Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Taliansky premiér si neželá Brexit: Pre jeho krajinu by to však žiadna potupa nebola

Matteo Renzi
Matteo Renzi (Zdroj: SITA)

RÍM - Ak sa Briti v nadchádzajúcom referende rozhodnú pre odchod svojej krajiny z Európskej únie, bude to obrovská chyba, ktorá by ale znamenala pohromu najmä pre samotnú Britániu.

Na konferencii v Janove to dnes podľa agentúry ANSA povedal taliansky premiér Matteo Renzi. Zároveň vyhlásil, že verí, že nakoniec zvíťazí "zdravý rozum" a že Briti nebudú hlasovať "proti sebe samotným". "Bola by to strašná chyba ako pre Britániu, tak pre Európu," uviedol Renzi. Podľa jeho slov by však najväčšiu cenu za odchod z dvadsať osmičky zaplatili samotní Briti. "V kratšom časovom horizonte by hospodárske turbulencie mohli ohroziť aj nás, ale v dlhšom časovom meradle by to pre Taliansko žiadna katastrofa nebola," dodal premiér.
 
"Dúfam, že zvíťazia tí, ktorí chcú ponechať Spojené kráľovstvo v EÚ ... Ja o Britániu v únii stojím," zdôraznil Renzi. Briti budú o svojej budúcnosti v Európskej únii hlasovať 23. júna. Prieskumy verejnej mienky neprinášajú dlhodobo jasné predpovede výsledkov - napríklad v pondelok viedli zástancovia brexitu, v utorok jeho odporcovia.
Viac o téme: TalianskoMatteo Renzi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu