Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hlasovanie v Únii: O týchto právach nechcela Žitňanská nateraz rozhodnúť

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rada ministrov spravodlivosti a vnútra EÚ schválila návrh rozhodnutia o posilnenej spolupráci v oblasti majetkových práv manželov a registrovaných partnerstiev s medzinárodným prvkom. Pristúpilo k nej 18 krajín, Slovensko zastúpené ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou sa hlasovania zdržalo a nateraz k posilnenej spolupráci nepristúpilo.

Ako uviedla ministerka Žitňanská na sociálnej sieti, mrzí ju, že prakticky akákoľvek zmienka o registrovaných partnerstvách na pôde EÚ sa zneužíva na Slovensku na ideologické ciele alebo na vyvolávanie antieurópskych nálad. Ministerka nesúhlasí s výkladom, že návrh rozhodnutia o posilnenej spolupráci v zmieňovanej oblasti znamená prepašovanie registrovaných partnerstiev do slovenskej legislatívy.

Dodala, že až 13 percent sobášov v EÚ je dnes medzinárodných a väčšina členských štátov uznáva nielen manželstvá, ale aj registrované partnerstvá a preto európske krajiny prišli s návrhom posilnenej spolupráce v oblasti majetkových práv manželov a registrovaných partnerstiev s medzinárodným prvkom. Stanovisko Slovenska k posilnenej spolupráci v tejto oblasti je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní, ktoré ešte nebolo ukončené.

Cieľom posilnenej spolupráce je umožniť prijatie nariadení v oblasti majetkových režimov medzinárodných párov, ktoré nebolo možné prijať jednomyseľne všetkými členskými štátmi a budú záväzné iba pre členské štáty, ktoré budú na posilnenej spolupráci participovať, vysvetľuje sa v materiáli. Ani súhlas s posilnenou spoluprácou neznamená, že SR musí k posilnenej spolupráci pristúpiť.

Ako sa okrem iného uvádza v zverejnenom materiáli, členskému štátu, ktorého právny poriadok nepozná inštitút registrovaného partnerstva, nariadenie neukladá povinnosť ustanoviť registrované partnerstvo vo vnútroštátnom právnom poriadku. Ak by bol na slovenský súd predložený návrh, ktorý by mal upravovať majetkové dôsledky registrovaného partnerstva, súd môže odmietnuť vykonávať právomoc.

Slovenské súdy by tak neboli nútené rozhodovať o majetkových dôsledkoch registrovaného partnerstva, keďže tento inštitút slovenské právo nepozná. K posilnenej spolupráci časť členských krajín pristupuje po tom, čo pôvodné návrhy nariadení v decembri zablokovali Maďarsko a Poľsko. Posilnená spolupráca je osobitný inštitút, ktorý sa využíva vtedy, ak sa všetky členské štáty nevedia dohodnúť na schválení legislatívneho návrhu. 

Viac o téme: Lucia ŽitňanskáRegistrované partnerstvá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu