Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slováci sú si s Maďarmi blízki ľudsky, mentálne i historicky, tvrdí Maďarič

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slováci sú si s Maďarmi blízki ľudsky, mentálne i historicky, vyhlásil dnes minister kultúry SR Marek Maďarič po slávnostnom otvorení 23. Budapeštianskeho medzinárodného knižného festivalu, na ktorom je Slovenská republika čestným hosťom.

"Ten úspech by nebol, ak by nebol aj záujem z maďarskej strany jednak pozvať nás, a jednak záujem konkrétnych vydavateľov dostať tie knihy k maďarským čitateľom. My si to veľmi ceníme a myslím si, že to najlepšie vypovedá o slovensko-maďarských vzťahoch," povedal Maďarič novinárom.

"O tom, že sú veľmi blízke, že sme si blízki ľudsky, mentálne, samozrejme historicky, a ak si budeme navzájom čítať knihy, tak to bude ešte lepšie, pretože čítanie je vlastne vytváraním takej intímnej blízkosti. Ja sám mám rád maďarských autorov, verím, že slovenskí autori budú v Maďarsku úspešní a čítaní," podčiarkol šéf rezortu kultúry.

Maďarský minister ľudských zdrojov Zoltán Balog v prejave na slávnostnom otvorení povedal, že štatút čestného hosťa pre Slovensko na tomto veľtrhu znamená šancu pre Maďarov a Slovákov, aby sa vzájomne lepšie pochopili a spoznali.

Maďarič v reakcii na otázku uviedol, že s maďarským kolegom po otvorení festivalu hovorili o kultúre, vymenili si názory aj na súčasnú situáciu v Európe. "Pána ministra zaujímalo, keďže máme čerstvo po voľbách, aká je u nás situácia. Bol to priateľský rozhovor," dodal minister kultúry SR.

Viac o téme: Marek Maďarič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu