Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Osobnosti parlamentných strán sa zhodli: Na kvóty majú spoločný názor

Ľuboš Blaha Jaroslav Paška a Martin Klus
Ľuboš Blaha Jaroslav Paška a Martin Klus (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Koaliční poslanci Národnej rady SR Ľuboš Blaha (Smer-SD), Jaroslav Paška (SNS), ale aj opozičný Martin Klus (SaS) odmietajú aktuálne návrhy Európskej komisie na zmenu azylového systému, ktoré hovoria o povinných kvótach na migrantov či o ich systematickom prerozdeľovaní bez ohľadu na to, cez ktorý štát do EÚ prišli. Zhodli sa na tom v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

"Slovensko vždy patrilo k najtvrdším odporcom povinných kvót. Ukazuje sa, že to nikam nevedie, prerozdelilo sa necelých 500 ľudí. Nasilu nútiť utečencov nie je riešením, je to aj proti ľudským právam. Určite nebudeme súhlasiť s povinnými kvótami, Slovensko bude proti tomu bojovať. Odpor v EÚ voči kvótam rastie," povedal Blaha, ktorý je predsedom Výboru NR SR pre európske záležitosti.    

Blaha pripomenul, že na Slovensku je pri odmietavom stanovisku konsenzus. "Celá NR SR sa vyjadrila, že je proti kvótam. Zároveň sme sa prihlásili k solidarite, pomáhame finančne. Nechceme, aby táto téma bola zneužívaná extrémistami," zdôraznil.

Aj Paška vidí silný odpor voči kvótam najmä od krajín strednej a východnej Európy, napriek tomu sa táto téma vracia už po tretí raz. "Niekto to chce zneužiť na to, aby si posilnil politickú moc. Hovorím o Bruseli. Chcú nám urobiť povinnosť z toho, o koho sa máme postarať. Je to ulúpenie kompetencií z členských štátov smerom do Bruselu, je to kradnutie kompetencií bruselskými inštitúciami z členských štátov. Tento trend je dlhodobý a je čitateľný. Tieto ambície Bruselu sú však pre občanov EÚ neprijateľné," zdôraznil.

Klus uznal vzácnu zhodu medzi opozíciou a koalíciou v otázke kvót. "Súhlasím s pánom Blahom, že kvóty sú proti ľudským právam. Ak by sme súhlasili s tým, že túto kompetenciu prevezme Brusel, došlo by k zásadnému obmedzeniu reciprocity. Návrh Európskej komisie predpokladá, že sa máme o utečencov deliť všetci rovnomerne. Zároveň hovorí o tom, že musíme posilniť tzv. bezpečné a legálne migračné trasy. Teda na jednej strane nás budú nútiť, aby sme prijali určitý počet migrantov, na druhej strane sa vytvoria pravidlá, ktoré budú lákať šikovných mladých podnikateľov do Európy. Ale tí si už budú môcť vybrať, kam pôjdu, a je pochopiteľné, že to nebude Slovensko, Litva či Lotyšsko. Komisia teda vytvára dvojaký meter," zdôraznil Klus.

Blaha je presvedčený, že teraz je tu priestor pre diplomaciu a pokoj. "Potrebujeme riešenia. Musíme zabrániť, aby kvóty vôbec existovali. Naše možnosti sú však obmedzené, preto potrebujeme spojencov. Karta sa jedného dňa obráti, len aby to nebolo neskoro," varoval s tým, že Slovensko má v čase blížiaceho sa predsedníctva v Rade EÚ pôsobiť najmä ako zmierovateľ.

Paška sa domnieva, že SR by sa ako predsedajúca krajina mala usilovať o vysvetlenie, že ak chce mať nejaká krajina liberálnejší azylový systém, nech si ho aplikuje, ale nech nenúti iných. "Je to suverénne právo SR, žiadna pani Merkelová nám nemá do toho čo 'kafrať'," podčiarkol.

Klus je presvedčený, že sa EÚ musí zaoberať tým, ako integrovať tých migrantov, ktorí sú už na území únie. "Je to aj obrovské bezpečnostné riziko. Kým nebudú mať títo ľudia prácu a perspektívu, budú sa radikalizovať," myslí si. Poslanci sa zároveň zhodli, že Veľká Británia by z EÚ odchádzať nemala. Referendum o vystúpení bude na ostrovoch koncom júna. "Ak by Británia vystúpila, môže to znamenať koniec EÚ," varoval Klus. "Súhlasím, že bude stratou," doplnil Paška. "Bola by to veľká škoda. Verme, že voliči v Británii si zvolia zotrvanie. Pre naše predsedníctvo by bolo vážnou skúškou, keby sme to museli riešiť," uzavrel Blaha.

Viac o téme: KvótyĽuboš BlahaJaroslav PaškaMartin Klus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu