Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovensko chce rýchlu ratifikáciu Parížskej dohody: Sólymos sa teší z podpory zeleného hospodárstva

László Solymos
László Solymos (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenské predsedníctvo EÚ sa bude snažiť, aby členské štáty Únie ratifikovali Parížsku dohodu o boji proti klimatickým zmenám do konca tohto roku. Na pôde výboru Európskeho parlamentu pre životné prostredie to vo štvrtok povedal slovenský minister životného prostredia László Sólymos.

Ako informovala hovorkyňa envirorezortu Petra Stano Maťašovská, skorá ratifikácia dohody na úrovni EÚ ako aj na úrovni členských štátov bude počas predsedníctva jednou z jeho priorít, keďže dohoda by mala napomôcť postupnému prechodu na moderné, udržateľné a nízkouhlíkové hospodárstvo.

USA a Čína už dohodu minulý týždeň ratifikovali. "Išlo by o zlý signál, keby po Číne a USA Európska únia zaostala," povedal europoslancom Sólymos, ktorý predstavil aj ďalšie prioritné predsednícke témy v oblasti životného prostredia ako obehové hospodárstvo, ochrana prírodných zdrojov a problematika vôd.

Slovenské predsedníctvo bude tiež podporovať vyššiu úroveň ambícií v rámci medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo, medzinárodnej námornej organizácie a Montrealského protokolu a zapojí sa do výmeny skúseností týkajúcich sa čo najefektívnejšieho plánovania a vykonávania účinných politík v oblasti klímy, ktoré sú zlučiteľné s udržateľným rastom.

Minister tiež vyjadril potešenie z podpory témy zeleného hospodárstva, ktoré bolo nosnou témou medzinárodnej konferencie Prechod na zelené hospodárstvo v Bratislave v dňoch 6. a 7. septembra. „Inej cesty ako je prechod na zelené hospodárstvo niet. Som rád, že nami vybraná téma mala veľký a pozitívny ohlas aj v Bruseli," povedal Sólymos.

Viac o téme: László SólymosParížska dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu