Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zvýšila sa transparentnosť prokuratúry: Čižnár nenecháva veci len tak, všetko preveruje

Jaromír Čižnár
Jaromír Čižnár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Miera verejnej kontroly prokuratúry sa výrazne zvýšila až nástupom Jaromíra Čižnára do funkcie generálneho prokurátora Slovenskej republiky pred dvoma rokmi. Uvádza sa v stanovisku Generálnej prokuratúry SR (GP SR), ktoré poskytla jej hovorkyňa Andrea Predajňová.

"Jedným z prvých rozhodnutí generálneho prokurátora bolo zverejňovanie termínov disciplinárnych konaní na webovej stránke Generálnej prokuratúry SR, na ktorých sa môže zúčastňovať verejnosť, teda aj zástupcovia médií, čo aj využívajú. Zároveň sa zverejňujú právoplatné rozhodnutia disciplinárnych komisií. Na webovej stránke GP SR sú zverejnené tiež mená prokurátorov, ako aj ich majetkové priznania," pripomenula Predajňová.

Podľa jej slov jedným z kľúčových prvkov transparentnosti sú aj verejné výberové konania. "Po prvý raz, až od nástupu Čižnára, sa realizovali výberové konania na krajských prokurátorov, prokurátorov a právnych čakateľov aj za účasti zástupcov médií. Napríklad uchádzači o pozíciu právneho čakateľa prokuratúry, po úspešnom absolvovaní písomnej časti, absolvovali ústnu časť náhodným pridelením komisie. Uchádzač si žreboval komisiu, ktorá ho bude skúšať, tak uchádzač nevedel, ku ktorej komisii sa dostane a komisia tiež nepoznala uchádzačov, ktorí u nej budú absolvovať pohovor," uviedla ďalej.

Čižnár prednáša správu o činnosti prokuratúry v jednotlivých parlamentných výboroch a vystupuje s ňou aj pred plénom Národnej rady Slovenskej republiky. Zároveň navrhol, aby v rámci zlepšenia verejnej kontroly so správou o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR vystupoval pred poslancami NR SR špeciálny prokurátor samostatne.

Čižnár koná, podľa vyjadrenia hovorkyne GP SR ex offo, čo do jeho nástupu nebolo zvykom, aby generálny prokurátor dal na základe medializovaných informácií preveriť desiatky prípadov. Generálny prokurátor koná všade tam, kde je podozrenie zo spáchania trestného činu.

"Príkladom, na základe medializovaných informácií vydal pokyn na preverenie nákupov CT prístrojov v nemocnici v Piešťanoch, Váhostav a podobne. Na základe pokynu generálneho prokurátora sa preverovali aj veci, ktorých prípravné konanie sa ukončilo s výsledkom. Napríklad streľba na študentov na diaľnici D2, výrub lesov na Kolibe, ktorý skončil podaním obžaloby, čierna stavba - nelegálna výstavba betonárne na Kysuciach, či aktuálne preskúmanie prípadu Bašternák," dodala mimo iného hovorkyňa GP SR.

Viac o téme: ProkuratúraJaromír Čižnár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu