Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hádky a drsné útoky v parlamente: Matovič je ako Slota, stopne ho len kazajka, tvrdí Danko

Andrej Danko Zobraziť galériu (2)
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Už niekoľko dní beží rozprava k rokovaciemu poriadku a vidieť, že v Národnej rade SR sú poslanci, ktorí si mýlia NR SR s cirkusom. Povedal to dnes na brífingu predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

Podľa neho je komické, keď líder OĽaNO Igor Matovič vo svojom 28 minútovom prejave 21 minút nadáva Dankovi do skunkov, média si to nevšimnú. „Matovič potrebuje útočiť. Ja som ukázal na taktiku opozície, na to, ako útočí na rodinu, bezbreho uráža, ale keď dostane úder, tak sa Matovičovi roztrasie sánka,“ povedal Danko. „Igor Matovič kričal, že som špina, že ma zlikviduje. To je jeho skutočná tvár a politika, ktorú robí,“ poukázal na správanie sa opozičného poslanca.

Médiá Danko vyzval, aby si uvedomili svoju zodpovednosť pri šírení informácií. Politiku, akú robí Matovič, robil v minulosti podľa Danka aj jeho predchodca Ján Slota. „Politiku rozbrojov, útokov som v SNS zastavil. Ako môže ten človek (Matovič, pozn. red.) v pléne povedať, že ma zničí, že som špina,“ pýta sa. 

"Igora Matoviča zastaví iba kazajka a tú nemôžem dať do rokovacieho poriadku. Sú typy ľudí, ktorých zastaví len kazajka. Konkrétne ten pán M., predseda Obyčajných ľudí, je ten človek. A to, žiaľ, rokovák neznesie," vyhlásil predseda parlamentu a SNS. Danko priznal, že sa dnes snažil vyprovokovať Matoviča svojím vystúpením, aby ukázal jeho pravú tvár. "Mohli ste počuť, ako Igor Matovič kričal, že predseda Národnej rady je špina, že ma zničí, zlikviduje. To je jeho skutočná tvár a politika, akú robí," uviedol Danko.

Tvrdí, že len reagoval na predchádzajúce Matovičove útoky, ktorý ho opakovane označil za skunka, ktorý príde a všetko zasmradí. "Taký lump, akým je Igor Matovič, ma nebude urážať," zdôraznil Danko. Od svojej zmeny rokovacieho poriadku, ktorá prináša obmedzenia pre poslancov a silnejšie právomoci šéfa parlamentu, si Danko sľubuje kultivovanejšie a efektívnejšie rokovania pléna. Priznáva však, že nezabráni slovným útokom a urážkam. Danko pripúšťa zmeny v jeho návrhu, ktoré môžu prísť v druhom čítaní. Nevie si však predstaviť, s akou opozíciou by mal hľadať široký konsenzus. "Široký konsenzus? S kým? Veď opozícia neexistuje," vyhlásil predseda parlamentu, ktorý je pripravený bojovať proti hnutiam ako OĽaNO-NOVA. To označil za sektu.

"Netajím sa tým, že budem bojovať so zhlukmi náhodných ľudí skrytých v sektách, ktoré sa nazývajú hnutia, ktorých zneužíva ich líder, ktorý nevie, čo je politická zodpovednosť. Pretože si myslím, že štát nemôžu riadiť súkromné eseročky a ľudia, akými sú lídri súčasných opozičných strán," uzavrel Danko.

Na Facebooku sa vyjadril aj poslanec Smeru-SD Martin Glváč.
Zobraziť galériu (2)
Na Facebooku sa vyjadril aj poslanec Smeru-SD Martin Glváč.

Opozícia má charakter jediného slova

Slovíčko šťať z úst poslankyne SaS v parlamente je podľa poslanca Smeru-SD Erika Tomáša symbolom správania sa opozície. Ako povedal dnes v pléne, symbolom správania sa v NR SR boli aj vulgarizmy a urážky. Upozornil, že predpoludním mikrofón v sále nezachytil slová Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA), ktorý podľa neho počastoval predsedu NR SR Andreja Danka hrubými výrazmi. Podľa ďalšieho poslanca Smeru-SD Dušana Jarjabka sa diskusia k zmene rokovacieho poriadku zvrhla na matošistický míting. „Niektorí -ičovci v parlamente sa zbláznili. Možno ich cieľom je prevrat v parlamente,“ uviedol.

Ondrej Dostál (SaS) kritizoval Danka, ktorý na adresu opozície povedal, že ako si v SNS poradil s Jánom Slotom, poradí si aj s opozíciou. „My nie sme Slota. My sme s ním v jednej strane neboli. Naopak, viacerí so Slotom bojovali, kým vy ste s ním boli v jednej strane. Vyprosím si, aby ste sa nám vyhrážali ,“ vyhlásil Dostál. 

Opozícia podľa podpredsedu parlamentu Bélu Bugára zabudla, že kto seje vietor, žne búrku. „Hovoriť o tebe, že si skunk, smrad. Oni môžu, ty nie. Ty máš trpieť, že zaútočia na tvojho otca, ale ty nesmieš, lebo si predseda NR SR. Túto atmosféru od začiatku sme my nevytvorili,“ povedal Bugár na obhajobu Danka, na ktorého predpoludňajší prejav poslanci reagovali faktickými poznámkami. 

V šestnásťminútovom vystúpení v parlamentnej rozprave k zmene rokovacieho poriadku sa dnes šéf Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) pustil do lídra OĽaNO Igora Matoviča. Matovičovi adresoval poznámku, ktorá rozhorčila celú opozíciu. „Je to ťažké nemať dostatok lásky v detstve,“ povedal s tým, že z Matoviča ide zlo. „Urobil som poriadok s ľuďmi, ako bol Slota,“ povedal Danko s tým, že taký poriadok urobí aj v parlamente. Na úvod svojho prejavu Danko povedal, že rozdiel medzi opozičnými a koaličnými poslancami je v slovníku, akým sa v sále vyjadrujú.

„V mene poslancov NR SR koalície dávam odkaz, že všetci vyvrheli budú potrestaní. Často zneužívate deti, vaše mítingy spôsobili skrvavenie ľudí, jeden z vás vyfackal človeka. Čo by ste povedali Dankovi, keby po mítingu ostala skrvavená žena?“ adresoval opozičným stranám OĽaNO a SaS šéf NR SR. Ako povedal, on sa snaží SNS dostať hore. Skritizoval, že opozícia sú zhluky náhodných ľudí. 

Danko objasnil význam zmien rokovacieho poriadku

Význam zmien v rokovacom poriadku vidí Danko v tom, aby sa nemusel hanbiť za to, čo sa v sále deje pred deťmi i zahraničnými návštevami. Dnes ho teší, keď vidí, ako si návštevy fotia čestnú stráž, ktorá stráži štátne symboly v NR SR. Poslanci môžu do druhého čítania priniesť vlastné návrhy na zmeny návrhu zákona o rokovacom poriadku. 

„My dnes musíme plnú silu venovať summitu 28 štátov parlamentov. Robím s najlepším vedomím a svedomím a keď príde čas, že musím odísť, chcem ostať normálnym človekom. O tom, aký bude politický vývoj, rozhodnú voliči. Netajím sa tým, že zhluky náhodných ľudí v hnutiach a sektách, ktorých zneužíva ich líder, čo nevie, čo je politická zodpovednosť, s tými budem bojovať, lebo štát nemôžu riadiť,“ povedal Danko. Podľa neho parazitovanie na kauzách zo strany opozície je zúfalý stav toho, že nedokážu robiť

Igor Matovič, poslanec NR SR z OĽaNO počas jeho slov vykrikoval v sále a Danko sa mu smial. Danko dodal, že v pléne sú opoziční hulváti, ktorí sa vyhrážajú kolegom a vyšetrovateľom. Líder OĽaNO Igor Matovič bude predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi už len tykať, pretože nie je hodný, aby mu vykal. „Povedať, možno keby ho otec nebil, v priamom prenose v televízii je podlosť, pretože viac ako 20 rokov nemám otca, pretože zomrel na rakovinu. Je to obrovská podlosť. Alebo nemať dostatok lásky v detstve. Je mi ľúto, že Matovič nemal detskú izbu. Zrejme hovoríš o sebe. To sa nehanbíš? Tvoj otec je mečiarovský privatizér a ty si mu pri tom pomáhal. Vytunelovali ste 52 miliónov korún. Okradli ste vlastných zamestnancov,“ reagoval Matovič na prejav Danka.

Viac o téme: Igor MatovičSNSAndrej DankoOĽaNO-NOVA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu