Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Počiatek si to vraj perfektne načasoval: Po odchode z politiky prišlo pikantné odhalenie!

Ján Počiatek a Robert Fico
Ján Počiatek a Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Exminister dopravy a financií Ján Počiatek (Smer-SD) odišiel z politiky pre kauzu Bašternák. Vyhlásila to dnes pred novinármi opozičná poslankyňa Národnej rady SR Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) s tým, že 13. apríla obnovila polícia vyšetrovanie tejto kauzy a v rovnaký deň podpísal predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) nastúpenie poslaneckého náhradníka za Počiatka.

"Máme dôkaz, že v roku 2008 si pán Počiatek kúpil tretinový podiel v spoločnosti B.A. Haus, a.s. Podľa dostupných informácií si časť týchto akcií kúpil práve od Ladislava Bašternáka. Čiže vtedajší minister financií podniká s človekom, ktorý je dnes podozrivý z rozsiahlych daňových podvodov," uviedla Remišová s dôvetkom, že Počiatek bol v tejto firme ešte aj v roku 2009. Ďalšiu tretinu B.A. Haus vlastnil Bašternák a poslednú spoločnosť Mareka Turčana MeTIS Consulting, a.s.

V tomto svetle dávajú podľa jej slov mnohé skutočnosti iný zmysel. "Už chápem, prečo sa vyjadrovala polícia o Bašternákovi, že je to ich človek, dávajú zmysel aj skutočnosti, že B.A. Haus mala posielať peniaze na účty Počiatka a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD)," povedala Remišová. Preto opozícia vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby okamžite odvolal Kaliňáka z funkcie a aby sa vysťahoval z bytového komplexu Bonaparte, ktorý patrí práve Bašternákovi. Práve pred touto stavbou dnes opozícia brífing zorganizovala.

Fico vedome klame, tvrdí Matovič

Šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič vysvetlil, že vo výročnej správe B.A. Haus za rok 2008 je uvedený Počiatek ako tretinový akcionár, tretinovým akcionárom je Bašternák a tretinovým MeTIS Consulting. "Toto sú dôkazy, že minister financií prvej Ficovej vlády vedome, aktívne a dobrovoľne vstúpil do podnikania s pánom Bašternákom. Keď sa ho novinári pýtali na jeho príjmy a kde má majetkový podiel, vždy to odmietol prezradiť. Toto je jeden majetkový podiel, ktorý sa nám podarilo odhaliť," konštatoval Matovič.

Na margo MeTIS Consulting, ktorú vlastní Marek Turčan, Matovič povedal, že Turčan je Kaliňákov biely kôň. "V roku 2008 bola kauza Tipos - Lemikon. Vtedy Počiatek ako minister financií rýchlo spísal vyrovnanie na úrovni dvoch miliárd slovenských korún pre cyperskú schránku. Odporučila mu to práve právnická kancelária Mareka Turčana. Oni tvrdili, že s tou právnickou firmou nemajú nič spoločné, ale tieto dôkazy hovoria, že v tom čase bol Počiatek spolupodnikateľ pána Turčana," informoval šéf Obyčajných s tým, že Počiatkovi sa podarilo 400 miliónov korún vyplatiť a aj keď Najvyšší súd SR rozhodol, že neoprávnene, "už ich nikto v živote neuvidí".

Podpredseda SaS Ľubomír Galko vyhlásil, že je potrebné, aby koaličné strany SNS, Most-Híd a #Sieť opustili koalíciu. "My máme predsedu Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií Martina Poliačika (SaS). Požiadame ho, aby inicioval konanie voči Počiatkovi a Kaliňákovi s cieľom zistiť, prečo peniaze od B.A. Haus ako splátky pôžičky neboli uvedené v ich majetkových priznaniach," avizoval Galko.

Remišová zároveň uviedla, že opozícia pripraví zákon, ktorý zlepší preukazovanie pôvodu majetku. "Dúfame, že nás koaliční partneri podporia a nebudú sa vyhovárať," odkázala. Opoziční poslanci zároveň nevylučujú, že opäť zvolajú mimoriadnu schôdzu s cieľom Kaliňáka odvolať. O ďalšom postupe sa budú SaS a OĽaNO-NOVA radiť v pondelok (13.6.).

Viac o téme: Igor MatovičJán PočiatekVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu