Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Podľa ministra je kvalitná práca prioritou vlády, dotkol sa aj nezamestnaných

Ján Richter
Ján Richter (Zdroj: SITA)

ŽILINA - Sviatok práce a vôbec bezpečných pracovných podmienok, kvalitnej práce a všetkého, čo s tým súvisí, je naďalej pre vládu SR dôležitý a aktuálny. Povedal to dnes minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) na prvomájovom zhromaždení Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR a Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) pri príležitosti Sviatku práce v Žiline.

Richter zdôraznil, že v tejto súvislosti je potrebné maximálne oceniť najmä snahu odborárov ako predstaviteľov zamestnancov, ktorí v zmysle Zákonníka práce tieto práva obhajujú, spolupodieľajú sa na kontrole bezpečnosti pri práci. "Práca nie je všedná a, bohužiaľ, nie je v každej hladovej doline ani každodenná. Preto si ju treba vážiť, treba si ju uctiť a, samozrejme, poďakovať aj tým, ktorí ľuďom prácu dávajú, pokiaľ im vytvárajú bezpečné pracovné podmienky a dávajú primeranú mzdu. Ale dôležité je si uctiť hlavne ľudí práce, a to bez ohľadu na to, či sa živia, obrazne povedané, svojou hlavou alebo svojimi rukami," doplnil. 

Minister práce sa dotkol aj otázky prílevu pracovnej sily zo zahraničia. "V poslednom období sa snahy zamestnávateľov v maximálnej miere privádzať novú pracovnú silu z takzvaných tretích krajín istým spôsobom priostrujú. Ešte stále je 100.000 ľudí evidovaných na úrade práce, čo je viac ako v roku 2008, keď nezamestnanosť bola relatívne najnižšia. Je tu priestor na to, aby sme s ľuďmi pracovali a našich slovenských občanov pripravovali pre trh práce," vysvetlil.

Podľa jeho slov tak preto odmieta akékoľvek otvorenie priestoru na pracovnú silu zo zahraničia, pričom ho pripúšťa iba v prípade regulovaných a kontrolovaných odvetví a profesií, ktoré sa dnes javia byť na slovenskom trhu nedostatkové, ale len po konzultácii a komunikácii s príslušným zamestnávateľom a jeho odborovou organizáciou.

"Nikdy nebudeme súhlasiť s tým, aby tu bola vo veľkom množstve privážaná pracovná sila, už aj z tých dôvodov, ktoré sú, že máme ešte stále vysokú mieru nezamestnanosti, zamestnávatelia veľakrát ešte našich ľudí vydierajú, musia prijať podmienky, ktoré nie sú vhodné a nezabezpečujú dôstojnú prácu. Takže naprosto súhlasíme s tým, aby bol regulovaný príliv zamestnancov zvonku," zdôraznil v tejto súvislosti predseda KOZ SR Jozef Kollár. 

Vláda sa podľa Richtera bude snažiť oživiť aj poľnohospodársky sektor. "Zamestnanosť v agrorezorte, ktorá je na úrovni 4,6 percenta, je absolútne najnižšia minimálne z krajín V4. Samotná skutočnosť, že sme pred 25 rokmi boli sebestační z hľadiska výroby poľnohospodárskych produktov a dnes sme poslední v Európskej únii, nás musí motivovať. Práve preto aj ja, keďže nesiem zodpovednosť za pracovné miesta, i z prvomájovej tribúny nabádam svojich kolegov, podnikateľov v agrorezorte, aby v maximálnej miere využili možnosti, ktoré sú tu," ozrejmil. Vláda vie v tejto súvislosti podľa jeho ďalších slov dnes podporiť nové pracovné miesta aj v agropodnikaní, čo by mal byť ďalší dôvod na to, aby bol záujem pracovať v tomto odvetví. 

Viac o téme: Smer-SDJán RichterSviatok práce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu