Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dalajláma rozdelil Česko: Zeman a Sobotka sa od neho dištancovali, chcú byť zadobre s Čínou

Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka
Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka (Zdroj: SITA)

PRAHA - Vyhlásenie, v ktorom sa štyria najvyšší ústavní činitelia Českej republiky v utorok dištancovali od stretnutia ministra kultúry Daniela Hermana s dalajlámom a ktoré vyvolalo v Česku značnú nevôľu, pripravil šéf diplomacie Lubomír Zaorálek. Vyplýva to z informácií, ktoré pre internetový server Novinky.cz poskytol dnes premiér Bohuslav Sobotka.

"Sme vďakabohu slobodná a demokratická krajina a každý sa tu môže stretávať, s kým uzná za vhodné. Rovnako tak majú i ústavní činitelia právo sa jasne vyjadriť k zahraničnej politike štátu, za ktorú nesú zodpovednosť. Toto právo som využil a pripojil svoj podpis k vyhláseniu, ktoré pripravil minister zahraničných vecí a ktoré zodpovedá pozícii vlády," citoval server Sobotkove slová.

Prezident Miloš Zeman, predseda vlády Bohuslav Sobotka, predseda Senátu Milan Štěch a predseda Poslaneckej snemovne Jan Hamáček sa v spoločnom vyhlásení dištancovali od schôdzky šéfa rezortu kultúry s dalajlámom, v ktorom označili stretnutie za osobnú Hermanovu aktivitu. Súčasne v ňom ubezpečili, že Tibet vnímajú ako súčasť Čínskej ľudovej republiky.

Vo vyhlásení signatári uistili, že ČR vychádza pri naplňovaní svojej dlhodobej politiky voči Čínskej ľudovej republike z princípov strategického partnerstva medzi oboma krajinami a z rešpektu k zvrchovanosti a územnej celistvosti ČĽR, ktorej súčasťou je Tibet. Súčasne písali o rozvoji dvojstranných vzťahov v ostatných rokoch, ktorý považujú za prínos pre obe strany.Osobné aktivity niektorých českých politikov nie sú výrazom zmeny oficiálnej politiky ČR a považovali by sme za nešťastné, aby boli takto kýmkoľvek vnímané, konštatovali vo vyhlásení.

Zaorálek v reakcii uviedol, že jeho rezort pripravuje stanovisko pre rôzne subjekty a tak to bolo aj v prípade utorkového vyhlásenia, ktoré podľa jeho slov iba opakuje základné princípy česko-čínskeho strategického partnerstva. Dôležité sú podpisy najvyšších ústavných činiteľov pod ním, pretože tieto princípy tak potvrdili, dodal.

Minister Herman v rozhovore pre internetový server iDNES.cz odmietol dnes kritiku vrcholných predstaviteľov krajiny a konštatoval, že jej nerozumie. "Pokiaľ by stretnutie ministra kultúry s duchovným malo narušiť vzťahy Česka a Číny, tak tieto vzťahy stoja na hlinených nohách," vyhlásil a dodal, že ani Brusel, ani Washington, ani Peking, ani Moskva, ani Vatikán nemajú čo hovoriť do priorít českej zahraničnej politiky.

Reakciu označil za búrku v pohári vody, pretože podobné stretnutia sa konajú aj v Švajčiarsku, Veľkej Británii a Spojených štátov a neplynú z nich žiadne ekonomické problémy.Na otázku, aké by mali byť podľa neho česko-čínske vzťahy, minister uviedol, že by mali byť partnerské a suverénne. "Vždy som hovoril, že je treba podporovať obchodnú a kultúrnu výmenu, turizmus. To je správne. A čo sa týka kultúrnej oblasti, tak sa o to tiež usilujem. Ale mal by to byť partnerský vzťah suverénnych krajín," podčiarkol.

 Herman našiel dnes podporu u ministra financií Andreja Babiša, ktorý sa nechal podľa informácií českých médií počuť, že jeho kolega z vlády bol kritizovaný za veci, ktoré neovplyvňujú ekonomickú spoluprácu oboch krajín. Babiš navyše nevidí ekonomické vzťahy s Čínou ako mimoriadne dobré. Vzájomná bilancia, ktorá hovorí o tom, že ČR dováža z Číny desaťkrát viac, ako do nej vyváža, je jasná, poznamenal.

Viac o téme: Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu