Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Slovensku sa uskutočňuje množstvo kultúrnych aktivít: Úrad vlády minul na to už poriadny balík

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Leto je už v plnom prúde aj z pohľadu kultúry národnostných menšín a po celom Slovensku sa uskutočňuje množstvo kultúrnych aktivít. Menšinové kultúrne leto v Bratislave, Festival kultúry Rusínov vo Svidníku, Celoštátny ľudovo-umelecký festival v Želiezovciach, Sviatok kultúry a vzájomnosti v Kežmarku – tieto a mnohé iné významné podujatia národnostných menšín boli podporené z dotačného programu Úradu vlády SR Kultúra národnostných menšín 2016.

Gestorom tohto programu je László Bukovszky, splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny. K dnešnému dňu bola prekročená hranica troch miliónov eur, presne 3.094.110 eur pri vyplácaní dotácií národnostným menšinám za rok 2016, čo je cca 80 percent z celkovej alokácie. Prijímatelia finančnej podpory tak mohli zrealizovať viac ako 870 projektov.

Celkový objem disponibilných prostriedkov na rozvoj kultúry národnostných menšín na rok 2016 je 3.879.250 eur - štát nimi podporuje veľké celoslovenské, regionálne aj miestne kultúrne aktivity, teda hudobné, tanečné a divadelné festivaly, výstavy, vydávanie novín, časopisov či publikácií, činnosť médií, webových portálov, výskumnej a vzdelávacej činnosti národnostných menšín, ako aj multikultúrne a interetnické aktivity.

Proces uzatvárania zmlúv s prijímateľmi dotácií pokračuje aj naďalej, Úrad vlády SR má ambíciu vyplatiť kompletnú alokáciu pre menšiny do konca septembra 2016. Informovali o tom z tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR a Úradu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny.

Viac o téme: KultúraVládaMenšina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu