Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ONLINE Štrajk učiteľov pokračuje: Nové demonštrácie pripravené v týchto mestách!

Štrajkujúci učitelia z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) odnášajú na podateľňu Úradu vlády SR Zobraziť galériu (7)
Štrajkujúci učitelia z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) odnášajú na podateľňu Úradu vlády SR "pokarhanie od učiteľov" určené pre vládu a parlament SR (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Časť učiteľov na Slovensku vstúpila včera do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Štrajk pokračuje aj dnes. Niektoré školy zostali zatvorené, inde vyučovanie prebieha v obmedzenom režime. Dôvodom vyhlásenia štrajku je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

17:30 Štrajkujúci učitelia zo škôl v Banskej Bystrici chystajú v najbližšie dni viaceré akcie, ktoré vyvrcholia v piatok (29.1.) o 14.00 h protestným zhromaždením učiteľov na banskobystrickom Námestí SNP. Ako informoval štrajkový výbor z Gymnázia J. G. Tajovského, už v stredu (27.1.) od 13.00 do 16.00 h sa v Záhrade – Centre nezávislej kultúry uskutoční neformálna diskusia s rodičmi a verejnosťou o stave školstva. Vo štvrtok (28.1.) štrajkujúci učitelia plánujú výstup na kopec Urpín. Stretnú sa okolo 11.30 h pred budovou Gymnázia J. G. Tajovského a krátko pred 12.00 h by mal pochod prechádzať cez Námestie SNP a potom cez Kalváriu až na Urpín.

17:00 Bratislavský Ružinov spolu so svojimi kultúrnymi organizáciami pripravil bezplatné voľnočasové aktivity pre deti zo základných škôl, ktoré ostávajú aj v stredu (27.1.) v súvislosti so štrajkom učiteľov zatvorené. Podľa informácií hovorkyne Ružinova Marianny Šebovej to platí pre ZŠ Drieňová a tiež ZŠ Ostredková, kde sa vyučujú len žiaci troch bilingválnych tried.

16:30 Prebiehajúci štrajk učiteľov nevytvára jednoduchú situáciu pre pracujúcich rodičov. Povedal to starosta obce Viničné Štefan Lenghart. "Zaťažuje to aj rodičov, niektorí to chápu, niektorí aj reptajú," povedal. V tunajšej jedinej základnej škole sa do štrajku zapojilo deväť pedagógov a škola preto funguje v obmedzenom režime. 

16:00 Subkomisia Konferencie biskupov Slovenska (KBS) pre katolícke školy neodporúča katolíckym školám účasť na štrajku. Zasadanie Subkomisie KBS pre katolícke školy sa uskutočnilo dnes v Banskej Bystrici. Hovorilo sa na ňom aj o otázke štrajku učiteľov. „Členovia subkomisie spolu s jej predsedom, košickým arcibiskupom metropolitom Bernardom Boberom, sa na rokovaní zhodli, že aj keď rešpektujú právo na štrajk a požiadavky štrajkujúcich učiteľov pokladajú za relevantné, za daných okolností sa prikláňajú k postoju, ktorý bol prezentovaný v nedávnom vyhlásení Združenia katolíckych škôl Slovenska (ZKŠS), teda katolíckym školám účasť na štrajku neodporúčajú,“ povedal dnes hovorca KBS Martin Kramara.

ONLINE Štrajk učiteľov pokračuje:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

Nespokojní učitelia pripravujú demonštrácie v ďalších mestách

Demonštrácia nespokojných učiteľov, ktorá sa uskutočnila v pondelok (25.1.) v Bratislave, nebola posledná. Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) pripravuje ďalšie. A to v stredu (27.1.) Leviciach a o deň na to v Košiciach a v Nových Zámkoch. Informujú o tom na svojej webovej stránke.

Demonštrácia v Leviciach sa začína o 11.00 h na Námestí hrdinov. Vo štvrtok (28.1.) sa nespokojní učitelia stretnú v Košiciach na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne o 15.00 h. V ten istý deň, len o 11.00 h bude ďalšia demonštrácia na Hlavnom námestí v Nových Zámkoch. Vo štvrtok sa taktiež ďalší učitelia chystajú o 11.00 h pred Úrad vlády SR v Bratislave, kde budú čistiť okolie.

Časť učiteľov vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom vyhlásenia štrajku je podľa ISU dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Niektoré školy zostali zatvorené, inde vyučovanie prebieha v obmedzenom režime. Podľa informácií ministerstva školstva v pondelok zostalo zatvorených 179 škôl. Dnes do 11.00 h to bolo 151. ISU hovorí, že číslo zatvorených škôl je vyššie.

Dnes po 14.45 h bolo do štrajku zapojených takmer 11.900 učiteľov z vyše 800 škôl. Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Počet učiteľov je približne 89.000.

Učitelia žiadajú štát zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od budúceho roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov. Učitelia zároveň chcú, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

ONLINE Štrajk učiteľov pokračuje:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

Ministerstvo neeviduje žiaden prípad zastrašovania učiteľov

Ministerstvo školstva neeviduje žiaden prípad zastrašovania učiteľov zriaďovateľmi škôl. Podobný podnet neprišiel ani na Odbor ochrany práv v regionálnom školstve. Povedal to minister školstva Juraj Draxler. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Ministerstvo tvrdí, že čo sa týka ochrany práv zamestnancov v školstve, pod vedením Draxlera toho urobilo za ostatný rok veľa. Pripomína, že zastavilo prázdninové prepúšťanie učiteľov, vypracovalo praktickú príručku k ochrane práv učiteľov a vytvorilo tiež Odbor pre ochranu práv v regionálnom školstve. 

Minister tak reagoval na vyhlásenie Iniciatívy slovenských učiteľov k zastrašovaniu učiteľov. Iniciatíva slovenských učiteľov dnes informovala, že podáva otvorený list o porušovaní základných ľudských práv.

Ako uviedol Viktor Križo z iniciatívy, zastrašovanie malo rôzne formy. Od tvrdenia, že štrajk je nezákonný, cez odôvodnenia, že štrajk môže ohroziť budúcu existenciu školy či možnosť získania financií pre školu. Vyskytuje sa tiež podľa neho citové vydieranie, že štrajkom učitelia škodia deťom či riaditeľom. Iniciatíva tiež dodáva, že viacerí riaditelia sú pokarhaní za nezvládnutú situáciu, keď učitelia v ich škole vstupujú do štrajku. 

Minister školstva zároveň vyjadril vďaku všetkým učiteľom škôl, ktoré naďalej vzdelávajú svojich žiakov. "Chcem poďakovať učiteľom z 98 percent škôl, ktoré pokračujú v normálnom vyučovaní,“ povedal Draxler s tým, že rešpektuje právo občana vyjadriť svoj názor aj prostredníctvom štrajku.

Draxler zároveň zdôrazňuje, že vyhláška ukladá riaditeľom škôl povinnosť informovať zriaďovateľa školy a príslušný orgán miestnej štátnej správy v školstve o prerušení alebo zmene vyučovania, ako aj o poskytnutí riaditeľského voľna. Minister tak reagoval na slová Viktora Križa z iniciatívy, ktorý povedal, že vyše polovica zo 767 registrovaných škôl ostala dnes zatvorená, školy však údaje úradom nenahlasovali.

Ako dodal, nie je to povinnosť riaditeľa a nie všetci riaditelia túto informáciu ponúkajú. Pri výpočte zatvorených škôl vychádza iniciatíva podľa vlastných slov z čísel, ktoré im nahlásili priamo školy. Ministerstvo školstva pri počte zatvorených škôl vychádzalo z čísel od okresných školských úradov.

14:30 Detva je pravdepodobne jediné okresné mesto na Slovensku, kde vstúpili do štrajku učiteľov všetky základné školy. Dnes, druhý deň protestu, sa rovnako ako v pondelok nevyučuje v štyroch základných školách.

14:10 V Základnej škole na ulici Dr. Janského č.2 v Žiari nad Hronom sa kvôli štrajku učiteľov neučilo ani počas dnešného dňa. Škola sa podľa slov jej riaditeľa Mareka Baláža postarala o program pre deti z prvého stupňa, žiaci vyšších ročníkov však dnes ostali doma. Rovnako to bude na škole vyzerať aj v stredu 27.januára."V pondelok a dnes bolo do štrajku zapojených 17 učiteľov, zajtra by ich malo byť 13. V pondelok bola škola zatvorená úplne, dnes a zajtra sa postaráme o žiakov prvého stupňa," podotkol Baláž s tým, že škola má celkom 41 pedagogických zamestnancov.

13:50 V meste Pezinok zostávajú pre štrajk učiteľov naďalej zatvorené dve základné školy – ZŠ Jána Kupeckého a ZŠ Na bielenisku. Tretia škola, ktorá sa do štrajku zapojila – ZŠ Fándlyho, od stredy (27.1.) spúšťa prevádzku 1. stupňa v núdzovom režime. Školské vyučovanie v obmedzenom režime prebieha dnes i v stredu aj v ZŠ Jozefa Gregora Tajovského v Senci.
V Pezinku sa do štrajku zapojilo v pondelok (25.1.) 127 učiteľov. "Dnes tento počet poklesol. Aktuálne ich je 111," priblížila Viera Tóthová zo školského úradu v Pezinku.

13:30 Základná škola (ZŠ) Spojová v Banskej Bystrici so 765 žiakmi a 35 triedami patrila ešte v pondelok (25.1.) do pätice mestských škôl, ktoré pre učiteľský štrajk zostali zatvorené. Dnes však deti už zasadli do lavíc a učili sa. "Naša škola otvorila brány, pretože máme 26 pedagógov, ktorí nastúpili do práce, čo oceňujeme, ale vážime si aj kolegov, ktorí pokračujú v štrajku," uviedla riaditeľka školy Šárka Kováčová. Do práce neprišlo 37 učiteľov. "Fungujeme v obmedzenej prevádzke, keďže 26 učiteľov vykrýva prácu za chýbajúcich kolegov. Z tohto dôvodu sme niektoré ročníky rozdelili a skrátili vyučovací proces."

13:15 Počas druhého dňa štrajku učiteľov sa vyučovalo na všetkých 67 stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Potvrdila to hovorkyňa predsedu NSK Oľga Prekopová, ktorá zároveň uviedla, že na niektorých školách sa vyučuje iba v obmedzenom rozsahu. „Je to v Gymnáziu Topoľčany a v Pedagogickej a sociálnej akadémii v Leviciach. Tu prebieha vyučovanie s upraveným rozvrhom pre všetky triedy. V obmedzenom režime učia aj v Gymnáziu Andreja Vrábla v Leviciach,“ uviedla Prekopová. „Dnes sa na štrajku zúčastnilo 82 učiteľov zo 16 stredných škôl kraja. K protestujúcim pedagógom zo 14 stredných škôl sa dnes pridali učitelia z ďalších dvoch škôl. Ide o Strednú odbornú školu potravinársku a Spojenú školu Slančíkovej 2 v Nitre. Obe školy majú v štrajku jedného učiteľa,“ doplnila.

13:00 Do celoslovenského štrajku učiteľov sa k dnešnému dňu zapojilo 26 z 58 škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Od stredy (27.1.) sa má do štrajku pripojiť aj Gymnázium Ivana Horvátha s deviatimi učiteľmi. "Celkový počet pedagogických zamestnancov zapojených do štrajku je 421 a najviac učiteľov sa zapojilo na Škole pre mimoriadne nadané deti a gymnáziu, a to v počte 64," povedal riaditeľ odboru školstva, mládeže a športu BSK Roman Csabay. Podľa aktuálnych informácií ministerstva školstva je do štrajku zapojených celkovo 617 škôl v Bratislavskom kraji. V pondelok tu bolo zatvorených 43 škôl, dnes je to podľa rezortu školstva 52.

12:45 V Prešovskom kraji dnes boli z dôvodu štrajku zatvorené tri školy. Išlo o Evanjelickú spojenú školu v Prešove, Cirkevné gymnázium v Starej Ľubovni a Základnú školu s materskou školou vo Vyšných Ružbachoch (Stará Ľubovňa). Okrem toho riaditeľské voľno dnes nahlásila Základná škola v Spišskom Štvrtku (Levoča). Obmedzenú prevádzku mala Základná škola v Sačurove (Vranov nad Topľou), kde však bola škola otvorená. V kraji je celkovo okolo 1200 škôl.

12:20 K štrajku sa pridajú aj zlatomoraveckí učitelia. Od pondelka 25. januára sa do štrajku zapojila len Základná škola na Mojmírovej ulici, škola však funguje bez akýchkoľvek obmedzení. Podľa slov jej riaditeľky Viery Strieškovej sa do štrajku zapojila len jedna pedagogička. Vo štvrtok 28. januára a v piatok 29. januára sa k štrajkujúcim pridajú aj učitelia zo Základnej školy Pribinova v Zlatých Moravciach. „Počas týchto dvoch dní sa v našej škole nebude vyučovať. V škole bude obmedzená prevádzka pre žiakov, ktorí v tomto čase nemôžu zostať doma,“ informovala riaditeľka školy Lenka Herdová. 

12:15 Počet škôl, ktoré dnes z dôvodu štrajku učiteľov zostali zatvorené oproti pondelku (25.1.), poklesol. Kým v prvý pracovný deň bolo zatvorených 179 škôl, dnes je to 151, čo predstavuje 2,25 percenta. Informuje o tom ministerstvo školstva. Údaje zaslali rezortu okresné úrady k 11.00 h, v priebehu dňa ich budú aktualizovať.

11:50 Na sociálnej sieti Facebook vznikla udalosť, ktorú naplánovala Iniciatíva košických učiteľov. Ide o verejné stretnutie na podporu štrajkujúcich učiteľov, ktoré sa uskutoční vo štvrok 28. januára 2016 o 15:00 na Hlavnej ulici, na Dolnej Bráne (pred Štátnou vedeckou knižnicou). Svoju účasť potvrdilo zatiaľ 271 ľudí.

11:45 Iniciatíva slovenských učiteľov dnes informovala, že podáva otvorený list o porušovaní základných ľudských práv. Adresujú ho prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, odboru ochrany práv v regionálnom školstve na ministerstve školstva, tiež verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej, komisárovi pre ľudské práva do Štrasburgu a Národnému stredisku pre ľudské práva. List poukazuje na zastrašovanie učiteľov a sú v ňom popísané prípady zastrašovania v slovenských školách. Povedal to dnes Viktor Križo z Iniciatívy slovenských učiteľov. "Z viacerých škôl máme hlásenia, že učitelia majú veľký strach. Sme presvedčení, že keby nebolo takéto zastrašovanie, tak je v štrajku 20 000, 30 000 či 40 000 učiteľov," hovorí Križo a dodáva, že učiteľom napríklad zakázali stretnúť sa s prezidentom či v Prešovskom a Košickom kraji im zakázali vyjadrovať sa do médií. 

Zatvorená základná škola v Ždani
Zobraziť galériu (7)
Zatvorená základná škola v Ždani  (Zdroj: TASR)

11:30 Zo 63 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) dnes pre štrajk učiteľov ostala zatvorená jedna škola. Ide o Strednú zdravotnícku školu v Michalovciach, v ktorej sa do štrajku zapojilo 46 učiteľov. Na ostatných školách sa vyučuje, informovala hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková. Spolu sa na školách KSK dnes do štrajku zapojilo 211 učiteľov z desiatich škôl. "V školách, kde sa niektorí pedagógovia zapojili do štrajku, sú hodiny suplované, prípadne je vyučovanie skrátené. Prioritne je zabezpečené vyučovanie v maturitných triedach,“ konštatovala Bobriková.

11:25 Aj predstavitelia hnutia OĽaNO-NOVA sú presvedčení, že vládna strana Smer-SD dlhodobo ignoruje volanie učiteľov o pomoc. Nástupný plat učiteľa sa podľa Obyčajných rovná platu smetiara. Preto volajú po zásadných zmenách, ako lepšia vybavenosť škôl, a obsahovej zmene vzdelávania, ktoré sa už viac nemôžu odkladať.

11:20 Požiadavky protestujúcich učiteľov na systémové zmeny v školstve sú oprávnené, lebo pedagógovia si zaslúžia viac. "Je poľutovaniahodné, že minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) sa k ich protestu stavia veľmi laxne, bez ochoty riešiť vypuklé nedostatky v celom rezorte. Školstvo je dlhodobo finančne poddimenzované a bez systémových opatrení. Súčasný protest pedagogických pracovníkov je posledným zúfalým krokom, aby sa problémy začali riešiť," odkázal líder mimoparlamentnej SNS Andrej Danko.

11:15 Štrajkujúci učitelia z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) odnášajú na podateľňu Úradu vlády SR "pokarhanie od učiteľov" určené pre vládu a parlament SR.

ONLINE Štrajk učiteľov pokračuje:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

11:10 „Kým v prvý deň štrajku pedagógov vyučovanie neprebiehalo v štyroch stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, dnes sa ich počet o jednu školu znížil," informovala Veronika Rezáková z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK. "Zo 40 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK sa tak do štrajku v druhý deň zapojilo 16 škôl, pričom počet pedagógov zapojených do štrajku sa oproti včerajšiemu dňu znížil o 5,6 %,“ uzavrela Rezáková.

10:55 V Martine sa podľa hovorkyne mesta Zuzany Kalmanovej z deviatich škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta do štrajku momentálne zapojilo päť škôl a štrajkuje aj jedna základná umelecká škola. 

10:50 Tri základné školy sú dnes v Žiline zatvorené v súvislosti so štrajkom učiteľov, jedna vyučuje v obmedzenom režime. Ostatné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina fungujú podľa hovorcu mesta Pavla Čorbu v bežnom režime.Zo stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) pokračuje v štrajku šesť škôl. 

Na snímke  zatvorená Cirkevná základná škola s materskou školou Dobrého pastiera v Žiline
Zobraziť galériu (7)
Na snímke zatvorená Cirkevná základná škola s materskou školou Dobrého pastiera v Žiline  (Zdroj: TASR)

8:50 Učitelia Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave vyjadrujú podporu Iniciatíve slovenských učiteľov a kolegom z materských, základných a stredných škôl edukačným pásmom animovaných filmov. V prípade trvania štrajku až do konca týždňa bude štrajkový program pre žiakov pokračovať tvorivými dielňami, informujú z VŠMU.

SKOK! volá po mimoriadnej schôdzi k školstvu: Je to jediná cesta, ako pomôcť učiteľom

ONLINE Štrajk učiteľov pokračuje:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook)

Nezaradení poslanci Národnej rady SR, ktorí sú členmi mimoparlamentnej strany SKOK, opätovne vyzývajú opozičných kolegov na podporu iniciovania mimoriadnej schôdze parlamentu k situácii v školstve. Podobný pokus absolvovala štvorica zákonodarcov nedávno, potrebných 30 podpisov sa im však získať nepodarilo. K ich iniciatíve sa pridali len ďalší štyria členovia snemovne.

KDH a Most-Híd už avizovali, že budú najskôr iniciovať mimoriadne zasadnutie školského výboru, ten by mal zasadnúť 2. februára. Podľa šéfa strany SKOK Juraja Miškova je to však len politikárčenie. "Pravda je, že výbor nemá nijakú možnosť prijať opatrenia, ktoré by čo i len čiastočne naplnili požiadavky učiteľov. Navyše sa dodnes ani nepodarilo uskutočniť jeho zasadnutie. Jedinou cestou, akou môžeme učiteľom pomôcť v tomto období, je zvolať mimoriadnu schôdzu," myslí si Miškov, podľa ktorého je takýto krok aktuálny najmä po výrokoch ministra školstva Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD), že vláda do volieb už pre učiteľov viac urobiť nemôže.

"Absolútne odmietame politikárčenie a vajatanie v tejto veci. Na pondelkovej (25.1.) demonštrácii sa bolo predvádzať veľa politikov, ktorí však pre učiteľov nič reálne neurobili, ani nepodporili zvolanie mimoriadnej schôdze. Politika však nemá byť len o predvádzaní sa v médiách, ale o skutočných politických krokoch. Teraz všetkým ponúkame možnosť na reparát, možnosť ukázať, že sú pre učiteľov aj ochotní niečo urobiť a prerušiť svojvoľné parlamentné prázdniny," dodal Miškov s tým, že nechce, aby mimoriadna schôdza bola len aktivitou SKOK-u ako jedinej strany, ale aby medzi predkladateľmi návrhu boli zástupcovia všetkých politických strán, ktoré zvolanie mimoriadnej schôdze podporia.

SKOK prišiel s prvým návrhom na mimoriadnu schôdzu pléna 15. januára. Miškov podľa svojich slov strávil niekoľko hodín telefonovaním s jednotlivými poslancami. Podporu mu údajne najskôr prisľúbili OĽaNO-NOVA, SaS a predbežne aj Most-Híd. "V utorok 19. januára aj tí, ktorí prisľúbili spoluprácu, odrazu svoju podporu k zvolaniu schôdze stiahli," povedal Miškov, ktorý za zmenou názoru vidí aj vyhlásenie SKOK-u, že strana je ochotná spolupracovať na presadení svojho programu s každým víťazom volieb, teda aj so Smerom-SD.

Predstavitelia Mosta-Híd a KDH krátko na to oznámili, že sa pokúsia o zvolanie mimoriadneho Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Podľa ich prvotných predstáv sa malo rokovanie uskutočniť v piatok 22. januára, doteraz sa tak nestalo. Na výbor chcú Most-Híd a KDH pozvať školských aktivistov, zástupcov školských odborov i ministra školstva Draxlera. Od štrajkujúcich učiteľov i odborárov chcú počuť ich požiadavky a predstavy a od ministra školstva vyjadrenie k tomu, aké kroky v súčasnej situácii urobil a aké možnosti riešenia ponúka rozpočet.

Podpredseda školského výboru Martin Fronc (KDH) dnes vysvetlil, že potrebné podpisy na zvolanie výboru už zozbierané sú, predseda výboru Mojmír Mamojka (Smer-SD) bol však odcestovaný. "Podáme ich tento týždeň a predbežná dohoda je, že výbor zasadne na budúci týždeň v utorok 2. februára," avizoval Fronc.

Viac o téme: ŠtrajkŠkolstvoSKOK!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu