Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Krajiny V4 podporujú európske integračné ambície Ukrajiny: Fico nešetril chválou

Predseda vlády SR Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Predseda vlády SR Robert Fico (Zdroj: TASR – František Iván)

KRYNICA - Vyšehradská skupina (V4) je podľa premiéra SR Roberta Fica životaschopné združenie štyroch úspešných krajín. Uviedol to po dnešnom stretnutí premiérov Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska v poľskom meste Krynica.

"Prešli sme jedinečnými transformačnými skúsenosťami a máme čo ponúknuť už aj my. Keďže sme úspešné krajiny v rámci Európskej únie, nechceme byť len pasívnymi pozorovateľmi toho, čo sa v Európe deje, ale naopak chceme sa aktívne podieľať na tvorbe európskych politík," zdôraznil Fico s tým, že za tento suverénny postoj je V4 v poslednom čase kritizovaná a často aj ohováraná.

Na snímke zľava premiér
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

Podľa poľskej premiérky Beaty Szydlovej je V4 dôležitým subjektom, ktorý má nielen veľké ambície a potenciál, ale je to zoskupenie krajín, ktoré majú riešenie pre EÚ, aby sa stala lepšou a bola bližšie Európanom. "Vyšehradská skupina je najlepšie rozvíjajúca sa časť krajín v EÚ. Chceli by sme určovať a tvoriť budúcnosť EÚ. Chceme, aby EÚ bola silnejšia, výkonnejšia a riešila problémy občanov," zdôraznila Szydlová.

Podotkla, že reformy sú podľa nej potrebné, aby bolo možné hovoriť o tom, že EÚ sa rozvíja a je veľkým subjektom, ktorý má šancu byť konkurencieschopným na svetovej politickej scéne a hospodárskych trhoch.

Krajiny V4 podporujú európske integračné ambície Ukrajiny

Krajiny Vyšehradskej skupiny (V4) podporujú európske integračné ambície Ukrajiny. Zhodli sa na tom na dnešnom stretnutí v juhopoľskom meste Krynica premiéri jednotlivých krajín V4 - Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska. Na rozšírenom rokovaní počas Ekonomického fóra diskutovali aj s ukrajinským premiérom Volodymyrom Hrojsmanom.

"Slovensko vždy otváralo a bude otvárať dvere našim priateľom na Ukrajine a teším sa na dobré vzťahy, či už na úrovni samotných premiérov, alebo na úrovni samotných vlád Slovenskej republiky a Ukrajiny," vyhlásil po rokovaní premiér SR Robert Fico. Dnešné stretnutie premiérov krajín V4 dalo podľa Fica jedinečnú príležitosť na výmenu názorov s premiérom Ukrajiny. Ako uviedol, Slovensko má strategický záujem na stabilite a vnútornom pokoji na Ukrajine.

Na snímke zľava premiér
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

"Myslím si, že dnešné spoločné stanovisko, ktoré krajiny V4 prijali po stretnutí s ukrajinským premiérom, reaguje na všetky priority a výzvy, na ktoré máme reagovať. Predovšetkým je tu jasná podpora európskym integračným ambíciám Ukrajiny. Chcem zaželať ukrajinským občanom, aby si užili vízovú liberalizáciu čo najrýchlejšie. Verím, že čoskoro sa vyrieši aj holandská dilema, pokiaľ ide o asociačnú dohodu," skonštatoval Fico.

Slovensko má podľa neho i naďalej záujem spolupracovať s Ukrajinou v energetickej oblasti. "Sme krajina, ktorá v komplikovaných podmienkach zabezpečila reverzný tok plynu zo Slovenska na Ukrajinu. Verím, že nech budú v budúcnosti konštruované akékoľvek nové energetické projekty, tak tranzit plynu cez Ukrajinu a Slovensko zostane naďalej zachovaný," povedal Fico.

Predsedovia vlád krajín V4 na dnešnom rokovaní hľadali i spoločnú pozíciu pred blížiacim sa neformálnym summitom EÚ v Bratislave. "Verím, že na tomto summite začne veľmi dôležitý proces, ktorý by som rád nazval Bratislavským procesom a ktorý môže vyvrcholiť na jar v roku 2017 v Ríme, keď si budeme pripomínať výročie podpisu Rímskych zmlúv," uviedol na margo summitu Fico.

Ako povedal, stretnutie v Bratislave bude úspešné vtedy, keď bude odvaha povedať, kde sa EÚ nachádza po odchode Británie. "Teda, ak budeme schopní určiť diagnózu zdravotného stavu EÚ. Úspešní budeme vtedy, ak súčasne dokážeme nastaviť minimálne návrhy receptov, ktoré treba na tieto choroby pripraviť. Po tretie, musíme veľmi jasne pomenovať priority, ktoré chceme rozpracovať v najbližších mesiacoch v rámci procesu ukončeného na jar v roku 2017," vysvetlil Fico.

Viac o téme: Robert FicoV4Beata SzydlováKrynica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu