Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čižnár by nemal zastať na polceste: Iniciatíva disciplinárneho konania voči Kováčikovi

Jaromír Čižnár
Jaromír Čižnár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár by mal podľa strany Sloboda a solidarita (SaS) iniciovať disciplinárne konanie voči špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi.

"Je nevyhnutné, aby Čižnár dôkladne preveril majetkové pomery prokurátorov s väzbami na podnikateľa Ladislava Bašternáka, na ktoré upozornili poslanci OĽaNO-NOVA a SaS. Preto informácie, že sa tak už deje, vítame. Rovnako pokladáme za správne nariadenie generálneho prokurátora Čižnára prešetriť postup prokurátorov v kauze Filipa Rybaniča, pretože existuje pochybnosti o jeho zákonnosti," píše sa v stanovisku liberálov, ktoré poskytla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

"Generálny prokurátor Jaromír Čižnár by však nemal zastať na polceste. Je nesporné, že najväčšie pochybnosti o profesionálnom, zákonnom a nestrannom plnení úloh sa spájajú so špeciálnou prokuratúrou a špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Bola to špeciálna prokuratúra, ktorá umožnila zastaviť prvé vyšetrovanie podozrení z daňových podvodov Ladislava Bašternáka a sama generálna prokuratúra tvrdí, že sa s postupom dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry nestotožňuje,“ uviedol poslanec NR SR za SaS Alojz Baránik.

Podľa neho je však nepochopiteľné, že celú vec generálny prokurátor dáva do polohy odlišného právneho názoru, namiesto toho, aby začal voči Dušanovi Kováčikovi disciplinárne konanie. "Vo veci totiž došlo k jasnému porušeniu zákona a nie k rozdielnosti právnych názorov, pretože povinnosť stíhať trestné činy nie je pre špeciálneho prokurátora podmienená jeho súhlasným právnym názorom,“ dodal Baránik. 

Z dostupných informácií zároveň podľa SaS vyplýva, že pôvodná vyšetrovateľka Národnej kriminálnej agentúry (NaKA) Tatiana Ujváryová počas niekoľkomesačného vyšetrovania ani raz nevypočula podozrivého podnikateľa Bašternáka, nehovoriac o vykonaní úkonov na dôsledné zaistenie a preskúmanie dôkazov.

"Tieto hrubé porušenia zákonných povinností vyšetrovateľky sa diali pod dozorom špeciálnej prokuratúry. Je nemysliteľné zdôvodňovať ich odlišným právnym názorom,“ zdôraznil Baránik s tým, že začatie disciplinárneho konania voči špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi je nevyhnutnosťou, "bez ktorej budú aktuálne kroky generálneho prokurátora voči podriadeným prokurátorom vyzerať len ako kamufláž na obalamutenie znepokojenej verejnosti."

Viac o téme: Jaromír ČižnárDušan KováčikKauza Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu