Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nikto nepochybuje o potrebe a existencii EÚ, tvrdí Danko: Prioritou Slovenska by mala byť bezpečnosť

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predsedovia a podpredsedovia parlamentov krajín Vyšehradskej skupiny (V4) dnes v poľskej Krynici diskutovali o budúcnosti Európskej únie a oblastiach možnej spolupráce.

 "Som spokojný s tým, že som našiel podporu pri iniciatíve, ktorú sme vyvinuli pri predsedníctve Rady Európskej únie, to znamená, že 6. októbra navštívia Bratislavu predsedovia národných parlamentov," uviedol predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

VIDEO Krajiny V4 podporujú európske integračné ambície Ukrajiny: Fico nešetril chválou

Predsedovia parlamentov diskutovali podľa Danka i o význame EÚ. Ako povedal, nikto nepochybuje o potrebe a existencii EÚ: "Je to projekt, ktorý je možné v jednotlivých oblastiach rozvíjať, ale odznelo aj to najdôležitejšie, že všetci milujeme svoje národy, svoje štáty a urobíme všetko pre zachovanie ich národnej identity. Nesmieme však dovoliť šialený nacionalizmus, ktorý by sa prejavil spôsobom, ako sa to stalo vo Veľkej Británii, keď brexit spôsobil rozdielnosť a rozdelenosť Veľkej Británie."

Zástupcovia parlamentov jednotlivých krajín hovorili tiež o fungovaní Vyšehradskej skupiny. Podľa predsedu Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Jana Hamáčka je V4 formát, ktorý zjednodušuje prácu aj EÚ.

"V4 za tých 25 rokov ukázala svoje opodstatnenie. Pôvodne to bol nástroj, ako členské štáty V4 dostať do EÚ, čo sa nám podarilo, a je dobré, že sme ju nerozpustili a ostali sme v nej. Sme schopní vzájomne si vymieňať názory a koordinovať svoje postoje, pretože to, čo sa ráta, je váha jednotlivých členských štátov a pokiaľ svoje sily spojíme, tak tá váha je väčšia," povedal Hamáček.

V4 podľa neho ukázala svoje opodstatnenie aj pri utečeneckej kríze. "Keď sa pozrieme na vývoj utečeneckej krízy, tak je nespochybniteľné, že V4 bola vypočutá a je jej oveľa viac načúvané, ako to bolo na začiatku, takže tým ukázala svoju opodstatnenosť," zdôraznil Hamáček s tým, že zástupcovia krajín V4 sú schopní sa zhodnúť na hlavných prioritách a výzvach.

"Odlišné názory môžeme mať v tom, ako by sme mali byť vypočutí. Mám však pocit, že v rámci V4 je názorová jednotnosť relatívne vysoká, skôr musíme diskutovať s našimi partnermi mimo V4 v rámci EÚ, ktorí ešte stále nemajú podobné názory napríklad na riešenie utečeneckej krízy, ako majú krajiny V4," dodal Hamáček. Predsedovia parlamentov sa po rokovaní zúčastnili na medzinárodnej konferencii Európa Karpát, ktorú organizuje Sejm Poľskej republiky v rámci Ekonomického fóra v Krynici.

Prioritami Česka a Slovenska by mali byť bezpečnosť a sloboda pohybu

Sloboda pohybu a otázka bezpečnosti sú oblasti, kde je potrebné hovoriť jednotným hlasom. Zhodli sa na tom predseda Národnej rady SR Andrej Danko a predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Jan Hamáček po dnešnom bilaterálnom rokovaní v poľskej Krynici.

"Našli sme spoločné prieniky toho, že je treba jasne pomenovať oblasti, ktoré pomáhajú naším národom, národným parlamentom a našim štátom. Ide o oblasti, ktoré sú dôležité pre spoločný postup, kedy musíme prekonať aj to národné, pretože sú určité oblasti, kedy sa národy musia spájať. Takými oblasťami sú napríklad sloboda pohybu a otázka bezpečnosti," uviedol predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

Česi a Slováci majú podľa Danka prekonané historické bariéry, čo spôsobuje ľahšiu komunikáciu. "Veľmi sa teším na to, že možno dospejeme k niektorým spoločným myšlienkam, ktoré pretavíme iniciatívou Čechov, Slovákov, Maďarov a Poliakov do tej iniciatívy, ktorá môže vzísť z neformálneho stretnutia v Bratislave," priblížil Danko. Hamáček je presvedčený o tom, že ekonomická spolupráca medzi Českom a Slovenskom funguje perfektne.

"Nevidím žiadnu bariéru, ktorá by bola v našom vzájomnom obchode, čiže ekonomickej spolupráci. Ide skôr o formuláciu nejakých spoločných stanovísk k aktuálnym otázkam v ekonomickej oblasti, ako napríklad priebehu vyjednávania o zmluve TTIP so Spojenými Štátmi, kde som presvedčený, že Slovensko, rovnako ako i Česká republika, sú krajinami, ktoré by profitovali z prípadného schválenia zóny voľného obchodu medzi EÚ a Spojenými štátmi. Mohli by sme spoločne presviedčať partnerov na západ od nás, že to má zmysel a že sa nie je čoho báť," dodal Hamáček.

Viac o téme: SlovenskoAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu