Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Plavčan začína naplno pracovať: Tento zákon patrí medzi priority, musíme sa poponáhľať!

Peter Plavčan
Peter Plavčan (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Zákon o verejných výskumných inštitúciách, ktorý má zabezpečiť transformáciu ústavov Slovenskej akadémie vied (SAV) na verejné výskumné inštitúcie a zároveň upraviť ich financovanie, patrí podľa ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS) medzi priority, ktoré by sa mali urýchlene spracovať a predložiť do Národnej rady SR.

"Urobíme všetky právne kroky, aby bol zákon urýchlene prijatý," povedal šéf rezortu školstva po dnešnej návšteve SAV v Bratislave. Jej predseda Pavol Šajgalík predpokladá, že by mohol vstúpiť do platnosti začiatkom budúceho roka.

Podľa ministra bol tento zákon už hotový, vrátane príloh, ktoré bolo treba ešte v uplynulom období dopracovať. "Musíme sa na neho pozrieť ešte raz, ale veľmi rýchlo, pretože uplynulo isté obdobie, a tak ako sa mení čas, tak sa menia aj sociálno-ekonomické podmienky a iné právne predpisy," vysvetlil Plavčan. Každý takýto rozsiahly zákon je podľa šéfa rezortu školstva naviazaný na veľký počet právnych predpisov. "Ak nastali isté zmeny, tak minimálne sa treba pozrieť na legislatívno-technickú úpravu tohto zákona," podotkol s tým, že v najbližšej dobe sa chce pre tento zákon stretnúť s predstaviteľmi SAV.

Predseda SAV uviedol, že z obsahového hľadiska je tento zákon v poriadku a boli by radi, ak by bol prijatý v takejto forme. "Pokiaľ to nebráni vývoju, ktorý medzitým nastal," podotkol Šajgalík. Momentálne je zákon o verejných výskumných inštitúciách podľa jeho slov v takom istom časovom úseku, ako bol minulý rok, keď prešiel Legislatívnou radou vlády SR. "Ak sa nám podarí udržať to tempo, tak od 1. 1. 2017 by mohol zákon začať platiť. Je to ale moja predstava, po minulom roku som oveľa opatrnejší v takýchto vyjadreniach," povedal.

Zákon o verejných výskumných inštitúciách mal vstúpiť do platnosti začiatkom tohto roka. Právna úprava prešla pripomienkovým konaním aj Legislatívnou radou vlády SR. Na rokovanie vlády sa však už pre pripomienky zo zboru poradcov predsedu vlády nedostala. SAV tak naďalej ostáva ako jediná v rámci krajín V4 netransformovaná na verejnoprávnu inštitúciu a vo svojom financovaní je naďalej plne závislá od štátneho rozpočtu.

Minister školstva spoločne s predstaviteľmi SAV hovoril aj o akreditačnom procese v SAV či podpore mladých vedeckých pracovníkov. Taktiež o potrebe podporovať súťažný systém vo vede viac ako doteraz. Podľa ministra by sa mali dať finančné prostriedky poskytované na výskum lepšie identifikovať. "Čo je naozaj kvalitný výskum a čo je výskumom, ale nemal by byť rovnako financovaný ako špičkové práce," uviedol Plavčan.

Pokiaľ chce byť Slovensko plnohodnotným partnerom v európskom výskumnom priestore, podľa SAV by sa mal pripraviť aj audit celého výskumného prostredia a na neho naviazané inštitucionálne financovanie. Zabezpečiť by sa malo taktiež významné posilnenie podielu súťažného financovania vedy a výskumu v rámci SR či vytvorenie systému programov a nástrojov pre udržanie mladých doktorandov a postdoktorandov. Nevyhnutnou podmienkou podľa vedcov je úzke prepojenie výskumu realizovaného na vysokých školách, SAV a v ďalších výskumných inštitúciách.

Viac o téme: Peter Plavčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu