Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Podmanický vyťahuje argumenty jednokolových volieb: Okrem vyššej účasti aj úspornejšie

Ján Podmanický
Ján Podmanický

BRATISLAVA – Za návrhom zmeniť proces voľby predsedov samosprávnych krajov z dvoch kôl na jednokolovú voľbu je zámer zvýšiť voličskú účasť i šetriť verejné zdroje. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedol poslanec strany Smer-SD Ján Podmanický.

"Tých volieb je už toľko, že sa ani nečudujem ľuďom, že strácajú záujem a motiváciu ísť voliť," podotkol a upozornil, že v krajských  voľbách je už aj v prvom kole nízka volebná účasť. "Vo väčšine prípadov aj tak v druhom kole vyhral víťaz prvého kola," doplnil. Pokladá preto za efektívne zmeniť dvojkolový výber na jednokolové hlasovanie, a taktiež krajské voľby zosynchronizovať s komunálnymi voľbami, čo by znamenalo jednorazové predĺženie mandátu orgánov VÚC na päť rokov.

Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška súhlasí s jednotným konaním krajských a komunálnych volieb. V prípade jednokolového procesu výberu predsedov samosprávnych krajov však upozornil, že dvojkolový proces znamenal reprezentatívnejší názor obyvateľov kraja a víťaz volieb mohol byť aj takto vnímaný.

Predseda strany Sme rodina Boris Kollár oznámil, že zmene na jednokolový proces volieb šéfov VÚC sa nebráni. Myslí si však, že ide o účelový návrh. "Zistili ste, že máte nižšie preferencie, tak sa snažíte aj takto si v krajoch udržať moc,“ povedal smerom k Podmanickému. Podpredseda poslaneckého klubu OĽaNo-NOVA Eduard Heger vyjadril ochotu rokovať a hľadať najlepšie riešenie.

Viac o téme: Ján PodmanickýJednokolové krajské voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu