Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Jurzyca vidí sľub o nulovom deficite pesimisticky: Vláde toto nemožno uveriť

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sľub znižovania deficitu tlačila vláda podľa opozičného poslanca Eugena Jurzycu (SaS) stále pred sebou a z roka na rok ho upravovala. Preto mu je teraz ťažko uveriť, keď hovorí o nulovom deficite v roku 2020, že to bude pravda.

Jurzyca to konštatoval v závere štvrtého rokovacieho dňa druhej parlamentnej schôdze. Ako príklad poslanec uviedol deficit za rok 2015. Dnes totiž Eurostat zverejnil, že deficit Slovenska za minulý rok je na úrovni 2,97 % hrubého domáceho produktu (HDP). Na začiatku volebného obdobia pritom vláda podľa Jurzycu hovorila, že v roku 2015 budeme mať deficit 1,7 %, v roku 2013 povedala, že to budú 2 %, v roku 2014 uvádzala 2,49 % a v roku 2015 hovorila, že to bude 2,56 %.

"Preto mi je dosť ťažko uveriť a mám právo nie celkom veriť tomu, keď teraz vláda hovorí, že budeme mať nulový deficit v roku 2020, že hovorí pravdu," zdôraznil poslanec. S vyrovnaným hospodárením v roku 2020 počíta Programové vyhlásenie vlády (PVV), o ktorom poslanci práve v parlamente diskutujú. Pôvodne pritom kabinet počítal s nulovým deficitom už v roku 2018.

O PVV plénum diskutuje štyri dni a v rozprave k nemu bude pokračovať aj v piatok 22. apríla. Do diskusie sú ešte písomne prihlásení štyria poslanci, následne sa ale môžu ďalší prihlásiť ústne. Po tom, ako sa k PVV vyjadria všetci členovia snemovne, ktorí majú záujem, bude nasledovať hlasovanie. Nová vláda potrebuje od parlamentu získať dôveru, ktorú musí vysloviť minimálne 76 zákonodarcov. Štvorkoalícia sa v parlamente môže oprieť o 81 poslancov.

Viac o téme: DeficitEugena Jurzyca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu