Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Z Národnej rady zmizli kópie tohto dokumentu: Kresťanskí demokrati sú proti

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Odstrániť kópie dokumentov, ktoré symbolizujú zavŕšenie prístupového procesu SR do NATO a k EÚ z vestibulu Národnej rady SR, považuje KDH za mimoriadne nešťastné a potenciálne nebezpečné.

Predseda KDH Alojz Hlina a poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec v mene hnutia preto v otvorenom liste šéfovi parlamentu Andrejovi Dankovi žiadajú, aby v čo najkratšom čase urobil opatrenia na navrátenie týchto dokumentov na pôvodné miesto, prípadne na vytvorenie dôstojného a reprezentatívneho priestoru na ich uloženie na inom mieste vo vestibule budovy parlamentu. Otvorený list poskytol z komunikačného oddelenia KDH Stano Župa.

"V situácii, keď aj pod vplyvom zahraničnej propagandy, v spoločnosti, a osobitne medzi mladými ľuďmi vzrastajú protieurópske a extrémistické nálady, považujeme každý, hoci aj neúmyselný krok, ktorý môže spochybniť naše ukotvenie v euroatlantickom priestore, za mimoriadne nešťastný a potenciálne nebezpečný," píšu v otvorenom liste. Hlina a Štefanec dodali, že plne podporujú Dankovu snahu priblížiť návštevníkom, zamestnancom a poslancom NR SR historické udalosti z rokov 1848 a 1849 a prvé vojenské vystúpenie Slovákov na obranu svojich národných a politických práv.

"Dovoľte nám však pripomenúť, že to bol práve moment nášho vstupu do rodiny európskych národov, keď sa uskutočnil sen generácií Sloveniek a Slovákov, ktoré bojovali, trpeli a umierali za slobodu a demokraciu," dodali v otvorenom liste. 

Kópie prístupových dokumentov odstránili z vestibulu NR SR začiatkom septembra. Vtedy začali štátne symboly strážiť počas oficiálnych rokovaní parlamentu od rána do večera vojaci Čestnej stráže Ozbrojených síl SR. S touto iniciatívou prišiel predseda NR SR Andrej Danko. Každý pracovný deň počas zasadnutí zákonodarného zboru sa pri štátnych symboloch striedajú šiesti príslušníci štátnej stráže.

Strážia po dvojiciach, striedajú sa po hodine. Každých 20 minút si dvojica držiaca stráž mení miesto. Spolu s vojakmi je v parlamente prítomný aj jeden veliaci poddôstojník. Príslušníci čestnej stráže sú ozbrojení, ale nemajú muníciu. Pri sebe majú chrómovú samonabíjaciu pušku vzor 52/57 a ich veliteľ šabľu vzor 98.

Viac o téme: KDHAlojz Hlina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu