Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dôchodky na Slovensku sú žalostne malé: Vláda seniorom podkopáva nohy, tvrdí KDH

Marián Moravčík
Marián Moravčík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Väčšina seniorov má na Slovensku ťažký život a štát im podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka ešte pod nohy hádže ďalšie polená.

Ako povedal Moravčík dnes, úradníci v súčasnej vláde sa asi pozerajú viac na čísla, ako na skutočný život starších ľudí na Slovensku. “Podľa čísel sa totiž majú veľmi dobre. Priemerný starobný dôchodok dosahuje takmer polovicu priemernej mzdy a Slovensko vďaka tomu vyčnieva spomedzi medzinárodných porovnaní. V realite je však priemerný starobný dôchodok 410 eur. Narásť má v tomto roku len o smiešnych 1,90 eur mesačne. V porovnaní s pravidelnými výdavkami domácností na kúrenie, elektrinu, potraviny, lieky a ďalšie veci je to žalostne málo,” konštatoval podpredseda KDH.

Keď sa ekonomike darí, môžeme si podľa Moravčíka dovoliť zvýšenie dôchodkov viac ako o 1,90 eur mesačne. “Predseda vlády v súčasnosti vraví, že keď sa ekonomike darí, treba sa s ľuďmi podeliť. Zabudol však asi na to, že hlavný príjem starobných dôchodcov je ich dôchodok a prioritne by sa solidarita vlády mala prejaviť v jeho náraste,” povedal s tým, že štát by napríklad aktívnym seniorom nemal siahať na ich zárobky z brigád. “Súčasná vláda uvalila na brigádnické zárobky seniorov vysoké odvody. Ak si dnes senior s nízkym dôchodkom rozhodne privyrobiť si, tak mu štát zoberie 30 centov z každého eura, ktoré mohlo byť jeho. Nie je to fér, a preto navrhujeme, aby vláda dovolila dôchodcom privyrobiť si 200 eur mesačne bez toho, že by im z toho zobrala čo i len jeden cent. Ročne by si tak mohli privyrobiť 2400 eur, ktoré by im aj celé zostali,” uviedol Moravčík. 

Predčasným dôchodcom by mal štát dovoliť privyrobiť si. V súčasnosti si predčasní dôchodcovia nemôžu privyrábať, aj keď ich priemerný dôchodok je len 390 eur. Tento stav poškodzuje až 20-tisíc starších ľudí. Predčasní dôchodcovia sú už teraz penalizovaní znížením dôchodku, nemali by trestaní aj zákazom privyrábať si. Vláda by aj im mala dovoliť zarobiť si do výšky 200 eur mesačne bez toho, že by im siahala na tieto peniaze. Pomohlo by im to k životu na lepšej úrovni. 

Tieto tri ekonomické zmeny by podľa podpredsedu kresťanských demokratov nielen pomohli zlepšiť život seniorom, ale boli by prospešné aj pre celú spoločnosť. “Zvýhodnením práce na brigádu by sa uvoľnili pracovné miesta na plný úväzok, na ktorých v súčasnosti pracujú starobní dôchodcovia. Pomohlo by to nájsť prácu mnohým, ktorí ju v súčasnosti márne hľadajú. Mohlo by pritom ísť o tisícky až desiatky tisíc pracovných miest,” konštatoval.

Viac o téme: Marián Moravčík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu