Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Danko zavesí podnikanie na klinec: Toto si myslí SNS o kotlebovcoch

Andrej Danko Zobraziť galériu (2)
Andrej Danko (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) pozastavuje svoju advokátsku činnosť a mieni sa s ňou rozlúčiť. Sľubuje tiež, že nebude svoj majetok zvyšovať podnikaním. Majetkové priznanie podá čoskoro. Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Reagoval tým aj na článok o tom, že prostredníctvom podpory kúpeľníctva chce pomôcť kúpeľníkom, s ktorými je prepojený.

"Rozhodol som sa po útokoch pozastaviť výkon funkcie advokáta a následne po uzavretí účtovných operácií sa s profesiou advokáta rozlúčiť," povedal Danko. Ohradil sa voči medializovaným informáciám o podpore kúpeľníkov, ktoré sú podľa neho neoverené a hrubo zasahujú do jeho súkromného života.

Danko zdôraznil, že nie je majetkovo činný v kúpeľoch či spoločnostiach. "Mám jedinú spoločnosť, ktorá vlastní moje nehnuteľnosti," poznamenal. Odmieta aj prepojenie na finančnú skupinu J&T. Zároveň avizoval, že ako predseda parlamentu nebude konateľom žiadnych obchodných spoločností. "Ako advokát som nadobudol rôzne aktíva, ktoré vlastním. Ale nebudem rozvíjať svoje majetky podnikateľskou činnosťou ďalej počas tejto funkcie. Zriekam sa toho," vyhlásil.

Národniari sa zatiaľ ku kotlebovcom nevyjadrili

Slovenská národná strana (SNS) sa ešte nerozhodla, či podporí zvolenie poslancov strany ĽSNS do vedenia parlamentných výborov. "Bude o tom rokovať poslanecký klub SNS," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda NR SR a SNS Andrej Danko. Zopakoval, že obsadenie opozičných postov je na opozícii. Zároveň vyhlásil, že nikdy nebude podporovať strany, ktoré sa prejavujú xenofóbne a rasisticky.

Kotlebovcom nechce dávať mediálny priestor. "Strana ĽSNS je len výsledok toho, ako sa spoločnosť zbulvarizovala a ako sa politici nevedeli k sebe správať," poznamenal s tým, že do politiky chce vrátiť zdravý rozum. Koaličný partner SNS Most-Híd už oznámil, že poslancov ĽSNS nepodporí vo vedení výborov. Danko povedal, že zatiaľ nemá oficiálne stanoviská koaličných partnerov.

V pláne je aj poriadok v identifikácii majetkov

Predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko je za prísnejšie majetkové priznania verejných funkcionárov. Vyplýva to z Dankových dnešných vyjadrení. "Budem zástanca toho, aby sme v budúcnosti dosiahli identifikáciu majetkov tak, aby ľudia, ktorí zastávajú verejné funkcie, vedeli zdokladovať rozsah majetku, dispozičné práva. Aby sme sa dostali do stavu, kedy sa bude prísne rozlišovať, čo je štátne a čo súkromné. Každý má vedieť zdokladovať každé svoje auto, odkiaľ má jeho manželka kabelku, kabát," vyhlásil na tlačovej konferencii v Bratislave.

Majetkové priznania rieši ústavný zákon o konflikte záujmov. Už roky sa hovorí o sprísnení majetkových priznaní tak, aby sa z nich dalo vyčítať, či si verejný funkcionár mohol na svoj majetok zarobiť výkonom svojej funkcie, alebo nie. V parlamente bolo viacero návrhov noviel ústavného zákona aj v minulom volebnom období.

Jedným z nich bol návrh pracovnej skupiny, ktorú tvorili zástupcovia všetkých parlamentných strán. Zhodli sa na kompromisnom znení, ale Smer-SD od návrhu napokon odstúpil. Opozícia ho predložila sama, Smer-SD však napokon prišiel s vlastným návrhom. Ten bol oproti verzii pracovnej skupiny okresaný.

Opozícia ho odmietla, pretože podľa nej bol nepostačujúci na kontrolu majetkov. Smer-SD tvrdil, že obsahoval všetko, čo opozícia žiadala. Vládna strana však bez opozície nemala dosť hlasov na jeho presadenie.

Viac o téme: SNSAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu