Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Danko zhodnotil program vlády: Opozícia je však plná nenávisti

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Programové vyhlásenie vlády (PVV) obsahuje prienik ideí a ústupkov. Zhodnotil predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), ktorý v pléne zároveň vyzval opozíciu, aby nešírila nenávisť a viedla k vládnemu programu odbornú diskusiu.

"Mrzí ma, že v rámci rozpráv, ktoré by mali byť odborné, prebiehali osobné útoky, ktoré nepatria do Národnej rady. Niektorí opoziční poslanci majú v sebe len nenávisť. Všetci, ktorí šírite zlobu, zodpovedáte za nárast extrémizmu. Všetci, ktorí sa urážate, ste zodpovední za stav spoločnosti," obrátil sa Danko na opozíciu.

Ak jej v programovom vyhlásení vlády niečo chýba a myslí to s opatreniami pre ľudí vážne, majú podľa Danka ísť opoziční poslanci za ministrami. "Ak vám nejde len o osobné PR, navštívte ministrov, bombardujte, kontrolujte," odporúčal poslancom Danko. 

Šéf parlamentu zdôraznil, že vláda je vládou historického kompromisu. "V tomto programe nájdete prienik ideí, ústupkov. Ale ďakujem Bohu za to, že som mohol poznať aj človeka, ktorý dokáže byť predsedom strany, smiať sa a je aj inej národnosti. Ďakujem za to, že som mohol v tejto koalícii bližšie spoznať človeka, s ktorým som si v živote nedal kávu, ako je pán Bugár. Človeka, ktorého som videl trikrát v živote, ako je pán Fico a človeka, s ktorým som si občas zahral futbal, ako je pán Procházka," povedal Danko.

V súvislosti s obsahom programového vyhlásenia vlády vyzdvihol záujem vlády vytvoriť podmienky na vznik národného leteckého a vodného prepravcu. Tiež zámer zreformovať tajné služby, snahu podporiť kúpeľníctvo či riešiť zákon o strategických podnikoch. Podľa Danka je tiež dôležité urobiť poriadok so schránkovými firmami. Ocenil aj zámer vlády tvoriť nové pracovné miesta. Šéfovi parlamentu sa páči aj podpora športu a kultúry.

Poukázal aj na fond pre financovanie menšinových kultúr. "Vláda veľmi šikovne hľadá nástroj, ako zabezpečiť financovanie menšín pod kontrolou štátu s mierou zachovania samostatného rozhodovania menšín. Teším sa, že menšiny budú môcť jasne a adresne hovoriť o použití financií," poznamenal Danko. Zdôraznil aj potrebu efektívneho súdnictva, zlepšenia stavu v zdravotníctve. Pokiaľ ide o školstvo, Danko z rozhovorov s učiteľmi nadobudol pocit, že sú vo veľkej miere politicky zneužívaní.

Opozícia sa voči Dankovmu vystúpeniu ohradila. "Mohli by ste si odpustiť takéto moralizovanie a poučovanie. Ste tu niekoľko dní, trochu pokory," povedal Richard Vašečka z OĽaNO-NOVA. Líder hnutia Igor Matovič Dankovi pripomenul jeho tlačovú konferenciu, na ktorej Danko Matoviča urážal. "Nementorujte nás tu, neučte nás, čo tu máme hovoriť," ohradil sa aj Ľubomír Galko zo SaS. 

Viac o téme: Andrej DankoProgramové vyhlásenie vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu