Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico vzal štrajkujúcim učiteľom poslednú nádej: Táto vláda už pre vás nič nespraví

Robert Fico a Juraj Draxler
Robert Fico a Juraj Draxler (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes vyhlásil, že vláda do 5. marca, teda do parlamentných volieb, nemôže pre učiteľov, ktorí sa rozhodujú, že v pondelok 25. januára vstúpia do ostrého štrajku, nič viac urobiť. Oznámil to na Úrade vlády za účasti ministra školstva Juraja Draxlera.

Uviedol to v kontexte toho, že exekutívy, ktorých bol Smer-SD v rokoch 2006 až 2010 a 2012 až 2016 súčasťou, učiteľom celkovo zvýšili plat o takmer 50 percent. Rovnako upozornil, že legislatívny proces je v tomto volebnom období uzavretý.

Vláda SR plne rešpektuje právo učiteľov na štrajk, aj keď iniciatíva časti učiteľov vyvoláva veľa právnych otázok a má silný politický a predvolebný kontext, povedal dnes predseda vlády. Zároveň zdôraznil, že vláda nenapadne túto iniciatívu na súde, ako to urobila pravica pri štrajku železničiarov.

Fico tvrdí, že si váži prácu učiteľov, čo potvrdil počas jeho prvej vlády zvýšením platov učiteľov o 26 percent a počas druhej vlády o ďalších 22 percent. Počas druhej vlády išli pritom na zvyšovanie platov učiteľov podľa Fica výdavky 472 miliónov eur. Žiadnej inej profesii nezvýšili platy tak ako učiteľom. Fico zároveň vyhlásil, že odmieta politikárčenie opozície, ktorá pri vláde Ivety Radičovej od roku 2010 do 2012 nezvýšila platy učiteľov vôbec. 

Predseda vlády dnes vyhlásil, že ak bude Smer súčasťou novej vlády aj po marci, plánuje pokračovať v politike zvyšovania platov učiteľov tak, ako pri jeho predchádzajúcich vládach. "Máme záujem, aby sa na tvorbe časti programového vyhlásenia vlády, ktorá sa bude dotýkať školstva, aktívne zúčastnili predstavitelia učiteľov," dodal tiež Fico, ktorý na záver oznámil, že vzhľadom na zvýšenie platov učiteľov o takmer 50 percent počas jeho vlád a vzhľadom na to, že legislatívny proces pre toto volebné obdobie je uzavretý, vláda pre učiteľov do 5 marca už viac urobiť nemôže.

 

Viac o téme: Robert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu