednokolovú voľbu predsedu VÚC hazardovaním s demokraciou na Slovensku," povedal podpredseda KDH Pavol Zajac.

Podpredseda KDH Milan Majerský dodal, že ak majú poslanci úprimný záujem o šetrenie finančných nákladov na voľby, mali by zvážiť "rozumné a logické spájanie niektorých typov volieb". Koaliční poslanci Smeru-SD a Mosta-Híd majú pripravený aj návrh na zlúčenie termínu volieb do vyšších územných celkov a komunálnych volieb.

Podľa návrhu na jednokolovú voľbu predsedu kraja by sa šéfom VÚC mal stať kandidát, ktorý vo voľbách získa najviac platných hlasov. Predkladatelia zmeny to odôvodňujú praktickými skúsenosťami, ktoré podľa nich ukázali, že voliči chodia voliť skôr v prvom kole. "Účasť na druhom kole volieb býva veľmi nízka, a preto ani voľby v tomto prípade nie sú úplným odrazom vôle voličov," vysvetľujú navrhovatelia.

Viac o téme: Druhé koloSmer-SDMost-HídVoľby do VÚC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu