Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SDKÚ presadzuje viac peňazí pre školstvo: Najlepším učiteľom chce o toľkoto zvýšiť platy!

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zvýšenie hrubého domáceho produktu na šesť percent do školstva, zvýšenie platov najlepším učiteľom až do výšky 50 percent, zmena normatívneho financovania na žiaka, zavedenie normatívu na učebnice, vzdelávacie poukazy a štipendiá pre učiteľov, ale aj zmeniť ministerstvo školstva na ministerstvo vzdelávania. To sú návrhy, ktoré ponúka SDKÚ-DS vo svojom volebnom programe.

"Všetky tieto ciele sú zamerané na to, aby sa naše deti cítili v škole príjemne, šťastne a aby tam dosahovali výsledky," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Tibor Maťaš zo sekcie vzdelávania SDKÚ-DS. Zámer transformovať ministerstvo školstva odôvodnil potrebou dať pod jednu strechu celé riadenie a financovanie školstva.

V odbornom školstve predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo zdôraznil potrebu funkčného systému duálneho vzdelávania, v ktorom by regionálne samosprávy aktívne hľadali partnerov. Pre prijímanie študentov na gymnáziá, najmä osemročné, by podľa Freša mala byť len podmienka prospechu. SDKÚ-DS chce zároveň zredukovať počet univerzít.

Frešo zdôraznil, že školstvo je dnes podfinancované, peniaze naň však sú. Nájsť sa podľa neho dajú v sociálnych balíkoch vlády Roberta Fica (Smer-SD), ktoré chce SDKÚ-DS zrušiť. "SDKÚ je ochotná zrušiť Ficove korupčné volebné balíky. Nemá zmysel rozhadzovať peniaze len tak jednorazovo, radšej ich dajme na vzdelanie našich detí," vyhlásil Frešo. Zdôraznil tiež potrebu vzniku stredopravej vlády. S Ficom sa totiž podľa neho Slovensko ďalej nepohne.

Viac o téme: Pavol FrešoSDKÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu