Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico po stretnutí so Sobotkom: Ak Briti vystúpia z EÚ, ani Pán Boh nevie, čo bude

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

PRAHA/BRATISLAVA – Akýkoľvek výsledok britského referenda o vystúpení z Európskej únie ju podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zaťaží na niekoľko mesiacov.

"Ak Briti nevystúpia, budeme musieť okamžite realizovať dohodu medzi Veľkou Britániou a EÚ. Ak vystúpia, ani Pán Boh nevie, čo bude, pretože nepoznáme procedúry, čo to všetko bude znamenať a my budeme predsedajúcou krajinou," povedal dnes Fico po stretnutí s českým náprotivkom Bohuslavom Sobotkom v Prahe. Podľa svojich slov sa v duchu modlí, aby Briti nevystúpili.

Fungovanie únie má na niekoľko mesiacov ovplyvniť aj výsledok európskeho summitu, ktorý sa uskutoční koncom mesiaca. V rámci neho sa má hovoriť o návrhu Európskej komisie reformovať dublinské pravidlá. Ide o nový systém rozdeľovania migrantov či sankcie pre krajiny, ktoré ich neprijmú.

Fico: Naše predsedníctvo určite ovplyvní referendum vo VB

"My sa netajíme tým, že s tým máme problém, a preto ďalších možno päť-šesť mesiacov v roku 2016 bude výrazne ovplyvnených aj týmto. Som preto realista, nestaviame si žiadne vzdušné zámky, máme svoje predstavy, ale budú ovplyvnené týmito vonkajšími faktormi," skonštatoval Fico.

Ako poznamenal, slovenská vláda má svoje predstavy o predsedníctve v Rade EÚ, ale nemá veľké oči. "Bolo by asi smiešne, keby som teraz povedal, že malé, ale hrdé Slovensko chce zmeniť celú EÚ," podotkol. Osobitne mu však záleží na tom, aby sa agenda únie ľudskou rečou viac priblížila ľuďom. "Ja často nerozumiem tomu, čo hovoríme na oficiálnych rokovaniach," poznamenal s tým, že na vysvetlenie treba často expertov. Okrem toho sa chce sústrediť na hospodársky silnú EÚ, podporu investičnej politiky, ale aj využívanie nových foriem jednotného trhu.

Český premiér Sobotka ponúkol dnes Slovensku pomoc s nadchádzajúcim predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ. "Máme záujem na tom, aby sme Slovensku ponúkli svoje skúsenosti a podporili ho v tom, aby predsedníctvo bolo úspešné," vyhlásil Sobotka. Fico deklaroval, že Česko by o slovenských krokoch v rámci predsedníctva malo byť informované prioritne. 

Krajiny V4 podporujú zotrvanie Veľkej Británie v Európskej únii

Krajiny Visegradskej štvorky (V4) podporujú zotrvanie Veľkej Británie v Európskej únii. Zhodli sa na tom predsedovia vlád všetkých štyroch krajín na dnešnom summite V4 v Prahe, na ktorom prijali aj spoločné prehlásenie týkajúce sa práve Veľkej Británie, ale tiež migrácie. Dnešný summit bol vyvrcholením českého predsedníctva v rámci visegradskej skupiny, ktoré sa skončí 30. júna. Po Česku bude skupine od 1. júla predsedať Poľsko.

Premiéri sa zhodli na tom, že len v prípade, ak Veľká Británia zostane v EÚ, môže únia zvládať neľahké výzvy, ktoré pred ňou stoja. Veľká Británia je podľa českého predsedu vlády Bohuslava Sobotku dôležitým európskym partnerom. Ako na neho nadviazala poľská premiérka Beata Szydlo, „ak sa Británia rozhodne v únii zostať, bude to pre nás kladné. Čakáme na toto rozhodnutie, pričom dohoda medzi úniou a Veľkou Britániou je podľa nás dobrým politickým kompromisom“. 

Krajiny V4 sa v prehlásení zamerali i na migračnú krízu. Upozornili na to, že je nevyhnutné usilovať sa o hľadanie príčin krízy. „Summitu dominovala utečenecká kríza. Treba systematicky riešiť jej príčiny, ale aj ochranu vonkajších hraníc,“ povedal Sobotka. Premiéri sa zhodli tiež na spoločnom odmietavom postoji voči reforme tzv. dublinských pravidiel z dielne Európskej komisie a uprednostňujú praktické kroky, ktoré povedú k zefektívneniu azylových konaní. 

Bohuslav Sobotka upozornil i na to, že V4 pripravuje list pre predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera. V ňom žiadajú, aby komisia vyhradila financie na vytvorenie regionálneho programu rozvoja a ochrany Ukrajiny. Visegradska skupina totiž podľa Sobotku venuje pozornosť ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou na východe Ukrajiny. 

V súvislosti s naším predsedníctvom v Rade EÚ Robert Fico uviedol, že je pripravený prioritne informovať partnerov vo V4. „Preberáme ho (predsedníctvo) v ťažkej dobe. Musíme čeliť fragmentácii, na ktorú nepoznáme zatiaľ odpoveď. Chceme únii vrátiť pozitívnu agendu a musíme sa orientovať na veci, na ktorých sa vieme dohodnúť, a veci, ktoré nás rozdeľujú, treba dať bokom,“ povedal premiér. Treba sa podľa neho zamerať i na realizáciu spoločnej európskej pohraničnej stráže a pripraviť sa na zasadnutie európskej rady, ktorá bude v júni. 

Slovenská a česká vláda budú pokračovať v tradícii spoločných rokovaní 

Tradícia spoločného rokovania slovenskej a českej vlády má pokračovať aj naďalej. Na dnešnom stretnutí v Prahe sa na tom zhodli premiéri oboch krajín Robert Fico a Bohuslav Sobotka. Ministri z oboch kabinetov by mali za spoločný stôl zasadnúť pravdepodobne v septembri. Jednou z nosných tém rokovania má byť dopravná infraštruktúra, veľký priestor na spoluprácu vidí Fico aj v energetike.

"Rokovanie sa uskutoční, pokiaľ možno, hneď na úvod septembra 2016. Bolo by dobré, keby to bolo v priebehu prvého týždňa s tým, že na tomto stretnutí budeme hovoriť nielen o konkrétnych formách spolupráce, ale chceme sa sústrediť aj na spoločné oslavy našej štátnosti," povedal po stretnutí predseda vlády SR. Česko a Slovensko si majú spolu pripomenúť výročie vzniku Československa i oboch samostatných štátov.

Fico sa stretol so Sobotkom v rámci svojej prvej oficiálnej návštevy po tom, čo sa stal tretíkrát premiérom. Tradične si ako prvú krajinu vybral Česko. "Hovorili sme spolu nielen o vzájomných vzťahoch a spolupráci, ale tiež o prioritách, ktoré sa nás spoločne týkajú v rámci Európskej únie," povedal Sobotka. Ocenil, že obe krajiny sú si dobrými susedmi a vedú aktívny dialóg.

Premiéri sa dohodli aj na pokračovaní spolupráce v rámci tzv. slavkovského formátu. Ide o formát regionálnej spolupráce SR, ČR a Rakúska, ktorý vznikol vlani v Slavkove. Najbližšie rokovanie slovenského a českého premiéra s rakúskym kancelárom má byť v júli v Bratislave. Takéto formy spolupráce považuje Fico za dôležité. Ako zdôraznil, aj význam regionálneho zoskupenia V4 bude čím ďalej tým väčší. Obaja predsedovia vlád sa dnes v Prahe zúčastnia aj summitu V4.

 

Viac o téme: Robert FicoBohuslav SobotkaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu