Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šéf národniarov je sklamaný: Parlament zrejme neschváli ani jeden z predložených návrhov

Parlament
Parlament (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Národná rada SR zrejme na májovej schôdzi neschváli žiadny návrh zákona. Vyplýva to z vyjadrení predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS). Šéf národniarov nevie predpovedať, ako hlasovanie o návrhoch dopadne, ale iniciatívy z dielne opozície považuje za neodborné až amatérske a populistické.

Na programe schôdze je niekoľko desiatok návrhov zákonov. Všetky sú z dielne opozície. Koalícia nepredložila žiadny, rovnako ako vláda. "Návrhy sú vysoko neodborné v mnohých častiach, často sú len populistické. Nemajú kvalitu komplexnej zmeny," povedal Danko dnes novinárom. Nepáči sa mu, že poslanci zahlcujú podateľňu parlamentu aj samotnú snemovňu. Vidí za tým snahu o navodenie pocitu u ľudí, že "zlá koalícia" nechce pomáhať napríklad podnikateľom, pričom napríklad opozičná SaS predložila 40 návrhov v ich prospech. 

"Rešpektujem právo každého poslanca predkladať návrhy. Ale pri tejto 40, ktorá je len marketingovým produktom SaS, nevidím žiadne rácio. Vidím to len ako účelovú vec. Chcú navodiť dojem, že zlá koalícia nechce pomáhať podnikateľom a SaS mala 40 riešení," poznamenal Danko, podľa ktorého neprospieva ani kultúre parlamentu, keď poslanci "účelovo zahádžu podateľňu".

Na otázku, či teda neprejdú žiadne návrhy na aktuálnej schôdzi, povedal, že nie je veštec. "Nie som veštec, aby som vedel povedať, či bude, alebo nebude schválený zákon," povedal s tým, že vládne návrhy sú komplexnejšie a kvalitnejšie ako tie predložené opozičné. "Zákony, ktoré pripravuje vláda, majú určité náležitosti. Keď už vláda predloží návrhy, majú svoj legislatívny proces za sebou a majú aj svoju kvalitu," uviedol Danko. V parlamente sa pravidelne stáva, že vládni poslanci upravujú, prípadne aj opravujú vládne návrhy zákonov cez pozmeňujúce návrhy. Neraz sa stalo, že pozmeňujúci návrh vládnemu poslancovi posunulo samotné ministerstvo, ktoré návrh zákona predložilo.

Viac o téme: ZákonyAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu