Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

OĽaNO a liberáli pokračujú v novelách: Tieto zmeny chcú v Zákonníku práce uplatniť

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pokračovaním diskusie k siedmim novelám Zákonníka práce, ktoré do parlamentu predložili poslanci za SaS a líder OĽaNO Igor Matovič, poslanci otvoria tretí deň 4. schôdze Národnej rady SR. Do rozpravy sú prihlásení ešte piati poslanci.

Opozícia chce umožniť zamestnancom zvoliť si namiesto stravovacích poukážok finančný príspevok na stravovanie. Ďalším návrhom novely Zákonníka práce chcú liberáli s Matovičom riešiť problematiku mzdy a mzdového zvýhodnenia a náhrady mzdy za prácu vo sviatok a pracovný deň, ktorým je nedeľa. "Oproti predchádzajúcej právnej úprave sa zužuje deň nepretržitého odpočinku na nedeľu a mení sa okrem iného aj výška percentuálneho mzdového zvýhodnenia za prácu v nedeľu a vo sviatok,“ uviedli predkladatelia. SaS a OĽaNO-NOVA zároveň navrhujú znížiť maximálnu náhradu mzdy pri neplatnom skončení pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa z 36 mesiacov na šesť mesiacov.

Presadzujú aj zjednodušenie pravidiel pri výpočte nároku na dovolenku v prípade, že pracovný pomer netrval celý rok, resp. ak zamestnanec nevykonával prácu počas celého roka. Za každý celý kalendárny mesiac nepretržitého trvania toho istého pracovného pomeru má mať zamestnanec nárok na jednu dvanástinu dovolenky za kalendárny rok. Za každých 21 neodpracovaných zmien v kalendárnom roku môže zamestnávateľ krátiť dovolenku o jednu dvanástinu. 

Piatym návrhom novely Zákonníka práce chcú poslanci za SaS spolu s Matovičom liberalizovať zákonné obmedzenia pri dočasnom pridelení zamestnancov a zrušiť zodpovednosť užívateľského zamestnávateľa za agentúru dočasného zamestnávania vo veci dodržiavania rovnakých podmienok pre kmeňových a agentúrnych zamestnancov. Ich šiesty návrh na zmenu pracovného kódexu upravuje vyradenie dopravných predpisov zo skupiny predpisov na úseku bezpečnosti a ochrany práce a siedmym návrhom novely Zákonníka práce navrhujú vypustiť z legislatívy sadzby minimálnych mzdových nárokov. 

Zmeny v Zákonníku práce už pred časom minister práce a sociálnych vecí Ján Richter označil len za marketingový ťah na prezentovanie sa v parlamente. Opoziční poslanci podľa Richtera o svojich legislatívnych návrhoch nediskutovali so sociálnymi partnermi. "Akákoľvek zmena musí prejsť procesom vyjednávania so sociálnymi partnermi,“ zdôraznil Richter. Upozornil na to, že Zákonník práce je kódexom na ochranu práv zamestnancov a jeho ostatná novela z roku 2013 vyrovnala nerovnoprávne postavenie zamestnancov a zamestnávateľov. Popoludní čaká zákonodarcov obligátna štvrtková Hodina otázok.

Viac o téme: Zákonník práceSloboda a SolidaritaOĽaNO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu