Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tlak opozície sa stupňuje a nemieni poľaviť: FOTO Ľudia požadujú odchod Fica aj Kaliňáka

Igor Matovič pri proteste proti mafiánom vo vláde v Bratislave Zobraziť galériu (19)
Igor Matovič pri proteste proti mafiánom vo vláde v Bratislave (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Odchod Roberta Fica (Smer-SD) z funkcie premiéra a Roberta Kaliňáka (Smer-SD) z postu ministra vnútra žiadalo pre kauzu Bašternák približne 2000 ľudí dnes podvečer na Námestí slobody v Bratislave. Svoj nesúhlas prišli vyjadriť ľudia aj na Hlavnej ulici v Košiciach. Protest už po tretí raz zorganizovali opozičné strany OĽaNO-NOVA a SaS. Prvé takéto podujatie sa uskutočnilo pred dvoma týždňami pred bratislavským obytným komplexom Bonaparte.

Organizátori opäť rozdávali zúčastneným tričká s nápisom "Fico chráni zlodejov", v dave sa objavili transparenty ako "Kto je klamár, Kaliňák alebo Hedviga?", "Riešením je priama demokracia" alebo "Banánová republika".

Protest proti mafiánom vo
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Ľudia na proteste v Bratislave mali v rukách červené karty pre predsedu vlády Roberta Fica, niektorí mali v rukách transparenty s nápismi ako banánová republika či žiadame vyvodenie spravodlivosti. Dav na adresu Kaliňáka i Fica kričal heslá odstúpiť, dosť bolo, či do basy.

Protest proti mafiánom vo
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Politici, ktorí vystúpili na pódiu, upozorňovali najmä na korupciu v politike, rozkrádanie štátu, spoločenskú krízu, prepojenie oligarchov s politikmi či pošliapanú spravodlivosť. "Takto hlboko neklesla žiadna demokratická krajina v modernej Európa," povedal líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

Martin Poliačik (SaS) poznamenal, že aj keď je "žiarovka" už dávno vypálená, má plnú dôveru koaličných poslancov. "Naša sloboda čelí dvom útokom. Z jednej strany chobotnici oligarchov a z druhej strany lacným populistom, ktorí ponúkajú nefungujúce riešenia," uviedol. Dav protestujúcich ľudí sa neskôr z bratislavského Námestia slobody presunul pred obytný komplex Bonaparte.

Protest proti mafiánom vo
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Ako v prejave vyhlásil Igor Matovič OĽaNO Ladislav Bašternák len v roku 2012 získal na neoprávnených vratkách DPH osem miliónov eur. „Od toho tu je minister vnútra, ktorý má zabezpečiť, aby prebehlo vyšetrovanie a aby bol páchateľ potrestaný. Namiesto toho mu povedal, že keď sa rozdelia, všetko zahladí,“ povedal Matovič.

Podľa Martina Poliačika (SaS) je Slovensko momentálne zovreté medzi chobotnicou oligarchov na jednej strane, a populistami z lacnými riešeniami na druhej. „Krytím mafiánov a oligarchov premiér znižuje dôveru obyvateľov v štát,“ zdôraznil. Gábor Grendel (OľaNO) pripomenul starý výrok Roberta Fica na stranu Vladimíra Mečiara, že by musel žiť ako korytnačka, 250 rokov, aby nahonobil taký majetok. „Dnes má aj Fico svoju Elektru,“ povedal. 

Účastníci protestu proti mafiánom
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

"Je dôležité, aby to, čo sme začali, sme aj dokončili". Vyhlásil to pred stovkami demonštrantov pri obytnom komplexe Bonaparte v Bratislave komik Milan Markovič. Zároveň odkázal, že demonštranti prídu pred komplex protestovať znovu a privedú aj posily. "Nemôže nás zastaviť žiadne predsedníctvo, práve naopak, nech sa prostredníctvom veľvyslanectiev každý dozvie, že je tu bordel," povedal Markovič.

Protest proti mafiánom vo
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Markoviča je od predsedu vlády Roberta Fica žiadať, aby odvolal ministra vnútra Roberta Kaliňáka to isté, ako žiadať, aby si amputoval pravú ruku. "Nemusí to ale urobiť, môže odstúpiť sám," povedal Markovič s tým, že ako dôvod rezignácie môže premiér uviesť zdravotné problémy a nikto sa na neho nebude hnevať. 

"Tvrdia o nás, že sme banánová republika," reagoval výtvarník Peter Horváth na jeden z transparentov demonštrantov. "To ale nie je možné ani v banánovej republike, aby Kaliňák vyšetroval Kaliňáka," vyhlásil. Najlepšie by podľa Horvátha pre situáciu na Slovensku bolo, keby odstúpili obaja Robertovia. 

Protest proti mafiánom vo
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Opozičné SaS a OĽaNO-NOVA žiadajú Kaliňákov odchod pre jeho údajné prepojenie na podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý je podozrivý z daňových podvodov. S protestmi začali pred dvoma týždňami, keď sa zišlo približne 3000 ľudí pred komplexom Bonaparte, v ktorom si od Bašternáka prenajíma byt premiér Fico. Opozícia mieni vo vytváraní tlaku na Kaliňáka a Fica pokračovať. 

Účastníci protestu proti mafiánom
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Dosť bolo Fica !, kričali Košičania na proteste. Vystúpil aj Rybanič.

Aj Košičania sa pripojili k „Protestu proti mafiánom vo vláde.“ Okolo tisíc päťsto ľudí pri Dolnej bráne v centre mesta, ukázali červené karty a skandovali „Dosť bolo Fica !“ Protest začal v pondelok večer o 18,00 hodine.

Jozef Mihál vo vystúpení zdôraznil, že Slovensko namiesto toho, aby prekvitalo, aby ľudia žili spokojne, tak trpia, žijú zo dňa na deň. Vyzval prítomných, aby ukázali červenú kartu týmto zlodejom. „Oni sa nás boja, boja sa vás. Hoci v parlamente majú väčšinu, medzi ľuďmi tejto krajiny už väčšinu stratili. Slovensko rozkráda patria oligarchov. V akej krajine by bolo možné, aby predseda vlády býval v luxusnom byte daňového podvodníka? To by nebolo možné ani v strednej Afrike. Fico reprezentuje chobotnicu, " povedal Daniel Lipšic davu a doložil, že toto už nie je len o osobách, ale je to boj o charakter štátu. 

Protest proti mafiánov vo
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Z košických politikov vystúpil poslanec mestskej časti KVP Ladislav Lörinc, jeden z iniciátorov petície proti platenému parkovaniu v Košiciach súkromnej firme EEI v rozšírenej centrálnej časti mesta. Uviedol, že to, čo sa deje na mestskej úrovni, je odrazom smeráckej politiky na celoštátnej úrovni. Mestský poslanec Jaroslav Poláček vyzýval ľudí Zastavme Kaliňáka, Fica, ale aj košického primátora Richarda Rašiho. 

Protest proti mafiánov vo
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Miro Vacula)

 „Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne,“ bolo napísané na veľkom plagáte a bolo i mottom tohto protestu a nikoho z prítomných protestujúcich nenechávalo chladným. „Je hanba, čo sa tu deje. Aj komunisti kradli, ale títo sú úplne nenažratí,“ rozhorčoval sa pán František. O korupcii, arogancii vlády a rozkrádaní hovorili všetci zúčastnení. „Pohár trpezlivosti už pretiekol,“ ozývalo sa z davu.

Protest proti mafiánov vo
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Ako prví vystúpili poslanci za SAS a to Ľubomír Galko a Jozef Mihál. Vystúpil aj Daniel Lipšic. Protest v Košiciach spustila kauza Bašternák. A ako i v Bratislave, i na východe Slovenska žiadajú protestujúci, aby minister vnútra Róbert Kaliňák konečne odstúpil. Na pódiu rečnili i košickí aktivisti, ktorým sa nepáči mestské riešenie parkovania spoločnosťou EEI.  Aj to pripisujú politike Smeru.

Protest proti mafiánov vo
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Vystúpil Filip Rybanič

Pred Košičanmi vystúpil aj Filip Rybanič, asistent poslanca za SAS Jozefa Rajtára. Práve Rybanič, nahliadol do účtov Kaliňáka a Počiatka a tak objavil ich spojenie s Bašternákom. „Bol som obyčajný človek a nikdy ma nenapadlo, že sa dostanem do takejto situácie. Neprajem to zažiť nikomu z vás. O to väčšie je však moje odhodlanie bojovať, keď vás vidím,“ prihovoril sa davu. Ľudia na jeho vystúpenie reagovali skandovaním: „Policajný štát.“ Po hodine a pol sa protest skončil. Podľa Ľubomíra Galka, na protest v Košiciach prišlo okolo tri tisíc ľudí.   

Viac o téme: ProtestBratislavaRobert KaliňákKošiceFilip Rybanič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu