Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

EÚ sa musí podľa lídrov V4 vyrovnať s terorizmom: Členské štáty a občania by mali mať silné slovo

Na snímke zľava slovenský premiér Robert Fico, český premiér Bohuslav Sobotka, poľská premiérka Beata Szydlová a maďarský premiér Viktor Orbán
Na snímke zľava slovenský premiér Robert Fico, český premiér Bohuslav Sobotka, poľská premiérka Beata Szydlová a maďarský premiér Viktor Orbán (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Súčasné výzvy, ktorým EÚ čelí, dokazujú, že Európa môže byť silná iba vtedy, ak členské štáty a ich občania budú mať v rozhodujúcom procese silné slovo. Preto sa treba zamerať na dve priority. Jedna hovorí, že treba dodržiavať zásady lojálnej spolupráce a inštitucionálnej rovnováhy, ako je to definované v zmluvách. Druhá je posilnenie úlohy národných parlamentov. Vychádza to zo spoločného stanoviska krajín Visegrádskej štvorky k Bratislavskému summitu.

V4 sa podľa spoločného stanoviska zasadzuje o to, aby bola zachovaná a rešpektovaná rôznorodosť členských štátov a aby sa právne predpisy uplatňovali rovnakým spôsobom pre všetkých. EÚ sa musí podľa lídrov V4 vyrovnať s terorizmom a cezhraničným zločinom. “Reakcia musí byť flexibilná a zameraná na praktické opatrenia,“ píše sa v stanovisku s tým, že V4 zároveň zdôrazňuje, že by sme mali smerovať svoje úsilie k plnej implementácii už prijatých záväzkov, ktoré smerujú k posilneniu bezpečnosti v schengene ako aj k ochrane vonkajších hraníc.

„Treba čo najskôr zaistiť akcieschopnosť Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže,“ myslia si premiéri. Tvrdia, že je rovnako podstatné využívať všetky dostupné nástroje na výmenu informácií. Dôležitým bodom je podľa nich aj kybernetická bezpečnosť. 

Lídri V4 hovoria aj o dôležitosti cestovného informačného a autorizačného systému ETIAS. Ten by mal byť podľa návrhu Európskej komisie obdobou amerického systému ESTA. Vo vyhlásení sa hovorí aj o funkčných databázach ľudí, ktorí prekračujú vonkajšie hranice a spomína sa aj podpora PNR, čiže databáze pasažierov v leteckej doprave. 

„Mali by sme konkretizovať spoluprácu v obrane, aby sme sa vyhli duplicite s NATO,“ píše sa ďalej. Práve český premiér Bohuslav Sobotka a maďarský kolega Viktor Orbán sa nedávno vyslovili za myšlienku spoločnej európskej armády. Iní lídri hovoria nie o spoločnej armáde, ale o posilnení spolupráce v rámci bezpečnosti a obrany. Lídri V4 žiadajú zároveň bezodkladnú implementáciu Európskej globálnej stratégie, ktorú predstavila šéfka európskej diplomacie Federica Mogherini. 

Premiéri sa v spoločnom vyhlásení vrátili aj k téme migrácie. Skonštatovali, že treba zastaviť prílev nelegálnych migrantov. „Krajiny V4 preto zdôrazňujú, že posilnená spolupráca s tretími krajinami aj Tureckom patria medzi kľúčové nástroje,“ dodala V4. „Ochrana hraníc členských krajín EÚ aj tretích štátov nachádzajúcich sa na migračných trasách je účinným spôsobom ako bojovať proti nelegálnej migrácii,“ uviedli premiéri. Takisto sa prihlásili k žiadosti, aby bola migračná politika založená na princípe flexibilnej solidarity.

Viac o téme: V4
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu