Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Europoslanec Maňka má k migrácii rázny postoj: Nefinancujme ju na úkor zamestnanosti a vedy

Vladimír Maňka
Vladimír Maňka (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Nemôžeme si dovoliť financovať riešenie migračnej krízy na úkor podpory zamestnanosti, vedy a výskumu, uviedol slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Vladimír Maňka (Smer-SD). Vyhlásil to v súvislosti s vrcholiacimi rokovaniami o rozpočte EÚ na rok 2017.

"Aj z priorít Rady EÚ sa brali peniaze na migračnú krízu," vyhlásil Maňka s tým, že obe inštitúcie pritom majú spoločné rozpočtové priority - zvyšovanie zamestnanosti ekonomického rastu. Napriek tomu podľa neho návrh únijného rozpočtu, ktorý vypracovalo slovenské predsedníctvo Rady EÚ, počíta s nižšou čiastkou na podporu zamestnanosti, vedy a prepájania európskej infraštruktúry.

Slovenský europoslanec si myslí, že financie na uvedené oblasti by mali zostať zachované na tohtoročnej úrovni. "USA dnes investujú do podpory zamestnanosti rovnako veľa ako pred krízou a EÚ o 15 % menej ako pred krízou," uviedol pre porovnanie Maňka.

Za jedno z riešení považuje pokračovanie v projekte na podporu zamestnanosti mladých. "V SR tento projekt pomohol znížiť nezamestnanosť mladých o tretinu a 86 percent účastníkov projektu si zamestnanie aj udržalo," povedal europoslanec a popýšil sa, že slovenský úspech si všimla aj Európska komisia.

Nádej vkladá do Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI), ktorý poskytuje okrem iného lacné pôžičky začínajúcim podnikateľom. "EFSI je dobrá vec, pôžičku z neho dostalo už približne 320.000 malých a stredných podnikateľov," bilancoval Maňka. Europoslanec si myslí, že prostriedky z eurofondov, EFSI a ďalších oblastí treba zladiť a smerovať do projektov, ktoré majú vysokú pridanú hodnotu a zvyšujú zamestnanosť. V oblasti migrácie Maňka pripomenul, že existuje aj africká verzia fondu EFSI, ktorá ma za cieľ vytvárať na čiernom kontinente pracovné miesta, od čoho si sľubuje zníženie počtu emigrantov. Pre vysokú pôrodnosť v Afrike navrhol podporu vyučovania sexuálnej výchovy.

Poslanci EP minulý týždeň odhlasovali, že v budúcoročnom rozpočte EÚ chcú viac peňazí na podporu zamestnanosti mladých ľudí, hospodárskeho rastu a pomoc tretím štátom v rámci miernenia migračnej krízy. Europoslanci presadzujú viac financií aj pre poľnohospodárstvo a na kultúru. Oproti návrhu rady žiadajú europoslanci o 4,1 miliardy eur viac na rozpočtových záväzkoch a o 2,5 miliardy viac na platby v budúcoročnom rozpočte.

Rokovania o rozpočte s EP a Európskou komisiou za slovenské predsedníctvo vedie štátny tajomník ministerstva financií Ivan Lesay. "Som veľmi rád, že rada a parlament majú v súvislosti s rozpočtom EÚ na rok 2017 spoločné ciele," uviedol v mene Rady EÚ Lesay. Na druhej strane informovala EP, že nemôže akceptovať všetky jeho pozmeňujúce návrhy k rozpočtu EÚ na rok 2017.

Do 17. novembra budú trvať trojtýždňové takzvané zmierovacie rozhovory medzi radou a EP. Ich cieľom je dosiahnuť dohodu medzi oboma inštitúciami v dostatočnom časovom predstihu tak, aby EP stihol o rozpočte hlasovať a jeho predseda ho mohol podpísať v decembri. Ak rokovania zlyhajú, Európska komisia bude musieť predložiť nový návrh rozpočtu.

Viac o téme: Vladimír Maňka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu