Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odchod Británie by bol začiatok konca EÚ: Doplatili by na to aj Slováci, ktorí tam žijú

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak by Veľká Británia vystúpila z Európskej únie, predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo si nevie predstaviť, čo a ako by sa zmenilo pre státisíce Poliakov, Slovákov a Čechov, ktorí žijú, študujú a pracujú v Británii. Ako informovala tlačová služba strany, odchod Londýna by považoval za trpký začiatok konca EÚ.

"Tomu treba zabrániť," dodal Frešo. Predseda strany si myslí, že je potrebný silný hlas za dohodu a zotrvanie Británie v EÚ. "Je to príležitosť pre Slovensko, celú Visegrádsku štvorku, ako sa postaviť za spoločnú EÚ," dodal Frešo. Iniciatíva stredoeurópskych štátov na podporu zotrvania Veľkej Británie v EÚ by podľa predsedu SDKÚ-DS mohla posilniť autoritu V4 v čase, keď sa o nej vytvára obraz odpadlíka v očiach západne časti EÚ.

„Práve toto by mohol byť dobrý impulz pri 25. výročí vzniku Visegrádskej skupiny. Európa potrebuje vnútornú dôveru, inak sa v nej štáty budú izolovať a oslabovať,“ uviedol Frešo. Preto ako jedno z najvážnejších zlyhaní vlády Roberta Fica považuje SDKÚ-DS podkurovanie utečeneckou krízou, ktorá prispieva k destabilizácii EÚ. 

Veľkú Britániu čaká referendum o zotrvaní krajiny v európskej dvadsaťosmičke. Musí sa konať do konca roku 2017, mohlo by byť však už skôr, a to v júni tohto roku. V tejto súvislosti britský premiér David Cameron predstavil svoje požiadavky na reformu Únie. Ak ich lídri schvália, Cameron bude viesť aktívnu kampaň za zotrvanie ostrovov v európskom spoločenstve. Cameronove požiadavky budú spolu s migračnou krízou hlavnou témou štvrtkového a piatkového summitu v Bruseli.

Viac o téme: Pavol FrešoSDKÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu