Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Do zajtrajšieho štrajku sa zapojí viac ako tisíc učiteľov: Iniciatíva odhalila detaily

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Do stupňovaného štrajku učiteľov, ktorý sa začne v utorok 13. septembra, sa plánuje zatiaľ zapojiť 1678 učiteľov na 99 školách. Vyplýva to z údajov na webovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorá štrajk organizuje. Na Slovensku je približne 89.000 učiteľov a viac ako 2900 materských, 2100 základných a 860 stredných škôl.

V tento deň by sa v školách nemalo učiť jednu vyučovaciu hodinu. Nespokojní učitelia žiadajú, aby vláda i parlament legislatívnymi opatreniami zabezpečili zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017.

Taktiež požadujú, aby bolo prehodnotené kreditné vzdelávanie učiteľov a navýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur na odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl. Ak situácia ostane rovnaká, v štrajku chce ISU pokračovať 21. septembra, kedy by sa v školách nemalo vyučovať už dve hodiny a 29. septembra tri vyučovacie hodiny.

Minister školstva Peter Plavčan už na avizovaný štrajk učiteľov reagoval tým, že pedagógom sa od septembra zvyšujú platy. "Prvé dva zákony, ktoré boli schválené v Národnej rade SR, sa týkali školstva a jeden z nich bol práve zvyšovanie platov učiteľov, v ktorom určite chceme pokračovať, pretože to uvádza Programové vyhlásenie vlády," povedal uplynulý týždeň. Plavčan taktiež avizoval, že ho v tomto roku ešte čakajú rokovania s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD) o zvyšovaní platov učiteľov v roku 2017.

K štrajku sa rozhodol nepripojiť Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. Nepodporila ho ani Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky (KOZ SR). ISU stála aj za štrajkom učiteľov, ktorý sa uskutočnil od 25. januára do 7. marca tohto roku. K iniciatíve sa vo februári pridali aj niektorí pedagógovia na vysokých školách.

Viac o téme: ŠtrajkUčitelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu