Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vojna v Smere: Drsné odkazy po Zalových obvineniach z kryptokomunizmu a fanatizmu

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Kritikou europoslanca Borisa Zalu na adresu strany SMER-SD sa bude strana zaoberať len vtedy, ak sa Zala vzdá svojej desaťtisícovej pozície v Európskom parlamente, ktorú získal len vďaka strane SMER-SD.

Uvádza sa to v stanovisku strany, ktoré dnes poskytla Ľubica Končalová z tlačového odboru strany SMER-SD. Europoslanec Boris Zala požiadal o prerušenie členstva v Smere-SD. "Pre pána Zalu je príznačné, že mlčal až do momentu, keď zistil, že jeho dôchodok z Európskeho parlamentu bude takmer 3 000 eur mesačne," pokračuje Končalová.

O prerušenie členstva požiadal Zala listom minulý týždeň. O jeho žiadosti má rozhodnúť stranícke predsedníctvo alebo miestna organizácia. Prerušiť členstvo môže člen na určité obdobie na základe vážnych dôvodov. Ako povedal Zala dnes na tlačovej besede, ani pri príprave prvej konferencie, ktorá mala byť v sobotu, ani pri druhej, ktorá má byť 22. októbra, sa nepodieľa na jej príprave.

Pociťuje to ako istú formu vylúčenia či diskriminácie. „Závažnejší rozmer sú niektoré vyjadrenia predsedu strany Roberta Fica na adresu europoslancov, ktorý povedal, že nemáme žiaden vplyv na členskú základňu, ani štruktúry a ani na neho. Nerád som angažovaný v strane, kde nemám vplyv. Moje členstvo je preto zbytočné. Preto som požiadal o pozastavenie členstva,“ vyhlásil Zala. 

Zala nezlomil nad Smerom palicu

Definitívne neodchádza preto, že nezlomil nad Smerom-SD palicu. "Smer sa rozhoduje, akým smerom sa bude pohybovať. Treba nechať tieto dvere otvorené. Stále dúfam, že sa Smer vráti ku klasickej sociálnodemokratickej politike. A keď sa tak stane, nevidím dôvod, prečo by som sa nemohol vrátiť," vysvetlil. Zároveň pripustil, že ak by ale Smer-SD išiel preč od sociálnej demokracie, odišiel by. Nechystá sa založiť frakciu v Smere-SD či novú stranu. "Nemám žiadne takéto zámery. Je to len moje osobné rozhodnutie," zdôraznil.

Zala má problém s tým, kam by sa mohol Smer-SD ubrať. Šokovali ho programové tézy, o ktorých mal Smer-SD rokovať na programovej konferencii minulý víkend. Konferenciu však presunuli, konať sa má 22. októbra. Zala verí, že bude viac zameraná na sociálne otázky, prekonávanie regionálnych rozdielov a na program vlády. Sporné tézy by na programe nemali byť.

Europoslancovi prekážajú tézy, ktoré podľa neho znamenajú odklon od sociálnodemokratickej bázy. "Nie je to programový materiál, aký Smer mával. Je to propagandistický pamflet, ktorý operuje sociálnou demokraciou, ale vo svojom obsahu s ňou nemá nič spoločné," vyhlásil Zala, ktorého prekvapila bojovnosť materiálu. "Delenie na elity a nižšie triedy. Tiež delenie na Bratislavu a hladové doliny, stavenie vidieka proti Bratislave," poznamenal s tým, že umelé vytvárania akéhosi napätia na Slovensku bolo pre neho dosť šokujúce.

Materiálu vyčíta aj to, že podľa neho výrazne a demagogicky zhadzuje európsku sociálnu demokraciu slovami ako 'stratila ľudskú tvár'. Programové tézy, ktoré tvorili Pavol Paška a Ľuboš Blaha majú podľa Zalu kryptokomunistickú podobu. Europoslanec víta stiahnutie týchto téz, ale naďalej trvá jeho žiadosť o s pozastavenie členstva. Ak by ju Smer-SD akceptoval, Zala by stratil všetky stranícke funkcie aj možnosť ísť na programovú konferenciu.

Vo vládnom Smere sa čoraz viac ozývajú kritické hlasy

Vo vládnom Smere-SD sa čoraz viac ozývajú kritické hlasy, ktoré žiadajú zmeny v strane. Aj o tých mali členovia hovoriť na programovej konferencii, ktorá sa mala konať minulý víkend. Sociálni demokrati ju však presunuli. Zala sa už istú dobu spomína ako jeden z tých, ktorí by mohli stranu opustiť, pokiaľ neprídu zmeny.

Stiahnuté programové tézy definujú Smer-SD ako štandardnú programovú stredoľavú politickú stranu hlásiacu sa k tradičným hodnotám slovenskej a európskej sociálnej demokracie. "Sme jediní, kto ponúka alternatívu bez extrémov - alternatívu bez nenávisti," píše sa okrem iného v materiáli.

K aktuálnej situácii v Smere sa vyjadrila aj Flašíková-Beňová

Monika Flašíková-Beňová sa vyjadrila k aktuálnemu dianiu na sociálnej sieti. Vyčítanie dôchodku a platu zo strany Smeru považuje za trápne.

Vojna v Smere: Drsné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Boris Zala: Nad Smerom som nezlomil palicu

Viac o téme: Smer-SDBoris Zala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu