Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Rozhovor s podpredsedom parlamentu Glváčom: Kotlebu zastaví zmena volieb a veľká koalícia!

Martin Glváč chce zmeniť volebný zákon o župných voľbách. Zobraziť galériu (5)
Martin Glváč chce zmeniť volebný zákon o župných voľbách. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany vymenil za podpredsednícku stoličku v parlamente. Priznáva, že ľudia sú právom naštvaní na korupciu, no sľubuje, že nová vláda to napraví. V Smere sa o nástupníctve Roberta Fica nebavia, koaličná vláda dokonca strane pomohla. V rozhovore pre Topky podpredseda parlamentu Martin Glváč zo Smeru prezradil, že sa chystá veľká legislatívna zmena. A to už čoskoro.

Akú taktiku voči Kotlebovcom zaujmú poslanci Smeru?

Zatiaľ ich veľmi nevidieť, na výboroch čo som bol, veľmi nediskutovali. Uvidíme ako sa bude vyvíjať situácia. Sú legitímne zvolení, ale my na žiadnom fóre, či už parlament alebo v rámci Banskobystrického kraja (BBSK), nenadväzujeme žiadne kontakty či už personálne alebo personálne.

Ako zareagujete, keď Kotleba predloží návrh, ktorým pomôže podnikateľskému prostrediu, podporíte ho?

Tá situácia ešte nenastala, ale určite je štandardom v Európe a mnoho z našich poslancov sa pridalo, že takéto návrhy zákonov nebudeme určite podporovať. Myslím, že budú predkladať iba zákony, ktoré sú ľúbivé. Keby išlo o zníženie daní, treba by si povedať, že na úkor čoho. Ale myslím si, že takéto zákony my nepodporíme.

Na budúci rok sú župné voľby. Nespojíte sily s ostatnými parlamentnými stranami kvôli Kotlebovi?

Analyzovali sme aj minulé voľby. Tam bolo farizejstvo aj iných strán ako SDKÚ, nepodporili nášho kandidáta. Myslím, že bude priestor, aby sa všetky politické strany dohodli na kandidátovi, ktorý ho môže poraziť. My kandidáta či už v rámci koalície predstavíme a bude na tom, či sa dohodneme. V prípade BBSK budeme aj s opozičnými poslancami uvažovať o kandidátovi, ktorý ho môže poraziť.

Kto konkrétne?

Naša vízia je, aby sme v župných voľbách kopírovali koalíciu. Ja som otvoril na koaličnej rade prvýkrát tému, ktorú som si prebral u nás v klube. Chcel by som prísť s našimi poslancami s legislatívnou zmenou, aby boli jednokolové voľby a nie dvojkolové.

Čo konkrétne chcete presadiť?

Okrem prezidentských volieb sú župné voľby jediné dvojkolové. Nevidím rozdiel, keď môžeme voliť jednokolovo primátora veľkých miest, prečo by sme mali župana voliť dvojkolovo. Má to najmä ekonomický benefit. Myslím, že jedno kolo v kraji ušetrí milión eur. Za všetky kraje by sa ušetrilo 8 miliónov. Toto bolo predbežne prijaté v koalícii, v zásade s tým žiadny partner nemá problém. Treba to pripraviť na koaličnú radu a predložiť. Do konca roku keby bol tento zákon prijatý, každý kandidát by vedel v predstihu pravidlá súťaže.

Špičky Smeru na koaličnej rade
Zobraziť galériu (5)
Špičky Smeru na koaličnej rade  (Zdroj: Jan Zemiar)

Faktor Kotleba do akej miery rozhoduje?

Toto sa netýka Kotlebu. Ale treba povedať aj o druhej stránke, o ktorej chcem hovoriť. Právnici skúmajú ústavný zákon, aby sme v tomto volebnom období, keď budeme voliť budúci rok a dohodneme sa na jednom kole, aby sme predĺžili novým županom volebné obdobie na 5 rokov. Tým pádom by sa v budúcnosti mohli komunálne a župné voľby konať v jednom termíne. Zabezpečila by sa tak väčšia účasť, pretože tá bola v župných voľbách katastrofálna. 20 percent rozhodovalo o županoch a zástupcoch. Ak by boli jednokolové voľby spolu s komunálnymi voľbami by bola určite vyššia účasť a šetrili by sa prostriedky.

S koaličnými partnermi ste už hovorili o menách?

Tak ďaleko nie sme. Ja som to teraz na koaličnej rade otvoril a hľadám všeobecný súhlas, aby sme takýto návrh zákona riešili v koalícii a aby som našiel všeobecnú podporu. Potom sa budeme baviť o menách. Jednotliví krajskí predsedovia už uvažujú o menách, ale bude to závisieť od dohody.

Uvažovali ste aj o bratislavskom županovi? Čo Milan Ftáčnik?

Nezaregistroval som jeho záujem o takúto funkciu. Ale na krajskej rade sme prijali uznesenie, že ak by sme niekoho navrhovali koaličným partnerom, určite to nebude niekto, kto bol už podporovaný a v niektorých voľbách v Bratislave.

Čiže ste ho vylúčili.

Ani nepožiadal o to, aby bol našim kandidátom. Ale pán Ftáčnik určite nebude našim kandidátom na župana. Ponúkneme koaličným partnerom svojho kandidáta, či už straníckeho alebo nie, tých kandidátov je viac. V prípade, že koaličný partner príde s lepším kandidátom, sme pripravení ho podporiť, keď sa dohodneme na spoločnom kreovaní aj kandidátov na poslancov. Zo starých kádrov vyberať nebudeme.

Hrozí, že opozícii neprejde na súčasnej schôdzi parlamentu ani jeden návrh...

V roku 2010 až 2012 si nepamätám, že by nám prešlo veľa zákonov, ak vôbec nejaký.

Sú zlé?

V prvom rade, bol to neštandardný proces a aj načasovanie. Nikto s nikým nerokoval. Po druhé, rozdelil by som tie zákony do troch skupín. Na koaličnej rade sme im venovali až neprimerane veľa priestoru.

Prvá skupina sú zákony, ktoré vykrádajú náš volebný program, pričom vláda má inú predstavu ako bude napĺňať vládny program. Vládna koalícia si ho bude napĺňať sama. Druhá skupina zákonov je prepísaná z minulosti a my obsahovo s takýmito zákonmi súhlasíme. Tretia skupina zákonov sú nekvalitne spracované. To znamená, že nebude vôľa, aby s z týchto zákonov niektorý prešiel.

Pokladám za neštandardné, aby keď pred mesiacom bola zložená vláda, aby opozícia nasúkala 40 zákonov. Keď ešte vláda cez legislatívny proces nemala ani možnosť takéto zákony predkladať a myslím, že táto schôdza je z hľadiska obsahu zbytočná. Mohli ste vidieť, že opoziční kolegovia to ani nemyslia vážne, veď na hlasovaní ich zostalo zopár.

Nové gesto znamenajúce hlasovanie za zákon
Zobraziť galériu (5)
Nové gesto znamenajúce hlasovanie za zákon  (Zdroj: SITA)

Ekonómovia vyhodnotili program SaSky pred voľbami ako najlepší. Naozaj je to také zlé?

Ja nemám vedomosť, že tieto zákony ako celok by bol použiteľný. Je na to po prvé, iná forma a po druhé to musí zapadať do celkového komplexu. Ako vláda a naši poslanci prídeme so zákonmi, ktoré budú vylepšovať aj podnikateľskú situáciu aj situáciu občanov.

Nebolo by lepšie z taktických dôvodov im v niečom ustúpiť? Nevyvolá to radikálnym politikom, že poukážu na to, že sa nevedia dohodnúť?

Bez ohľadu na to, čo si myslia Kotlebovci, sú vo vládnej koalícii štandardné strany a tie sa dohodnú a presadia všetko, čo majú vo vládnom programe.

Keď sme pri SaSke. Ako vidíte prípadné pôsobenie Ľubomíra Galka v parlamentnej komisii na kontrolu odposluchov?

My sme definovali jasne naše postoje. Ctíme si návrh opozície obsadiť tieto funkcie a musíte uznať aj právo poslancov na názor, pána Galka vzhľadom na jeho kauzy. Odvolaný bol svojou premiérkou. Ja som aj v minulosti povedal, že mám zápisnicu zo súdneho pojednávania, kde vystupoval jeho bývalý kolega, pán Miškov a pred súdom jasne povedal, že pán Galko nosil na centrálu SaSky zoznam odpočúvaných osôb. Takýto človek nemôže byť a mať také informácie do budúcnosti, aby ich mohol zneužívať.

Predstavuje bezpečnostnú hrozbu z tohto pohľadu?

Z môjho pohľadu áno. Nepustíme tam pána poslanca Galka. Čakáme s kým príde opozícia, ale naše stanovisko je v tomto nemenné.

Podporíte vyšetrovacie výbory, ktoré navrhuje poslanec Daniel Lipšic?

Dostal som mail od pána poslanca s týmto návrhom. Veľmi ma zaráža, že s tým prichádza politik, ktorý takéto výbory v minulosti odmietal. Považujem to za prežitok mečiarovskej doby. Nemyslím si, že by bol Lipšic aktívnejší vo vyšetrovacích výboroch ako keď bol ministrom vnútra. Preto to považujem za politickú hru a nie snahu niečo vyriešiť. Prepierali by sa tam len politické kauzy, číra politika, 16 tlačoviek a výsledok žiadny. Alebo by to viedlo k mareniu vyšetrovania v prípade, že uniknú nejaké informácie.

Faktom je, že ľudia sú nespokojní, nikto doteraz nebol potrestaný za žiadnu kauzu? Glance house, Bašternák, Gorila. Nie je aj to dôvod, prečo ľudia politikom neveria?

Súhlasím. Vláda príde s protikorupčnými opatreniami. Nedá sa povedať, že by v minulosti nebolo nič vyšetrené. Boli tu starostovia, boli tu sitká na Úrade vlády. Gorila nejakým spôsobom beží, ale asi verejnosť potrebuje mať pocit, že sa to nejakým spôsobom posúva dopredu. Len si myslím, že vyšetrovací výbor na to nie je dobrý nástroj.

Smer vládol z desiatich rokov osem. Beriete na svoje tričko, že sa nedoriešila veľká kauza a nešla sedieť nejaká veľká ryba?

A ako si predstavujete odsúdenie nejakej veľkej ryby?

Napríklad v kauze Gorila.

Hovorí sa tam o kupovaní poslancov poslancami KDH a SDKÚ. Snáď tam nie je ani náznak trestných činov, ktorý by spáchal niekto zo Smeru. Snáď si nemyslíte, že by mal Smer záujem, aby sa toto nevyšetrilo. V prvom rade, kto by mal záujem, aby táto kauza nebola vyšetrená je KDH a SDKÚ. Pán Lipšic bol 2 roky minister vnútra a predtým bol v silových zložkách a prečo to neriešil?

Podarí sa vám veľká reforma v oblasti súdnictva, aby sa v tomto smere pohli veci dopredu?

Dôverujem pani Žitňanskej a dúfam, že bude mať odvahu urobiť opatrenia a to nielen v trestnom práve, ale aj obchodnom práce, občianskom práve. Len si treba uvedomiť, že minister spravodlivosti nie je sudca. Minister by mal vytvoriť legislatívny rámec, pravidlá a servis.

Sudcovia ako keby boli nedotknuteľní...

Je to štát v štáte, ale je to dlhodobý proces. Je to uzavretá skupina ľudí, ale toto je demokracia. Súdnictvo je veľká téma a mne blízka.  Z návrhov, ktoré predkladala pani Žitňanská sa pohneme dopredu.

Vzhľadom aj na premiérove zdravotné problémy, prebieha debata, kto ďalej povedie stranu?

Nepripúšťame si vôbec túto tému. Neúčasť premiéra nás dala ešte viac dokopy. Niekoľkokrát sme povedali, že ho potrebujeme a zatiaľ nikto nerieši, kto by nahradil. Dnes už pracuje v plnom nasadení, aj keď my by sme mu dopriali viac času na rekonvalescenciu. On bez tej roboty nevydrží. Jeho neúčasť bola pre nás absolútne citeľná. V Smere sa nikdy nehovorilo ani neoficiálne o nejakom nástupcovi. V prípade, že by skončil, viacerí by to s ním asi zabalili. Hoci sa to tak nezdá, ale sme dobrá partia.

 

Vy by ste si v dlhodobejšom horizonte vedel predstaviť, že by ste viedol Smer?

Neviem si to predstaviť. Je to pre mňa zmena (z ministerstva obrany podpredseda parlamentu – pozn. red.), zaujímavá práca. Mnohí sa poznáme od založenia strany, cca 16 alebo 17 rokov.

Hovoríte o jednotnom klube. Odišiel Ján Počiatek. Je ešte niekto kto by mohol opustiť klub, že by sa napríklad vzdal mandátu?

Pokiaľ by boli riešené personálne zmeny, riešili by sa v predsedníctve. Zatiaľ takáto téma nie je na stole, ale viem si predstaviť posun.

Posun v čom?

Že by mohlo k takejto situácii dôjsť.

Počiatek je relatívne mladý. On bol porovnávaný vzhľadom na podnikateľské úspechy s Vami aj Kaliňákom. Politika vás ešte baví?

Je to už moja štvrtá funkcia. V opozícii som bol poslancom. Jano Počiatek bol skôr manažérsky typ. Bol ministrom financií a ministrom dopravy. Jeho by poslanecká práca nenapĺňala tak, ako si on predstavuje a ja jeho rozhodnutie chápem. Ja som v štruktúrach, riešim veci s poslancami, Jano je skôr manažér, ktorý bol na konkrétne projekty vhodný a myslím, že mal aj dobré výsledky.

Ako sa Počiatkovi darí v Amerike?

Nebol som s ním vôbec, dokonca som počul, že je na Slovensku, čiže neviem či je v Amerike. Syn mi hovoril, že ho stretol. Ale ja som s ním nerozprával.

Ako prebiehala koaličná rada?

Prebieha veľmi dobre. Myslím, že takto je to aj dobre. Nás to trošku núti inak rozmýšľať.

Pred voľbami bol Most aj Sieť smerobijcami a teraz zrazu takáto harmónia?

Treba sa vedieť dohodnúť. Každá strana má svoje priority, najprv boli tvrdé rokovania, ale každý vie, za čím si ide a to si potom presadzuje.

V minulosti boli v parlamente konflikty, facka Belousovovej, bitka Martvoňa s Hlinom. Ako to vidíte teraz?

Dúfam, že sa tu nepobijeme. Pes, zmrzlina a zbraň do parlamentu nepatria. Teraz by tam malo pribudnúť dieťa. Niekedy sa schyľuje k bitke, ale dúfam, že tak ako s tým dieťaťom, to tam vôbec nepatrí.

Kde ste prišli na nové gesto, ktorým upozorníte poslancov ako hlasovať?

Po Laššákovej palci som musel zmeniť gesto. Následne som sa potom dočítal, že toto bolo gesto Winstona Churchilla. Ja som tomu neprikladal nejakú vážnosť, ale ani neviem ako ma to napadlo.

Viac o téme: PodpredsedaMartin Glváč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu