Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Opozícia bije na poplach: Je to tu ako za Mečiara, vládne totalita!

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - História Slovenska nepozná prípad, aby pre to, že si poslanec prinesie k prejavu v pléne NR SR vizuálnu pomôcku, bola prerušená parlamentná schôdza. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič po tom, ako predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) prerušil odvolávanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) na neurčito pre Matovičov transparent.

"Bolo zabránené poslancovi vykonávať si svoj mandát. Béla Bugár (Most-Híd) mi ako predsedajúci schôdze zakázal transparent, pritom v roku 1996 bránil v parlamente transparentom vo vystúpení Ivanovi Lexovi. Keď sa to týka ich, mohli brániť iným poslancom vystupovať, keď sa to týka nás, aj keď sme nikomu v ničom nebránili, tak zrazu sú schopní prerušiť schôdzu," povedal Matovič s fotografiou v rukách, na ktorej bol Bugár s transparentom.

Matovič tiež odmietol Dankove obvinenia, že OĽaNO-NOVA porušilo zákon, keď pri prvom júnovom pokuse odvolať Kaliňáka priniesli do rokovacej sály ako rekvizitu vrecia falošných bankoviek. Šéf Obyčajných ich ukázal na kameru s tým, že sú to len papiere s nápisom SPECIMEN tak, ako to vyžaduje zákon. "Andrej Danko ako právnik by mal vedieť aký je zákon. Takýto právnik zastupoval SR ako nominant Jána Slotu v bratislavskom prístave, kde bral za jeden právny úkon jeden milión korún v čase prvej Ficovej vlády," odkázal.

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu SaS Natálie Blahovej koalícia týmito svojimi činmi hľadá zástupné problémy, aby oddialila nevyhnutné. "Je totiž absolútne neprístojné, aby na poste ministra vnútra zotrvával človek vyšetrovaný kriminálkou. Koalícia používa totalitné maniere a pošliapava demokratické princípy tejto krajiny," vyhlásila.

Poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) tvrdí, že koalícia sa takto nechovala ani za čias Vladimíra Mečiara. "Vtedy poslanci blokovali Lexov prejav, ale ani Mečiar si nedovolil zasiahnuť. Navyše, dnešný postup opozície bol plne v súlade s rokovacím poriadkom NR SR. Platný právny stav desiatky rokov takéto vizuálne pomôcky umožňuje," zdôraznil. Podpredseda SaS Ľubomír Galko opätovne pozval ľudí na ďalší protest za odstúpenie Kaliňáka. Konať sa bude v pondelok (4.7.) v Bratislave a Košiciach.

Viac o téme: OpozíciaRobert KaliňákIgor MatovičSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu