Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Danko je krôčik od odvolávania, varuje opozícia: Ak prejde táto zmena, ideme na to!

Andrej Danko Zobraziť galériu (3)
Andrej Danko (Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Ak Národná rada (NR) SR schváli navrhované zmeny rokovacieho poriadku, predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) bude zrejme čeliť odvolávaniu z funkcie. Avizujú to poslanci z opozičného hnutia OĽaNO-NOVA.

"Po prípadnom schválení tohto rokovacieho poriadku bude Andrej Danko oprávneným kandidátom na odvolávanie. Má toho na rováši veľmi veľa," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

Opozícii prekáža Dankov dvojaký meter na poslancov koalície a opozície. Podľa OĽaNO-NOVA Danko nadáva opozičným poslancom, neváži si ich. "Keď sme volili predsedu parlamentu, nepoznali sme ho, ctili sme dohody, na ich základe sme mu dali hlas. Aj ja som mu dal svoj, ale teraz to ľutujem. Už mu hlas nedám," vyhlásil predseda klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka.

Rokovací poriadok má zaviesť časové limity pre poslancov, zakázať transparenty, tričká, ako aj umožniť trestať neposlušných poslancov niekoľkotisícovými pokutami. Pôvodný návrh rokovacieho poriadku by však mal prejsť istými zmenami. Napríklad časové limity by mali dostať aj ministri a podpredsedovia parlamentu. Práve nerovnaký prístup k poslancom a ministrom bol jeden z problémov, na ktoré upozorňovala opozícia aj časť koalície.

OĽaNO-NOVA žiada zmenu ústavy

Predseda Národnej rady (NR) SR by mal byť nadstranícky. Mal by sa preto vzdať členstva vo svojej politickej strane, nemal by vystupovať v jej mene a nemal by pôsobiť v jej prospech. To sú zmeny navrhované hnutím OĽaNO-NOVA v novele ústavy, ktorú chce hnutie predložiť na budúcu schôdzu parlamentu.

"Myslíme si, že toto opatrenie zvýši dôveryhodnosť národnej rady v očiach občanov a zlepší politickú kultúru v parlamente. Predseda parlamentu by mal viesť parlament nestranne a nezneužívať funkciu na stranícke záujmy. Len nestranný predseda môže národnú radu dôstojne reprezentovať," vysvetlila na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Veronika Remišová s tým, že obmedzenia platia vo Veľkej Británii aj po skončení výkonu funkcie predsedu parlamentu.

Hnutie sa pri svojom návrhu inšpirovalo Veľkou Britániou, neformálne podľa nich platí toto pravidlo aj v iných krajinách. Na Veľkú Britániu a ďalšie krajiny sa predseda NR SR a SNS Andrej Danko odvoláva pri svojich zmenách v rokovacom poriadku. Rokovák má zaviesť časové limity pre poslancov, zakázať transparenty, tričká, má tiež umožniť dávať tisícové pokuty pre neposlušných poslancov.

 

Viac o téme: Igor MatovičAndrej DankoOĽaNO-NOVAVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu