Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sulíkova strana prichádza s novým návrhom: Žiadajú transparentnosť vo verejnom obstarávaní

Peter Osuský
Peter Osuský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlamentná strana Sloboda a Solidarita žiada, aby počas vyhlásenia verejného obstarávania a pred termínom vyhodnocovania ponúk boli účastníkom verejného obstarávania aj verejnosti dostupné údaje o cenovej úrovni obstarávaných výrobkov alebo služieb na dostupnom trhu. Preto poslanci NR SR Eugen Jurzyca, Peter Osuský a Jana Cigániková predkladajú na prerokovanie na septembrovú schôdzu návrh zákona o verejnom obstarávaní.

Cenové porovnávanie v záujme nezávislosti a objektivity by mal podľa poslancov vykonať Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) po oznámení zadávateľa verejného obstarávania o verejnom obstarávaní, ak hodnota zákazky prekročí 100 000 eur. "Výsledky cenového porovnania predmetu verejného obstarávania na dostupnom trhu následne ÚVO zverejní v centrálnom registri zmlúv ako aj na svojom webovom sídle," píšu predkladatelia návrhu.

Podľa nich sa týmto porovnaním dosiahne to, že cenová úroveň bude všeobecne známa, čo v prípade významnej odchýlky pri ponúkanej cene okamžite upozorní zadávateľa aj verejnosť na neobvyklú a podozrivú ponuku. "To znemožní takýmto ponukám byť úspešnými vo verejnom obstarávaní, pretože to zvýši kontrolu verejnosti nad primeranými cenovými ponukami zúčastnených účastníkov verejného obstarávania," dopĺňajú. 

Ďalšou navrhovanou zmenou v zákone je, aby v zadaní zákazky neboli presne špecifikované kritériá. "Táto navrhovaná zmena je reakciou na vyskytujúci sa jav, keď predmet verejného obstarávania je natoľko špecifikovaný, že jeho kritériá sú vopred nastavené pre možnú výhru len určitého účastníka. Takto sa zabráni tzv. šitiu verejného obstarávania na mieru vopred vytypovaným záujemcom," vysvetľujú poslanci. 

Viac o téme: SaSEugen JurzycaPeter OsuskýJana Cigániková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu